SMART Hedefler Mali Durumunuzu Geliştirmeye Yardımcı Olabilir
Bu yazımızda, SMART hedeflerin mali durumunuza bir çözüm bulmanıza nasıl yardımcı olabileceğini açıklayacağız. SMART hedefler gelir ve giderleri düzenlemek ve hedeflerinize ulaşabilmek için etkilidir.
Bildiğiniz üzere, para biriktirmek önemli bir günlük aktivite haline geldi, ancak birçok insan bunu uygulamakta zorlanıyor.
Sizin durumunuz da böyle mi? Mali durumunuzu kontrol etmeye hazır mısınız?
İnsanlar sadece anlık tatminlere odaklandıklarında para biriktirmek neredeyse imkansızdır. Bunun nedeni, dikkatlerini sürekli isteklere odaklamaları, kendilerini gereksiz şeylerle doldurmaları ve sahip olduklarından daha fazlasını harcamalarıdır.
Elde etmek ve başarmak istediğiniz her şeye odaklanmak önemlidir. Kişisel, aile ve profesyonel düzeyde kendinizi kısa, orta veya uzun vadede görselleştirmenin yolu budur.
SMART hedefler nelerdir?
Bunlar somut, açık ve derinlemesine analiz edilmiş hedeflerdir ve kısaltmanın her bir harfinin özellikleri anlamaya yardımcı olan bir anlamı vardır.
Her birini aşağıda açıklıyoruz:
- S (specific), hedefin spesifik olması gerektiği anlamına gelir, yani elde etmek istediğiniz şeyin net olması gerekir.
- M (measurable), hedefin ölçülebilir olması gerektiğini belirtir; bu, ne kadar ilerleme kaydettiğinizi ve daha ne kadar yapmanız gerektiğini doğrulamak için istatistikler veya güçlü öğeler olması anlamına gelir.
- A (achievable), hedefin ulaşılabilir olması gerektiğini ima eder. Buradaki amaç, hiçbir şeyin rastgele olmamasıdır ve amacın ulaşılabilir olduğuna dair bir kesinlik vardır.
- R (relevant), hedefler alakalı olmalıdır, çünkü her zaman yeni deneyimlerin hayattaki ilerlemeyi temsil etmesi gerekir.
- T (time), hayatınızın belirlediğiniz şeyi başarmak istediğiniz anını şansa bırakmamak ve gerekli akışı tanımlayabilmeniz için, amacın belirlenen bir süre içinde yerine getirilmesi gerektiğini ifade eder.
Para biriktirmeyi öğrenmek neden önemlidir?
Tasarruf etmeyi öğrenmek, kazandığınız her kuruşu harcamamanız gerektiği için finansal sorumluluğu teşvik eden bir süreçtir. Bu, sıkışık bir duruma düşme riskinizi azaltır.
Bu, yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan şeylere para harcama alışkanlığı edinmenizi sağlar. Ekonomik durumların değişebileceği bir sır değildir. Aslında, finans söz konusu olduğunda rahat ve karmaşık anlar vardır.
Bu nedenle, tasarruf yapmak zor zamanlarda güvenebileceğiniz bir birikiminiz olacağı için rahat etmenizi sağlar. Mali tasarruflar, yeni hayalleri gerçekleştirmek için kaynakları biriktirir ve, gereksiz harcamalar ve az hırs kısır döngüsünde kalmaz.
Tasarruf etmeyi SMART hedefleri kendi kişisel hayatınıza dahil ederek başarabilirsiniz. Bunun nedeni, bunların yatırımları, projeleri ve başarılı finansal sağlığı konsolide etmek için belirleyici olmalarıdır.
Finansmanı iyileştirmek için SMART ipuçları
SMART hedefler, insanların hedeflerini ciddiye almalarını sağlar ve insanların hedeflerini onları aşan kelimeler veya belirsiz fikirler olarak bırakmaz.
