Üzümün Faydaları: Her Gün Yiyin

Üzüm bize birçok fayda sağlayabilir. Bugün onları neden beslenmenize daha fazla dahil etmemiz gerektiğini keşfedeceğiz.
Üzümün Faydaları: Her Gün Yiyin

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2022

Üzüm, bazı insanların keyif aldığı içeceklerden birini yapmak için kullanılan lezzetli bir meyvedir. Ancak, onları her gün tüketmenin sağlığınız üzerindeki etkilerini bilmiyor olabilirsiniz. Üzümün faydaları nelerdir, birlikte inceleyelim.

Günlük hayatımızda genellikle muz, elma veya portakal gibi diğer meyveler kadar üzüm tüketmeyiz. Bununla birlikte, faydalarını öğrendikten sonra, onları beslenmenize daha çok dahil etmek isteyeceksiniz.

Üzümün faydaları: hepatoproteksiyon antioksidanı

Üzümün faydaları. bir kase üzüm

Vitis vinifera L. (üzüm) kabuğu ve çekirdeğinin antioksidan hepatoproteksiyonuna ilişkin araştırma üzüm, üzüm kabuklarının ve çekirdeklerinin şarap yapımında kullanıldıktan sonra sağlığa yararlı olup olmadığını kontrol etmeyi amaç edinmiştir. Bulgular, yaylı olduklarını göstermiştir.

Yapılan farklı araştırmalardan sonra üzümün büyük bir antioksidan kapasiteye sahip olduğu ve reçel veya diğer ürünlerin yapımında kullanılan kabuk ve tohumların bize birçok fayda sağladığı sonucuna varıldı. Bunların hepsi aşağıda belirtilen içeriklerinden kaynaklanmaktadır:

  • Polifenoller
  • C vitamini
  • E vitamini
  • Flanovoidler

Bu harika tarifi mutlaka deneyin: Üzümlü ve Kantaluplu Badem Çorbası Kreması

Yukarıda bahsedilen çalışma, üzümün hem kabuğunun hem de çekirdeğinin oksidatif strese karşı doku koruması sağladığını ileri sürdü. Bu nedenle, belirli hastalıklardan muzdarip olanlar için çok faydalı olabilirler.

Örneğin, diyabetes mellitus gibi metabolik hastalıklar, dejeneratif hastalıklar, farklı kanser türleri ve kardiyovasküler hastalıklar. Hepsinin tıbbi takibinin yapılması gerekmesine rağmen, doktorun yaptığı tetkikler sonucunda önerdiği  ilaçları almanın yanı sıra üzümü beslenmemize eklemek de iyi bir seçenek olabilir.

Yaşlanma

Üzüm tüketmenin en büyük faydalarından bir diğeri, yaşlanmayı ve belirli organların erken işlev kaybını önleme yetenekleridir. Bütün bunlar, bir önceki noktada bahsettiğimiz gibi sahip olduğu antioksidanlardan kaynaklanmaktadır.

Yaşlandıkça sağlık sorunları artar çünkü organlarımız biraz daha kötü çalışmaya başlar. Ancak uygun bir diyet ve sağlıklı alışkanlıklar (egzersiz ypmak, alkol ve sigaradan uzak durmak) bunu geciktirmeye yardımcı olacaktır.

Cilt problemleri

Üzüm suyu ve faydaları

Stres dermatitinden muzdarip misiniz? Ya da egzama? Tüm bu cilt sorunları doktor tavsiyelerine uymaya ek olarak, üzümleri beslenmemize dahil etmek için çaba sarf ederek de azaltılabilir.

Araştırmalara göre, bu meyve cildi etkileyen tüm hastalıkları iyileştirebilir. Araştırmalar, üzüm ve üzüm çekirdeğinin, inflamatuar veya bakteriyel süreçlerin sonucu olan hastalıklarda veya problemlerde iyileşmeye neden olabileceğini göstermiştir. Alerji temelli olanlarda bile.

Daha fazlasını burada keşfedin: Cildinizi Gençleştirmek İçin Üzüm

Bu meyveyi tüketmenin farklı yolları vardır. Hatta onları daha çekici hale getirmek için smoothie’ler veya kekler yapabiliriz. Bu lezzetli meyveyi tüketmenin farklı yollarını araştırmanızı öneririz.

Kanseri önleme

Kuşkusuz bu, herhangi bir yiyecekle ilişkilendirildiğinde her zaman tartışmalara neden olan faydalardan biridir. Bunun nedeni, elbette, üzüm gibi bazı gıdaların kendi başlarına bu hastalığı ortadan kaldıracağının veya önleyebileceğinin garantisinin olmamasıdır.

Ancak, onun bileşenleri sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir ve çok sayıda çalışmanın üzüm tüketiminin kolon, meme, akciğer, veya prostat kanseri riskinde azalma ile ilişkili olduğunu kabul etmiş olduğu doğrudur.

Gerçekleştirilen araştırmalar, esas olarak (tamamen değil) hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Bu nedenle, üzümlerin insanlar üzerinde bu hastalığa karşı güçlü bir koruyucu olup olamayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ancak şimdiye kadar üzümlerde bulunan polifenollerin kanserde önemli antioksidan ve prooksidan tepkilere sahip olduğu bulunmuştur.

Yeterince üzüm yiyor musunuz? Birçoğu daha fazla araştırılmaya ihtiyaç duyan tüm bu faydalara rağmen, beslenmenize daha fazla meyve çeşidi eklemek her zaman iyidir.

Ayrıca, vücudumuza daha geniş bir besin çeşitliliği sağlamamıza yardımcı olacak tarifler hazırlayabilir, smoothie’ler yapabilir ve farklı tatlar deneyebiliriz. Umarız bu makale, bu lezzetli besin hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmuştur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Caballero-Gutiérrez, Lidia, & Gonzáles, Gustavo F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64. Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es&tlng=es.
  • Ciudad B., Claudio, & Valenzuela B., Jorge. (2002). CONTENIDO DE FLAVONOLES EN UVAS PARA VINO CULTIVADAS EN EL VALLE DE CASABLANCA, CHILE. Agricultura Técnica62(1), 79-86. https://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072002000100008
  • Martínez-Flórez, S., González-Gallego, J., Culebras, J. M., & Tuñón, M. (2002). Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutrición hospitalaria17(6), 271-278.
  • Tiemi ABE, L., Vieira DA MOTA, R., Lajolo, F. M., & Genovese, M. I. (2007). Compostos fenólicos e capacidade antioxidante de cultivares de uvas Vitis labrusca L. e Vitis vinifera L. Ciência e Tecnologia de Alimentos27(2).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.