Spor Salonunda Cilt Enfeksiyonlarını Önleme
Spor salonları ve fitness merkezleri, egzersiz yapmak ve formda kalmak için harika yerlerdir. Ancak dikkatli olmalıyız, çünkü spor salonunda cilt enfeksiyonlarına yakalanma potansiyel riskleri de vardır.
Makineler ve egzersiz tezgahları, insanların derisiyle temas ederek ter ve mantar ve bakteri içerebilecek diğer elementlerin izlerini bırakır.
Sporcu ayağı, sporcu kaşıntısı, impetigo, diğerleri arasında spor salonlarında bulaşan en yaygın cilt enfeksiyonları arasındadır. Burada, formda kalmayı bırakmak zorunda kalmadan onları önlemek için alınabilecek bazı önlemleri göreceğiz!
Spor salonunda cilt enfeksiyonları neden oluşur?
Spor salonu, birçok insanın uzun süre kaldığı kapalı bir alandır. Bu tür yerlerde farklı enfeksiyon türleri bulaşabilir. Örneğin, biri ağzını kapatmadan hapşırdığında veya öksürdüğünde soğuk algınlığı gibi.
Bununla birlikte, spor salonundaki cilt enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları kadar, hatta daha sık görülür. Bunun nedeni, ter ile birlikte bakteri, mantar ve diğer patojenlerin ekipman, havlu veya sauna, duş ve hatta jakuzi gibi nemli alanlarda kalmasıdır.
2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, fitness merkezlerindeki egzersiz makinelerinde, merdiven korkuluklarında ve tuvalet kulplarında farklı bakteri türleri bulunmuştur.
Ayrıca, spor salonunda cilt enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına birkaç faktör katkıda bulunur:
- Temas sporlarında ( boks veya güreş gibi ) sertlik.
- Açık yaraların varlığı.
- Aynı havluları kullanmak.
- Araç ve gereçlerin paylaşılması.
- Banyolarda veya yüzme havuzlarında çıplak ayakla yürümek.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Mantarı Tedavi Etmek İçin 7 Doğal Çözüm
Spor salonlarında en sık görülen cilt enfeksiyonları
Mantarlar, bakteriler, virüsler veya parazitlerin neden olabileceği çeşitli cilt enfeksiyonları vardır. İşte spor salonlarında en kolay bulaşanlar.
Stafilokok enfeksiyonu
Spor salonlarında bulunan patojenler arasında “stafilokok” olarak bilinen grubun bakterileri bulunur. Makinelerde, egzersiz tezgahlarında ve minderlerde birkaç güne kadar yaşayabilen metisiline (MRSA) dirençli olanları dahil ediyoruz.
Çok sayıda insanın bu bakterilerin çeşitliliğini taşıdığı tahmin edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre MRSA, sporcular arasında ortaya çıkan bir problem olarak tanımlanmıştır.
Vücuda yaralar veya kesikler yoluyla giren yaygın bir cilt enfeksiyonu kaynağıdır, bu nedenle temas sporları yapanların etkilenme riski daha yüksektir.
Bu enfeksiyon ilk başta bir böcek sokmasına benziyor. Daha sonra kırmızı ve iltihaplı hale gelen ve ağrıya neden olan bir kabarcığa dönüşür. Ayrıca irinle de dolu olabilir.
Önerilen tedavi antibiyotiklerledir. Yukarıdaki semptomları yaşıyorsanız, özellikle ateşiniz varken, sepsisten kaçınmak için bir doktora görünmeniz gerektiğini unutmamak önemlidir.
Atlet ayağı
Bu cilt hastalığı, spor yapan kişilerde en sık görülenlerden biridir. Islak zeminlerde (banyo veya yüzme havuzu gibi alanlarda) çıplak ayakla yürümek veya ıslak çorap veya ayakkabı giymekle bulaşabilen bir mantardan kaynaklanır.
