Uçuk Nedir ve Neden Tekrar Çıkar?
Birçok insan; genetik, kötü alışkanlıklar, beslenme yetersizlikleri sebeplerinden dolayı yinelenen hastalıklardan muzdarip durumdadırlar, ki bu hastalıkların insan vücuduna büyük etkisi vardır. En yaygın olanlarından bir tanesi olan uçuk, kötü görünmesinden ziyade ciddi bir sağlık tehdidi olarak değerlendirilmelidir.
Bu makalede, uçukların neden çıktığından ve onlarla baş edebilme yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Uçuk nedir?
Uçuklar, herpes simpleks virüsünün (HSV-1) bir sonucu olarak genellikle dudak çevresinde oluşan küçük ülserasyon ve kabarcıklardır. Genellikle dudak çevresinde daha sık görülmelerine rağmen vücudun herhangi bir bölümünde de çıkabilirler.
Bunlar genellikle hafif bir karıncalanma veya kaşıntı ile başlarlar ve kısa bir süre sonra, daha çok kaşıntı veren hatta ağrıya neden olan kabarcıklara dönüşürler.
Şu da ilginizi çekebilir: Çocuklarda Uçuk Nasıl Tedavi Edilir
Neden tekrar çıkarlar?
Hayatlarında bu virüsle yalnızca bir kez karşılaşmış çok az insan vardır. Hatta virüs vücutta kaldığı için tekrar görülmesi çok yaygın bir durumdur.
Genellikle, HSV-1 virüsü, çocukluk çağında çok az bir temasla dahi bulaşabilen türde bir virüstür. Bu virüs deri yolu ile vücuda girer ve kalıcı olarak sinir hücrelerinde kendine yer bulur.
Bunu tetikleyen bazı nedenlerin oluşması ile birlikte virüs dudaklarda aktif bir hal almaya başlar. Bazı insanlarda ise uçuğun oluşmasını tetikleyici unsurlar, inaktif veya hareketsiz olarak görülebilir.
Tetikleyici Etkenler
Virüsü tetikleyen yalnızca tek bir neden yoktur. Hatta bazı faktörler bu virüsün oluşmasına yardımcı olabilir.
- Stres: Vücutta bir takım dengesizliklere neden olur ve vücudun doğal savunmasına zarar verir. Vakaların çoğunda bu salgın stres döneminde oluşmaz; fakat hemen bu dönemden sonra vücut rahatlamaya ve doğal ritmine geri dönmeye başladığı zaman etkisini göstermeye başlar.
- Enfeksiyon ve ateşin çıkması, diğer patojenlerin de etkisi ile bu virüsün vücutta oluşmasına neden olur.
- İlaçlar: Antibiyotikler başta olmak üzere bazı ilaçların kullanımı bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve herpes virüsünün aktif hale gelmesine katkıda bulunabilir.
- Hormonal değişiklikler: Daha çok, regl ve hamilelik dönemlerinde görülebilirler.
- Ekstrem hava koşulları: Güneş ışığına fazla maruz kalmak, sıcaklıklardaki aşırı ve ani değişiklikler vücutta uçuk çıkma olasılığını arttıran faktörlerdir.
- Gıda alerjileri/intoleransları: Bazen vücut, bazı gıdaları sindirmekte güçlük çeker; gluten, laktoz, soya ve bazı meyveler gibi. Bu tür vakaların belirtilerini fark etmek zordur çünkü reaksiyonu hemen göstermezler.
- Bağırsak hastalıkları: Bazı araştırmacılar, uçukların; bağırsak duvarının bölgelerinde iltihaba neden olabileceğini ya da ülserin başlangıcının bir işareti olarak görülebileceğini düşünüyorlar.
Bu yazımıza da bir göz atın: Arpacık Sorunu için Doğal Tedaviler
Doğal Çözümler
Sizi etkileyen bu tetikleyici faktörleri analiz etmek çok önemlidir. Bu tetikleyici unsurlar ile vücudun mücadele halinde olması, salgını oluşturabilecek virüslerin daha az sıklıkla görülmesini sağlamaktadır.
İşte uçukların çıkmasını önlemek ve tedavilerinde yardımcı olmak için bazı doğal ilaçlar:
- Bira mayası: Bu doğal madde bir cilt detoksu gibidir; ayrıca sinir sisteminin dengelenmesine yardımcı olur.
- Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bilinen en yaygın tıbbi bitkidir. Yılın her döneminde tüketilebilir. Soğuk algınlığına yakalandıysanız veya mevsim değişikliklerinden etkilendiyseniz bu doğal bitkiyi tedaviniz için kullanabilirsiniz.
- Propolis: Bu doğal antibiyotik vücudun doğal savunmasını arttırır ve vücudu ciddi anlamda güçlendirir. Bu maddeyi tüketebilirsiniz ya da uçuğun olduğu yere doğrudan uygulayabilirsiniz.
- Psyllium Bitkisi (plantago pysllium): Rahatsızlığınız bağırsak sorunları ile ilgili ise, bu bitkisel lif bağırsakları tahriş etmeden hazmı kolaylaştırır ve düzenler.
Ayrıca diyetinize dikkat etmeli, gıda alerjisi veya intolerans testi yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Vücudunuzun sindirmekte güçlük çektiği gıdalardan uzak durursanız, sadece gelecekteki salgın ihtimalini önlemekle kalmayacaksınız; ayrıca sağlığınızın da günden güne bir iyileşme aşamasına girdiğini göreceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
- Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
- Cunningham, A., Griffiths, P., Leone, P., Mindel, A., Patel, R., Stanberry, L., & Whitley, R. (2012). Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. https://doi.org/10.1016/j.jcv.2011.08.003
- Hijikata, Y., Yamada, S., & Yasuhara, A. (2007). Herbal Mixtures Containing the Mushroom Ganoderma lucidum Improve Recovery Time in Patients with Herpes Genitalis and Labialis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2006.6297