Sivrisinek Isırığı ve Sonuçları Nelerdir?
Bir sivrisinek ısırığı olan bölgeyi kaşımak gibi düşünmeden yapılan ve basit olan bir şey zararsız gibi görünse de, aslında farkında olduğumuzdan daha fazla sonuçları olabilir.
Florida Üniversitesindeki böcek bilimi uzmanlarına göre, bir sivrisinek ısırığı, dişi bir sivrisinek cildinizin yüzeyini hortumuyla birlikte incelediği ve yüzeye yakın bir kılcal yatağı bulduğu durumun bir sonucudur. Sineğin hortumu, cildin içine girdiğinde sivrisinek altındaki tükürüğü serbest bırakır.
Bir sivrisinek tükürüğünün, bağışıklık sisteminizin yabancı maddeler olarak algılayacağı belirli proteinlerden oluştuğunu unutmamak gerekir. Bu nedenden dolayı, vücudunuz hırçın bir şekilde ve hızlıca ısırığın olduğu noktada tepki verir. Bu nokta, kızardığı ve kaşındığı zaman görünür hale gelir.
Bu, normalde ısırıktan bir ya da iki gün sonra ortaya çıkar, ama kaşınmaya ek olarak, alerjik bir reaksiyon gösterebilir ya da enfeksiyon da kapabilirsiniz. Sinek ısırığına maruz kaldığınızda bu tür bir sonuca neden olup olmadığını anlamak için aşağıdaki açıklamaları gözden geçirin:
- Cildiniz histamin olarak bilinen bir maddeyi salgıladığında acı hissi oluşur. Bu, sinek tükürüğü gibi, potansiyel olarak zararlı maddelerle savaşmada yardımcı olur.
- Histamin üretimi, ısırık çevresinde bulunan kan damarlarının şişmesine ve şişkinliğin meydana gelmesine neden olur. Ayrıca, sinirleri tahriş eder ve kaşıntıyı tetikler.
Ne zaman sadece bir sivrisinek ısırığından daha fazlası olur?
Eğer, bir sivrisinek ısırığı daha sonra ağrı ve yorgunluk hissetmenize neden oluyorsa, ve bunlara ek olarak aşağıda sıraladığımız semptomlar görülüyorsa, en iyisi bir doktora görünmektir. Sadece doktorlar bunun zararsız bir ısırık olduğunu ya da daha fazla inceleme gerektirdiğini belirleyebilirler.
- Bitkinlik
- Ateşlenme
- Keyifsizlik
- Baş ağrısı
- Döküntü
- Genel bir rahatsız olma hali
- Boğaz iltihabı
Bu yazıya bir göz atın: Ateşi Doğal Yollarla Düşürmek
Sivrisinekler neden insanları ısırırlar?
Yapılan çalışmalara göre, sivrisinekler bir kişinin varlığını 150 adım öteden tespit edebilirler. Bu tespit, soluk verme yoluyla dışarı verdiğiniz karbondioksit nedeniyle olur. Bu işaret, onların avlanma arayışını tetikler.
Bu işaret, bir sivrisineği doğrudan size yönlendirmez. Ancak, muhtemel besin kaynağının yerini bulmasını kolaylaştırır. Sivrisinek, rüzgara karşı karbondioksit kokusunu takip ederek merkezini belirler. Uçarken her daim dikkatli davranır.
Yaklaştığında, yol boyunca muhtemel olan her yiyecek kaynağını değerlendirir. Eğer, sizin bir insan olduğunuza dair daha fazla işaret tespit edemezse, başarılı olana kadar araştırmaya devam eder.
Bir sivrisinek, bir kişiyi 30 adım öteden tespit edebilir. Fakat, sadece birkaç adım öteden vücut sıcaklığınızı hissedebilir. Bu, nem ve koku gibi diğer bazı faktörlerin devreye girdiği zamandır.
Daha sonra, sivrisinek ayaklar ya da ayak bilekleri gibi vücudunuzda konabilecek bir alan arar. Cildinizden sadece iki veya üç santim uzakta olduğunda, sizin bir insan olduğunuz ve ısırdığı kesin olabilir.
Bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz: Sivrisineklerden Korunmak için 4 Sıra Dışı Öneri
Önleme yöntemleri
Sivrisinek ısırıklarından kaçınmanıza yardımcı olacak çeşitli yöntemler mevcuttur. Sitronella gibi bazı biyokimyasal kovucular oldukça etkilidir. Bunun nedeni, diğer kovucular gibi güçlü kokuları yoktur ve hoş olmayan bir his bırakmıyor oluşlarıdır ve çok etkilidirler.
Limon ökaliptüs yağı gibi doğal bir önleyici de işe yarayabilir. Sitridiol adıyla da satılır, ancak üç yaşın altındaki çocuklara kullanımı önerilmez.
Rahatsız edici sivrisineklerden kurtulmanın diğer bir doğal çözümü, bileşenlerin bir kombinasyonundan oluşur. Vanilya veya sitronella yağına %5 DEET (N-Dietil-meta-toluamid) eklerseniz, kovucunuzun ömrünü uzatırsınız. Ayrıca cildiniz için de daha iyidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kulthanan K, Wongkamchai S, Triwongwaranat D. Mosquito allergy: clinical features and natural course.
J Dermatol 2010;37:1025-1031. - Peng Z, Simons FER. Advances in mosquito allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2007;7:350-354.
- Díaz-González SN, Arias-Cruz A, Sedó-Mejía G, RojasLozano A y col. Prevalencia de reacciones secundarias
por picadura del mosquito Aedes aegypti en el Centro Regional de Alergia e Inmunología Clínica del Hospital Universitario, Monterrey, Nuevo León. Alerg México 2010;57:37-43.