Ayak parmakları arasındaki derinin kızarması ve pul pul dökülmesi ile karakterizedir. Bazen vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Tedavi antifungal ajanlarla yapılır. Bazı ev ilaçları da atlet ayağını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kasık mantarı
Kasık mantarı, nemli ortamlarda büyüyen mantarlardan kaynaklanır. Buna terli giysiler ve ıslak havlular dahildir. Semptomlar alerjiye benzer ve kasık bölgesinde kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve kabarcıkları içerir.
Erkeklerde daha sık görülür. Koltuk altı gibi diğer alanlarda da oluşabilir. Ve kadınlarda, göğüslerin altında. Tedavi ayrıca antifungallerle yapılır.
Folikülit
Folikülite, Pseudomonas aeruginosa olarak bilinen bir bakteri neden olur. Klor seviyeleri düşük olduğunda sıcak küvetlerde ve yüzme havuzlarında bulunabilir.
Bu duruma küvet folliküliti de denir. Araştırmaya göre, yüzme havuzlarına ve saunalara giden insanlarda yaygın bir cilt enfeksiyonudur.
İlk başta, kırmızı lekeler olarak görünür. Kaşıntı oluşabilir ve foliküllerde kabarcıklar oluşabilir (papülopüstüler cilt lezyonları). Semptomlar devam ederse topikal antibiyotikler uygulansa da, genellikle tedavi olmaksızın düzelir.
İmpetigo
Bu, bir yara veya böcek ısırığı yoluyla girebilen stafilokok veya streptokokların neden olduğu başka bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda sağlıklı cilt üzerinde de çoğalır. En yaygın olarak çocuklarda görüldüğü kabul edilir.
Bu bakteri nemli ortamlarda ürer. Enfeksiyonu olan birinin cildiyle temas ederek veya kontamine havlu ve spor malzemeleri kullanarak bulaşabilir.
Enfeksiyon başlangıçta kırmızı, akne benzeri sivilceler olarak görünür. İrinle doludurlar ve sonra kırılarak kahverengi bir kabuk oluştururlar. Tedavi topikal veya oral antibiyotiklerle yapılır.
Plantar siğil
Bu, cildi enfekte eden insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır. Spor salonlarının duş veya soyunma odaları gibi ortak alanlarında çıplak ayakla yürümekle ilişkilidir.
Plantar siğiller, dokunuşa sert olan nasırlı yamalar olarak görünür. Rüptüre damarlardan kan geldiğinde koyulaşabilirler. Ayrıca üzerinde yürümek acı vericidir. Tedavi, salisilik asidin topikal kullanımını içerir.
Siğiller devam ederse veya çok ağrılıysa lazerle çıkarma, nitrojen dondurma ve ardından çıkarma gibi diğer işlemler uygulanır.
Mutlaka okuyun: İnsan Papilloma Virüsü (HPV): Cinselliği Nasıl Etkiler
Spor salonunda cilt enfeksiyonlarını önlemek için en iyi ipuçları
Spor salonunda cilt enfeksiyonlarını önlemek için egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında almamız gereken farklı önlemler vardır. Şimdi size bunların ne olduğunu söyleyeceğiz.
1. Ellerinizi yıkayın
Ekipmana, ağırlıklara veya halterlere birçok kişinin dokunduğunu dikkate almalıyız. Ve bazı insanlar eldiven giyse de, bunlar genellikle parmaksız versiyondur.
Bulaşmayı önlemek ve hastalık bulaştırmamak için en önemli önlem antrenman öncesi ve sonrası ellerinizi yıkamak.
Sabun ve su yoksa, el dezenfektanı jeli uygulama veya mendil kullanma seçeneği vardır. İkincisi ile, ekipmanın cildinizle temas eden kısmını da temizleyebilirsiniz.
2. Duş alın
Egzersizi bitirdikten sonra ve özellikle havuzda yüzdükten sonra duş almalı ve kıyafetlerinizi değiştirmelisiniz. Kendi havlularınızı kullanmayı ve ayaklarınızı iyice kurutmayı unutmayın.
