Skolyozu Önlemek İçin 4 Temel Egzersiz
Askı ve ameliyatın yanında skolyozu önlemek için yapılabilecek bazı egzersizler de bulunuyor. Bu yazımızda sizlere, skolyozu önlemek için yapabileceğiniz 4 temel egzersizden bahsedeceğiz.
Eğer bu egzersizleri özenle yaparsanız, omurganızı, kaburganızı, omuzlarınızı ve pelvisinizi yeniden gerekli yerlerine getirebilir ve duruşunuzu düzeltebilirsiniz. Tabii ki eğer durumunuz ağırsa, öncesinde bir doktora başvurmanızı öneririz.
Skolyoz Nedir?
Skolyoz sırtınızın dengesini etkileyen anormal bir omurga eğriliğidir.
Skolyoz, omurganın eğrilmesine neden olur. Fakat çoğu kişide %5 ya da daha az bir omurga eğikliği vardır ve bu bir sorun teşkil etmemektedir. Birine skolyoz teşhisi konması için eğriliğin %5’ten fazla olması gerekmektedir.
Bundan dolayı, çoğu skolyoz hastası belli sınırlar dahilinde hayatını rahatça sürdürebilir ya da aksi takdirde bu kişilerin tedavi için ameliyat olması gerekebilir.
Buna da göz atın: Bel Ağrısı: Belinizi Güçlendirmek İçin Egzersiz Yapın
Skolyozun Nedenleri
Skolyoz genelde kendini çocuklukta gösterse de, yetişkinlikte de teşhis edilebilir. Doğrudan nedeninin ne olduğu bilinmese de, genetik yapı, dengesiz pelvik pozisyon, omurgaya müdahale edilen ameliyatlar ve diz ya da ayakların hizasız olmasından kaynaklanabilir.
Skolyoz genellikle erkenden teşhis edilebilen bir hastalıktır. İyileşmesi de teşhis edildiği döneme ve uygulanan tedaviye bağlıdır. Ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar kolay olur.
Skolyozu Önlemek İçin Yararlı İpuçları
Eğer skolyozunuz varsa, bedeninizin, özellikle de omurganızın farkında olmalısınız. Bu sayede, günlük işlerinizi gerçekleştirirken duruşunuzu düzeltebilirsiniz.
- Skolyozu önlemek ve tedavi etmek için en iyi egzersizlerden biri yüzmedir. Yüzerken tüm omurganızı çekmiş olursunuz ve bundan dolayı da omurganız güçlenir.
- Anda kalın. Antik çağlardan bu yana yapılan anda kalma egzersizlerinde ağrıların azaldığı görülmüştür.
- Otururken, işteyken, herhangi bir şey alırken vs. duruşunuza dikkat edin.
- Fiziksel aktivitede bulunurken ya da spor yaparken özellikle dikkatli olun.
- Stres seviyenizi kontrol altında tutun ve sağlığınıza dikkat edin. Çünkü stres skolyozun daha da kötüleşmesine neden olabilir.
- Esneme germe ya da güç artıcı antrenmanlar yapın.
Skolyozu Önlemek İçin Egzersizler
Skolyozu önlemek ya da düzeltmek için egzersiz yapmaya başlamadan evvel, omurganızın eğrilik seviyesine göre bu rahatsızlığı iyileştirmek için özel bir tedavi gerekebileceğini unutmayın.
Çocukluktaki büyüme süreci tamamlanmadan önce bu egzersizler yapıldığı takdirde skolyoz iyileştirilebilir. Tabii bu egzersizler yetişkinlerin hayat kalitelerini artırmalarına da yarayabilir.
Burada amaç haftada 3 kez bu egzersizleri yaparak skolyozu önlemek olacaktır. Egzersizler yaklaşık 20 dakika sürmektedir ve evde de yapılabilmektedir.
1. Pelvisi Kaldırma
Skolyoz hastalarının yapabileceği en iyi egzersizlerden biri pelvisi kaldırmadır.
- Yere sırt üstü uzanın ve dizlerinizi kırın. Kollarınızı vücudunuzun yanına rahat bir şekilde bırakın.
- Ardından, belinizdeki baskıyı hafifletmek için yerden güç alarak karın bölgenizi yukarı ittirin.
- Sonrasında, pelvis bölgenizi doğal bir hareketle havaya kaldırın.
- Sırtınız düz bir konuma gelince, 5 saniye bu pozisyonda bekleyin.
- Ardından, başlangıç pozisyonunuza dönün.
2. Skolyozu Önlemek İçin Egzersizler: Bacakları Hizalama
Bu egzersiz için yapmanız gerekenler şu şekilde:
- Yerde elleriniz ve dizlerinizin üzerinde, köpek pozisyonunda durun. Kollarınız ve bacaklarınız yere 90 derece açıyla durmalı.
- Yavaşça sol kolunuzu ileri ve sağ bacağınızı arkaya doğru kaldırın ve tekrar ilk pozisyonunuza dönün.
- Ardından, yavaşça sağ kolunuzu ileri ve sol bacağınızı arkaya doğru kaldırın ve yine ilk pozisyonunuza dönün.
İpucu: Kol ve bacaklarınız 10 saniyeliğine omurganızla aynı hizada olacak şekilde düz dursun. Bu egzersizi 12 kez tekrarlayın.
3. Plank
Plank egzersizi sırtınız ve duruşunuz için oldukça önemli bir egzersizdir. Plank, kas gerilimi yaratan egzersizlerdendir. Yani, bu egzersizi yapmak için kaslarınızı belli bir pozisyonda sıkmanız gerekir. Düzgün yaptığınızda bu sıkılığı omuzlarınızda, karnınızda ve tabii ki sırtınızda hissedebilirsiniz.
Vücudunuzun tamamen yere paralel ve düz olması gerektiğini unutmayın. Dizlerinizi bükmemeli ve sırtınıza fazla yüklenmemelisiniz.
Bu makale ilginizi çekebilir: Sırt Ağrısı Nedeni Olan 10 Alışkanlık
4. Kedi Deve Egzersizi
Bu egzersiz skolyozu önlemek için yapabileceğiniz en iyi egzersizlerden biridir.
- Öncelikle, ellerinizi ve dizinizi yere koyun.
- Ardından, avuç içlerinizi yere yapıştırın ve kollarınızı dikleştirin. Dizleriniz yerde olmalı ve yere 90 derece açıyla durmalı. Karnınızı içeri çekerek sırtınızı kamburlaştırın.
- Yavaşça nefes alırken kalçanızı ileri doğru esnetin ve çenenizi göğsünüze doğru yapıştırın.
- Sonrasında, yukarı bakın ve omuzlarınızı geriye iterek nefes verirken karnınızı çok zorlamayın.
Bu yazımızda bahsettiğimiz egzersizler skolyozu önlemek için yardımcı olabilir. Fakat sırt ağrınızın daha da kötüleştiğini fark ederseniz, hemen bir doktora görünmeniz gerekir. Durumunuza göre en iyi tedavinin ne olduğunu onlar size söyleyecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hospital Universitario Quirón (2011). Escoliosis idiopática (España). http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322011000100014
- Hospital Roberto del Río (2015). Escoliosis en niños y adolescentes (Chile). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864015000164?via%3Dihub