Tarçının Sağlık Açısından Bilinmeyen 8 Faydası

Tarçın şeker hastalığı olan insanlar için çok etkili olabilir, ancak bunu tedavinize eklemeden veya tedavinizi değiştirmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Tarçının Sağlık Açısından Bilinmeyen 8 Faydası

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Tarçın, dünyanın en eski baharatlarından biridir. Sri Lanka’dan dünyaya yayılmıştır ve Cinnamomum verum ağacından elde edilir. Mutfaktaki ve evdeki çeşitli kullanımları sayesinde dünya genelinde çok popüler bir baharattır.

Tarçının sağlık için 8 faydası

toz ve çubuk tarçın

Tarçının sağlığa çok faydalı olduğu iyi bilinmektedir. Bu baharatın iyileştirme gücü, aktif bileşiklerinden (sinnamaldehit, sinnamil asetat ve sinamik alkol) dolayı birçok farklı rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek güçlü anti-inflamatuar, antimikrobiyal, antibakteriyel ve antikoagülan özelliklere sahiptir. Manganez, kalsiyum, demir ve diyet lifi gibi polifenoller, antioksidanlar ve mineraller açısından mükemmel bir kaynaktır. Gelin tarçının sağlığa faydalı olduğu en güçlü 8 noktayı inceleyelim.

1. Tip 2 Diyabet tedavisinde

diyabet ölçümü

Tarçının tip 2 diyabet tedavisinde faydalı olduğu çok iyi bilinmektedir. Her yemekten sonra boş mideye tüketirseniz, tarçın kan dolaşımınızdaki glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Bu, insülin reseptörlerini uyaran ve onları etkisiz hale getiren bir enzimi engelleyen sinnamtannin B1’in içeriği sayesinde mümkündür. Bu, hücrelerin glikozu kullanmasını kolaylaştırır.

2. Sindirimi geliştirir

Tarçın içerisindeki demir, diyet lifi ve kalsiyum gibi bazı bileşikler sindirim sisteminizin normal işlevlerini geliştirir. Safra tuzları bu bileşiklere yapışır ve böylece vücudunuzdan atılır. Bunlar, sindirim sisteminizden doğru şekilde çıkarılmazsa, kolonunuza zararlı olabilirler.

Buna ek olarak, tarçın ishalle mücadele etmek için kullanılır çünkü bağırsak spazmlarını düzenler. Ayrıca rahatsız bağırsak sendromunu tedavi etmek için kullanılabilir.

3. Mide bulantısını ve kusmayı durdurur

Tarçın mide bulantısı ve kusma tedavisinde harika bir baharattır. Doğal olduğu için, hamile kadınlar gebeliğin ilk üç ayı boyunca rahatsız edici sabah hastalıkları ile mücadele etmek için tarçın alabilirler.

4. Grip ve solunum yolu sorunları

hasta kadın

Bu baharat, soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum hastalıklarının tedavisinde kullanımı ile ünlüdür. Çayınıza birkaç çay kaşığı tarçın ve taze zencefil ekleyerek ateşi düşürmeye ve öksürüğünü durdurmaya yardımcı olabilir.

Buna ek olarak, tarçının zengin aroması soğuk algınlığından kaynaklanan olumsuz ruh halini ortadan kaldırabilir. Tarçının anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikleri, soğuk algınlığının belirtilerini azaltmayı garanti eder.

5. Kalp hastalıklarından korunun

Tarçın anti-enflamatuar özellikleri kalp hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Konu kalp ve arterlerinizi korumak olduğunda tarçın çok ideal bir seçimdir, çünkü zamanla kardiyovasküler hastalıklara ve diğer sorunlara yol açabilen kötü kolestrol seviyeleri ile mücadele etmeye yardımcı olur.

Ayrıca, aynı antienflamatuar özellikler iltihaplı iç dokuları iyileştirmeye yardımcı olur ve kalp krizi riskinizi azaltır.

6. Beynin işlevini uyarır

beyin şeması

Bilim tarçının, daha yaşlı yetişkinlere beyin işlevlerini harekete geçirmek, dikkat, tanıma, bellek ve görsel hız süreçlerini geliştirmek için yardımcı olduğunu göstermiştir.

Tarçın kokusu, bilişsel işlevlerinizi ve hafızanızı güçlendirir. Kafanızı dağınık hissettiğiniz ya da konsantrasyon eksikliği duyduğunuzda harika bir alternatiftir. Zengin ve rahatlatıcı kokusunun yanı sıra, tarçını kahvenize de biraz ekleyebilirsiniz.

7. Güçlü bir anti-koagülan

Tarçın trombositlerin normalden daha fazla yapışmasını önler. Bu nedenle menstrüel ağrıların bir kısmını azaltabilir ve böylece rahatlama sağlar. Bu yüzden özellikle de menstrüel ağrıları yoğun olan kadınlara önerilir.

8. Güçlü bir multivitamin kaynağıdır

Bileşenlerinde arasında B1 vitamini, C vitamini, demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum bulundurmaktadır. Bu baharatı az miktarda tüketmeniz gerekse de, bu miktar bile vücudunuzun düzgün çalışması için gerekli olan mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

Bu avantajları elde etmek için ne kadar tüketmeniz gerekir?

Günlük alım için önerilen miktar 1 ila 6 gram arasındadır. Bu miktar yaş, kilo ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Tarçının tüm faydalarından yararlanmak için iki ila dört gram arası tüketmeniz gerekir (yarım ya da bir çay kaşığı).

Oranları kendi kendinize seçmeniz iyi bir fikir değildir, bu yüzden tarçın tedavisine başlamadan önce doktorunuzla görüşmenizi öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
  • Ribeiro-Santos, R., Andrade, M., Madella, D., Martinazzo, A. P., de Aquino Garcia Moura, L., de Melo, N. R., & Sanches-Silva, A. (2017). Revisiting an ancient spice with medicinal purposes: Cinnamon. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.02.011
  • Mirunalini, S., & Krishnaveni, M. (2011). Coumarin: A plant derived Polyphenol with wide Biomedical Applications. International Journal of PharmTech Research.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.