3. Giysilerinizi yıkayın
Antrenman için kullandığımız kıyafetleri değiştirmeliyiz. Aynı kıyafetleri yıkamadan bir daha asla giymemeli ve tabii ki sıcak su kullanmalısınız.
Yüzme durumunda mayolar ayrı bir çantada tutulmalı ve ayrı yıkanmalı, başka giysi veya havlularla karıştırılmamalıdır.
4. Kendi aletlerinizi kullanın
Paspaslar ve eldivenler kişisel eşya olarak kabul edilmelidir. Onlara ödünç vermemeli veya başkasınınkini kullanmamalıyız.
Deri ile doğrudan temastan kaçınarak egzersiz tezgahlarına uzanmak için küçük bir mat da kullanabilirsiniz.
5. Çıplak ayakla gitmeyin
Ne soyunma odalarına ne de duşlara çıplak ayakla girilmemelidir. Parmak arası terlik veya sandalet bulundurmanız ve sadece bu amaçlar için kullanmanız önerilir. Eve getirirken ayrı bir plastik torbaya konulmalıdırlar.
6. Yaraları örtün
Yakın zamanda oluşan yaralarınız varsa, antrenmana gittiğimizde bunları bir bandaj veya pansuman ile kapatmanız önerilir. Bu, özellikle temas sporları yapıyorsak veya cildin o kısmı egzersiz ekipmanıyla temas ederse söz konusu olur.
7. Kişisel eşyalarınız olsun
Havlu, tıraş bıçağı, tarak, saç fırçası veya cildimize dokunan diğer kişisel eşyaları paylaşmamalısınız.
Spor salonunun temizliği
Antrenmana gittiğimiz yeri temizlemek bizim görevimiz değil, ancak spor salonunda cilt enfeksiyonlarına yakalanmamak için ne kadar temiz olduklarını iyi gözlemlememiz önemlidir. Bu anlamda kayıt yaptırmadan önce tesislere bir göz atmanızı rica ederiz.
Aşağıdaki gibi ayrıntılara dikkat etmek önemlidir:
- Banyoların temizliği.
- Ekipman paslıysa veya yastıklı alanlarda çatlaklar varsa.
- Ekipmanı temizlemek için dezenfektan mendillerin veya spreylerin varlığı.
- Görevlilerin eldivensiz ağırlık ve ekipman almaları veya bankları minder veya hasır koymadan kullanmaları.
Ayrıca spor salonu asistanlarına temizlik rutinlerini (ne sıklıkta olduklarını ve hangi temizlik malzemelerinin kullanıldığını) sorabiliriz. Bilmeye hakkımız var çünkü ödeme yapan müşterileriz ve söz konusu olan bizim sağlığımız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Baptista Pereira L. Impetigo. Review. An. bras. dermatol. 2014; 89(2): https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142283.
- Enright M, Robinson D, Randle G. The evolutionary history of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). PNAS. 2002; 99(11): 7687-7692. https://doi.org/10.1073/pnas.122108599.
- González-González A, Barrientos-García J, Sierra-Silva G. Frecuencia de tiña inguinal y su asociación con tiña de los pies, ungueal de pies o ambas. Dermatol Rev Mex. 2019; 63(4): 361-366.
- Lévano Vásquez J, García Sánchez-Montejo F, Campos Segovia A, Martínez-Villasante Alemán A, Arias Novas B. Foliculitis por Pseudomonas. Rev Pediatr Aten Primaria. 2016; 18(72): 355-357.
- Rihn J, Michaels M, Harner C. Community-Acquired Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus: An Emerging Problem in the Athletic Population. The American Journal of sport medicine. 2005; 33(12): 1924-1929. https://doi.org/10.1177/0363546505283273.
- Stefani S, Chung D, Lindsay J. Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA): global epidemiology and harmonisation of typing methods. International Journal of Antimicrobial Agents. 2012; 39(4): 273-282.