Topuk Dikeni: Belirtileri, Tanı ve Tedavisi
Hiç topuk dikeni problemi yaşadınız mı? Bu problem, günümüzde oldukça yaygındır ve genellikle topukta yer alan oldukça küçük bir kemikten kaynaklanmaktadır. Acıya sebep olur ve günlük faaliyetlerinizden sizi alıkoyabilir. Tamamen iyileşebilmek için sabırlı olmalı ve tavsiyelerimizi uygulamalısınız.
”Topuk Dikeni” Olarak Adlandırılan Bu Rahatsızlığa Niçin Yakalanıyoruz?
Ortopedik cerrahlara göre, her dört kişiden biri hayatının bir döneminde topuk dikeni sorunu yaşayacaktır. Bu da demek oluyor ki; her birimiz, oldukça yüksek bir ihtimalle ara sıra bu sıkıntıdan yakınıyor olacağız. Bu sıkıntının sebebi, topuğun sağ tarafında küçük dikenli bir kemik oluşumudur.
Peki bu neden oluşur? En yaygın sebebi ilerleyen yaştır ancak ayakta uzun saatler geçiren genç insanlar da topuk dikeni sorunu yaşayabilirler. İdeal kilonun bir miktar üzerinde olmak da bu rahatsızlığın bir diğer sebebidir.
Üzerinde durulması gereken bir diğer önemli konu da şudur: Aşil tendonu çok elastik olan kişiler, topuk dikeni oluşumuna daha meyillidirler ve bu durum genelde gözden kaçar. Anatominize ve ayağınızın karakteristiğine göre; bu rahatsız edici problem açısından daha fazla veya daha az risk taşıyor olabilirsiniz.
Şu da ilginizi çekebilir: Topuk Dikeni Nasıl Önlenir?
Topuk Dikeninin Belirtileri Nelerdir?
- Topuk dikeni, yapıyor olduğunuz aktiviteye bağlı olarak yoğunluğu değişebilen ve oldukça keskin bir ağrıya yol açar.
- Ağrı genellikle en yoğun olarak sabahları hissedilmektedir, özellikle de kalktıktan hemen sonra, topuğa ilk basıncı uyguladığınızda. Saatler süren dinlenmenin ardından, ilk adım her zaman acı vericidir.
- Ağrı, topuktaki yeri çok kolay bulunan tek bir yerdedir.
- Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus ise; ayakkabınızın bu çıkıntıya baskı uyguluyor olmasına bağlı olarak bölgenin kırmızı ve iltihaplanmış olabilmesidir. Bu durum aşırı derecede bir acıya sebep olabilir.
Topuk Dikenini İyileştirmek İçin Doğru Egzersizler
1. Zemin Egzersizi
Doktorunuzun ve ortopedistinizin verdiği tedaviye ilave olarak, topuk dikeni problemine çözüm bulabilmek amaçlı, aşağıda açıklayacağımız egzersizi de yapmalısınız. Ancak, aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz.
Bu egzersiz oldukça basittir. Dengenizi sağlamak için bir kanepeye veya bir sandalyeye oturun ve önünüze, yere bir havlu bırakın. Sonra bu havluyu ayak parmaklarınızla almaya çalışın.
Bu basit hareket, ayağınızdaki hareket kabiliyetinizi yeniden kazanabilmenizde yardımcı olacaktır ve topuktaki ağrıyı azaltacaktır. Günde ortalama üç defa bu egzersizi uygulayın.
2. Basit Esnemeler
Bu da bir diğer basit egzersizdir. Yukarıdaki resimde görebileceğiniz gibi, tek yapmanız gereken bir masanın kenarına yaslanmak ve sanki itiyormuş gibi davranmaktır.
Bir bacak bükülmüş, diğeri ise topuk bölgesi gerilecek şekilde düz olmalıdır. Bu egzersizi en az beş dakika ve günde iki defa uygulayın. Oldukça basittir ve yorucu değildir.
Bu da ilginizi çekebilir: Ayaklarımız Sağlığımız Hakkında Neler Söylüyor
3. Su Şişesi Yuvarlama
Sadece bir şişeye su doldurun ve donuncaya dek buzlukta bekletin. Sonra bu şişeyi yere, bir havlunun üzerine koyun ve ayağınızı kullanarak, topuk dikeninin bulunduğu bölge ile şişeyi ileri geri yuvarlayın. Bu egzersizi en az beş dakika boyunca ve günde üç defa tekrarlayın.
Göreceğiniz gibi, basit esnemelere dayanan bu egzersizler oldukça etkilidirler. Ayrıca geceleri, topuk dikenini iyileştirmek amaçlı cebire kullanabilirsiniz. Eczanelerde bazı cebire markalarını bulabilirsiniz.
Zaman geçtikçe iyileşmeyi farkedeceksiniz ancak zaman zaman durumu hafifletebilmek için ameliyat gerekebilir. Sonuç olarak; sabırlı olun ve kendinize iyi bakın.