Bunlar, gelişen ve dikkate alınan tüm tekliflere, ulaşılabilir olmaları durumunda referanslara izin veren bir çalışma planı belirlenerek gerçekleştirilebilmesi için çok önemlidir. İşte mali durumunuza büyük ölçüde yardımcı olabilecek bazı ipuçları:
İlginizi çekebilir: Çocuklarınıza Para Biriktirmeyi Öğretin
1. SMART hedeflerinizi görünür bir yere yazın
Aklınıza gelebilecek tüm projelerin bir listesini yapmak, isteklerinizin her zaman farkında olmanızı sağlar. Size daha fazla ilerlemek istediğinizi hatırlatır.
Hedeflerinizi yazmak aynı zamanda başarmak istediğiniz her şeyin taslağını çıkarmak için önemli bir aktivitedir. Ayrıca bu şekilde hedeflerinize ulaşmak için kendinize bir süre limiti de koyabilirsiniz. Buna ek olarak, en yüksek öncelikli ihtiyaçların belirlenmesini de kolaylaştırır.
2. Para hareketlerini takip etmek
Biriktirdiğiniz toplam tutarı net olarak görebilmek ve paranızı nasıl kullandığınızı not edebilmek için elinize geçen tüm gelirin kaydını tutmanız önemlidir.
Bu aktivite sayesinde, temel harcamalar için ne kadara ihtiyacınız olduğu konusunda net olabilirsiniz. Ayrıca, ne kadar tasarruf edeceğinizi ve borcunuz varsa tam ne kadar borcunuz olduğunu takip edebilirsiniz.
3. Tasarruf yöntemlerini değerlendirin
Birden fazla tasarruf yöntemi vardır. İnsanlar refahları her geçen gün daha fazla yöntemi hayatlarına uygulamaktadır.
Birleştirilmiş tasarruf süreçlerinin her biri hakkında kendinizi öğrenmeye, bilgilendirmeye ve eğitmeye teşvik edin. Bu sayede, mali durumunuz için en iyi kararın yatırım yapmak mı, paranızı bankada tutmak mı, bir fon oluşturmak mı yoksa bir ortaklığa girmek mi olduğunu analiz etmek üzere en iyi temeli ve veriyi elde edebilirsiniz.
4. Günlük SMART hedefler belirleyin
Bu, hedeflerinize ulaşmak için nasıl ilerlemeniz gerektiği konusunda her zaman net olmak için çok önemlidir. Olumlu bir alıştırmadır, böylece her gün bir ilerlemedir ve sürecin başlangıcından beri attığınız adımlara eklenir
İlginizi çekebilir: Büyük Başarılar Hedeflediğinizin 7 Göstergesi
SMART hedefler alışkanlıklarınızı ve sorumluluklarınızı güçlendirebilir
Gereksiz harcamalardan kaçınmak için pazarlama tuzaklarına kapılmamayı ve hedeflere odaklanmayı öğrenmelisiniz. Bu yeni alışkanlıklarla hemen başlamaya karar vermek bir öncelik olmalıdır.
Ayrıca, tasarruf etmeyi bir fedakarlık olarak değil, bir ilerleme olarak düşünmelisiniz. Bunun nedeni, tasarruf ettiğiniz paranın geleceğin istikrarı için önemli olmasıdır. SMART hedeflerle bu süreç daha katlanılabilir hale gelir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Olmedo Figueroa Delgado, Luis, Las finanzas personales. Revista Escuela de Administración de Negocios [Internet]. 2009; (65): 123-144.
- Steffens G. Cadiat A. Los criterios SMART: el método para fijar objetivos con éxito [Internet]. (S.L): 50Minutos.es; 2016 [citado 02 de marzo de 2021]
- López J. Las finanzas personales, un concepto que va más allá de su estructura [Internet]. Pereira: Facultad de Ciencias Administrativas de la Universidad EAFIT, 2016 [citado 02 de marzo 2021]