Uyku Apnesi Semptomları ve Tedavisi

Uyku apnesi düşündüğünüzden daha yaygın bir şeydir. Bugünkü yazımızda uyku apnesinin semptomlarını ve tedavi yöntemlerini konuşacağız.
Uyku Apnesi Semptomları ve Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Uyku apnesinden muzdarip birini tanıyor musunuz? Solunum ile ilgili bu durumdan dolayı iyi bir gece uykusundan yoksun olan birçok insan vardır. Bu kişiler uykularında dinlenemediklerinden dolayı, gün boyu aşırı yorgunluk yaşamaya meyillidirler. Uyku apnesi semptomlarını ve tedavi yöntemleri için okumaya devam edin.

Uyku Apnesi Hakkında

Uyku apnesi, uyurken nefesin bazı zamanlarda durmasına sebep olur. Bu bazen çok fark edilebilirdir çünkü bu durumdan muzdarip olanlar çok sesli bir şekilde horlarlar ve birden horlama durur. Bu, nefesin durması demektir.

Apne genellikle uykunun REM fazına girdiğinde başlar. Uzmanlar bunun tam olarak neden kaynaklandığını hala anlayamıyorlar, fakat yutak kapanır ve havanın geçişini engeller. Bu, aynı gecede birkaç kez olabilir. Çok ciddi durumlarda ise her bir saatte 2 apne yaşanabilir.

Uyku Apnesi Semptomları

horlayan adam ve kulaklarını tıkayan kadın

Daha önce söylediğimiz gibi, horlamak uyku apnesinin en temel semptomlarından biridir. Bu durumdan muzdarip olan kişiler genellikle uykuya dalar dalmaz çok sesli bir şekilde horlamaya başlar.

Uyku apnesine sahip olan biri uyuduğunda birden sessizlik olur ve bu sessizliği, tekrar nefes almak için soluk soluğa kalmak takip eder. Bu olduğunda kişi uyanır veya bu durum olmadan önce bulunduğu derin uykudan çıkar.

Diğer olası semptomlarda şunlar vardır:

  • Kuru ağız: Bunun sebebi genellikle horlamaktır.
  • Baş ağrısı: Apne genel olarak bu yan etkiye sebep olur çünkü nefes alıp vermeyi bıraktığınızda beyninize oksijeni iyi bir şekilde gönderemezsiniz.
  • Yorgunluk: Uyku apnesi kişileri kaliteli uykudan mahrum bırakmaktadır. Bunun bir sonucu olarak da gün boyu yorgunluk yaşanır.

Uyku apnesinden muzdarip kişilerin iş performanslarında da sıkıntı olabilir. Bazen uygunsuz yerlerde uyuyakalabilirler.

Uyku Apnesi İçin Tedavi Yöntemleri

Üstte bahsettiğimiz semptomlara sahip biri mutlaka bir doktora görünmelidir. Doktor da bu rahatsızlığın teşhisi için çeşitli testler uygulayacaktır. Bu rahatsızlığa sahip olunduğu kesinleştiğinde doktor tarafından her kişiye uygun bir tedavi belirlenecektir. Doktorunuzun önerilerine ek olarak aşağıdaki ipuçları da uyku apnesini hafifletmeye yardımcı olacaktır.

1. Kötü Alışkanlıkları Yok Edin

Uyku apnesini rahatlatmanın ilk yöntemi budur. Sağlığı iyileştirmek için kötü alışkanlıkları bırakıp, günlük rutine belli başlı iyi alışkanlıklar koyulmalıdır. Bu uygulama herhangi bir ilaç veya sert metotlar gerektirmemektedir. Hafif uyku apnesinden muzdarip kişiler için en iyi seçenek budur.

Uyku apnesine iyi gelecek bazı şeyler; sigarayı bırakmak, egzersizi bir rutin haline getirmek ve kilo vermeye yardımcı olacak beslenme değişiklikleri yapmaktır. Çoğu durumda bu yöntemler uyku apnesini iyileştirmeye yardımcı olur.

2. Yüz Maskesi Takın

uyku apnesi

Bu durumdan muzdarip kişiler için en yaygın uygulama budur. İyi uyuyabilmek için CPAP adı verilen bir maske takılır. Bu maske, üst hava yoluna basınç uygulayarak bu bölgenin kapanmamasını sağlar. Ek olarak horlamayı da önler ve genellikle herhangi bir yan etkisi yoktur.

3. Ameliyat Olun

Son seçeneğimiz sadece bazı durumlarda tercih edilir. Örneğin, kişide polip de varsa doktorlar ameliyat olmayı önerebilir çünkü durumdan kurtulmak için muhtemelen maske yeterli olmayacaktır. Ek olarak, üst hava yolunda bir lezyon varsa, muhtemelen yine ameliyat gerekecektir. Yine de en yaygın tedavi yöntemi CPAP maskesidir.

Uyku Apnesinin Kesin Bir Çaresi Yoktur

Bu rahatsızlık için hala kesin bir çare yoktur. Aslında, tedavi yöntemleri sadece durumla savaşmak veya semptomları azaltmak içindir. Ama tedavi bitince uyku apnesinin geri dönmesinin sebebi bundan kurtulamamanızdır.

Tedaviler kişinin hayat kalitesini yükseltmek içindir, çünkü bu yöntemler çok daha iyi uyuyup, gün boyu daha enerjik hissetmenizi sağlar. Ek olarak, birlikte yaşadığınız kişiler de tedavinize çok sevinecektir. Bunun tek sebebi horlamanızın duracak olması değil, aynı zamanda onların da nefesinizin durduğu korkusunu yaşamalarının bitecek olmasındandır.

Uyku apnesinden muzdarip birini tanıyor musunuz? Eğer sizde olsaydı nasıl bir çözüm arardınız?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ryan, S. (2016). Obstructive Sleep Apnea. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00311-8
  • Punjabi, N. M. (2008). The Epidemiology of Adult Obstructive Sleep Apnea. Proceedings of the American Thoracic Society. https://doi.org/10.1513/pats.200709-155MG
  • Somers, V. K., White, D. P., Amin, R., Abraham, W. T., Costa, F., Culebras, A., … Young, T. (2008). Sleep Apnea and Cardiovascular Disease. An American Heart Association/American College of Cardiology Foundation Scientific Statement From the American Heart Association Council for High Blood Pressure Research Professional Education Committee, Council on Clinical Cardiology, Stroke Council, and Council on Cardiovascular Nursing In Collaboration With the National Heart, Lung. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.05.002

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.