Sırtınızı Güçlendirmek İçin Direnç Bandı Egzersizleri
Sırtınızı güçlendirmek için direnç bandı egzersizleri yapmak, genel olarak bel kemiğini ve omurgayı koruyan düzgün bir duruş elde etmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca muntazam bir şekilde çalışırsanız üst ve alt sırt kaslarınızın yanı sıra bel ve trapez kaslarınızı da görünür kılmış olacaksınız.
Direnç bantları, direnç sunarak fiziksel antrenman rutinlerini desteklemeye yardımcı olan lastik bantlardır. Hem çocuklar hem yetişkinler hem de yaşlılar bunları kullanabilir.
Hatta daha ileri yaşlı insanlarda sırtın ve vücudun diğer kısımlarının güçlendirilmesi için direnç bandı egzersizlerinin mükemmel sonuçlar verdiğini gösteren pek çok araştırma vardır. Bu nedenle genel olarak daha ileri yaşlı insanların bu araçları kullanmalarının iyi bir fikir olmadığına inanmak için bir neden yoktur.
Gelin bazı seçeneklere bir göz atalım!
1. Elastik bant ile kürek çekme hareketi
Bu, latissimus dorsi kasınızı çalıştırmanız için en uygun direnç bandı egzersizlerinden biridir. Otururken veya ayaktayken yapabilirsiniz.
Yönergeler:
- Başlamak için bir paspas kullanın veya rahat bir yüzey üzerinde oturup, sırtınızı düz ve ayaklarınızı tamamen açık tutun.
- Sonra elastik bandı ayaklarınızın arkasına geçirin ve ellerinizle sıkıca tutun. Sırtınızı ve ayaklarınızı düz tutarak kollarınızı uzatın ve bantları kalçalarınıza doğru çekin.
- Bu noktada, latissimus dorsi kasının aktifleşmesi nedeniyle sırtınızın orta bölümünde hareketin gerginliğini hissedeceksiniz.
- Şimdi, eğer ayakta kürek çekecekseniz ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve kalçalarınızı ve dizlerinizi biraz bükün.
- Kollarınızla da aynı hareketi yapın.
2. Direnç bandı ile yanaşma hareketi
Bu, sırtın üst kısmını etkinleştirmeye yardımcı olan direnç bandı egzersizlerinden biridir. Bandın gerginliği arttıkça kasa uygulanan gücün de o denli artacağını unutmayın:
Yönergeler:
- Elastik bandı sabitleyebileceğiniz yüksek bir yüzey bulun.
- Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Bantları elinizde tutun. Dizlerinizi bükün, kalçalarınızı dışa doğru çıkarın ve kollarınız uzatılmış şekilde öne doğru eğilin. Kalçanın bükülme açısı 90 derece olmalıdır.
- Pozisyonunuzu korurken, kollarınızı kalçalarınıza doğru çapraz bir hareketle çekin.
3. Direnç bandı egzersizleri: Yanal yükselme
Gelecekte sırt yaralanmalarından veya rahatsızlıklarından kaçınmak için bu egzersizi yaparken eksiksiz bir şekilde konsantre olmanız gerektirir. Yalnızca sırtınızın üst kısmını güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda omuz ve boyun kaslarını da güçlendirir.
Yönergeler:
- Öncelikle ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Elastik bandı ayaklarınızın üzerinden geçirin ve iki elinizle tutun.
- Sonra hafifçe gövdenizi bükün, kollarınızı yanlara yerleştirin ve bir yandan hafifçe bükerken bir yandan yukarı kaldırın.
Bunu da okuyun: Omuz Kemiği Ağrısı: 8 Nedeni Ve Tedavisi
4. Bandı çekip koparma
Bu, sırtın üst kısmındaki kasları güçlendirmek için yapılabilecek basit bir egzersizdir.
Yönergeler:
- Başlangıçta ayaklar, omuz genişliğinde açık olmalıdır.
- Sonra kollarınızı kaldırın ve onları önünüzde tutun.
- Daha sonra elastik bandın her bir ucunu ellerinizle tutarak uzayana kadar kollarınızı açın.
- Unutmayın, hareketi uygularken dirseklerinizi ve omuzlarınızı sabit tutmanız önemlidir.
5. Ağırlık direnç bandı egzersizleri
Egzersiz yapmanızı sağlamasının ve sırtı güçlendirmesinin yanı sıra, bu hareket, vücuttaki kasların çoğuna da etki eder:
- Öncelikle elastik bandın üzerine basın. Ellerinizle uçlarından tutun ve ayaklarınızı omuz genişliğinde açın.
- Daha sonra kalçalarınızı indirin ve dizlerinizi squat yapacakmış gibi bükün.
- Unutmayın, boynunuz düz olmalı, gözleriniz önünüze sabitlenmeli ve sırtınız her zaman düz durmalı.
- Sonra bandı gererek tamamen düz olana kadar dizlerinizi uzatın.
6. Okçu çekişi
Bu egzersiz, latissimus dorsi kasını çalıştırmak için çok yararlıdır. Bu egzersiz diğerlerinden farklıdır çünkü elastik bandı herhangi bir yüzeye sabitlemeniz gerekmez:
- Öncelikle tamamen düz durun ve sağ kolunuzu sanki ok atacakmışsınız gibi yerleştirin. Bandı avucunuzun içinden geçirin.
- Sonra sol kolunuzla, bandı sağ elinize çok yakın bir şekilde sıkıca tutun. Sırtınız düz dururken sol kolunuzu kalçanıza doğru çekin. Sağ kolunuz hareketsiz ve yükseltilmiş şekilde kalmalıdır.
- Bu hareketi 10 kez yapın, dinlenin ve diğer tarafla tekrarlayın. Sol kolu yükselmiş şekilde bırakın ve bükmeyi sağ kolunuzla yapın.
Sırt için direnç bandı egzersizleri yapmanın avantajları
Sırt güçlendirme egzersizleri için direnç bantlarının kullanılması çok popüler hale gelmiştir. Bunun nedeni bu bantların birden fazla avantaj sunmalarıdır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:
- Her düzeydeki antrenman için uygun bir direnç bandı bulma imkanı.
- Direnç bantlarını kullanmak kas gücünü geliştirir ve bazı spor hareketlerinin kolay bir şekilde taklit edilebilmesini sağlar.
- Bu bantları kullanırken sakatlanma riski düşüktür ve bu bantlar güvenlidir. Hatta genellikle kas sakatlanmasındaki rehabilitasyon egzersizleri sırasında kullanılırlar.
- Sırt kaslarınızda ve çalıştırmak istediğiniz diğer bölgelerde daha fazla fayda elde etmek için her hafta yaptığınız setlerin sayısını artırmanız yeterli olur. Ayrıca sertlik seviyesi daha yüksek olan bir banda geçebilirsiniz.
Direnç bantlarını kullanarak sırt kaslarını çalıştırmak işte bu kadar kolay! Ne duruyorsunuz? Bu egzersizleri bir deneyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Francisco Javier Morales, Adolfo de los Ríos Giraldo. Rehabilitación en lesiones del ligamento cruzado posterior. Revista Colombiana de Ortopedia y Traumatología, 2006. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Adolfo_De_Los_Rios_Giraldo/publication/335833554_REHABILITACION_EN_LESIONES_DEL_LIGAMENTO_CRUZADO_POSTERIOR/links/5d7efde8299bf1d5a980879c/REHABILITACION-EN-LESIONES-DEL-LIGAMENTO-CRUZADO-POSTERIOR.pdf
- Poblete-Valderrama, P., Flores Rivera, C., Castro Espinoza, H., Cubillos Ojeda, C., Ayala García, M. Fortalecimiento muscular con bandas elásticas para la mejora de la funcionalidad de adultos mayores. Rev.peru.cienc.act.fis.deporte, 2016. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Felipe_Poblete_Valderrama/publication/312139035_Fortalecimiento_muscular_con_bandas_elasticas_para_la_mejora_de_la_funcionalidad_de_adultos_mayores/links/5871a5a108ae329d621740fd/Fortalecimiento-muscular-con-bandas-elasticas-para-la-mejora-de-la-funcionalidad-de-adultos-mayores.pdf
- Christopher M. Norris. “La estabilidad de la espalda, un enfoque diferente para prevenir y tratar el dolor de espalda”. (2007).
- Hans-Dieter Kempf, Frank Schmelcher, Christian Ziegler. “Libro de entrenamiento para la espalda. Un programa garantizado para vencer el dolor de espalda”. (2007).
- García Díaz, E., Ramírez, J., Herrera Fernández, N., Peinado Gallego, C., Pérez Hernández, D. Efecto del ejercicio de fuerza muscular mediante bandas elásticas combinado con ejercicio aeróbico en el tratamiento de la fragilidad del paciente anciano con diabetes mellitus tipo 2. Endocrinología, Diabetes y Nutrición (English ed.), 2019. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530016419300606
- Carmona, M. J. C., Ruiz, Y. B., & González, E. V. Programa de prevención de lesiones para la mejora de la salud articular del hombro en jóvenes triatletas. Retos: nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación, 2019. Disponible en: https://digibug.ugr.es/handle/10481/59440