Vajinal Akıntı Çeşitleri
Çoğu insan vajinal akıntısının farkında değildir veya bu konu hakkında konuşmaktan utanır. Vajinal akıntı çeşitleri kokuya, renge ve miktara göre farklılık gösterir.
Vajinal akıntı, adından da anlayabileceğiniz gibi vajinadaki bazı bezler tarafından yapılan salgılardır. Bu sıvı oldukça normal ve gereklidir çünkü vajinal sağlığı korumak için çeşitli fonksiyonlara sahiptir.
Bunlardan biri, vajinanın kendisini “temizlemesi” için ürettiği salgıdır. Diğer bir deyişle, ölü hücreleri ve bakterileri yok etmeye ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Dahası, bir kadının üreme sisteminin sağlıklı olduğuna dair harika bir göstergedir.
Bu akıntıdaki her türlü değişim herhangi bir rahatsızlığı tespit etmenize yardımcı olur. Bu yazımızda size çeşitli vajinal akıntılardan bahsedeceğiz ve her birinin ne anlama geldiğini konuşacağız.
Vajinal Akıntı Çeşitleri Neden Vardır?
Öncelikle, çeşitli vajinal akıntıları anlatmaya başlamadan önce bilmeniz gereken bir şey vardır. Bu da, akıntının fizyolojik olarak, menstrüel döngü boyunca değişmesidir. Yani, döngünün her bir anında farklı akıntılar görülür. Bu tamamen normaldir.
Akıntılar, döngü boyunca değişen kadınsal hormonlara göre değişir. Örneğin, ovülasyon yakın ise, akıntı artmaya başlar ve daha kıvamı yoğunlaşır. Bunun sebebi, üremenin devreye girmesi ve kadını döllenme için hazırlamaya yardımcı olmasıdır.
Aynı şekilde, eğer bir kadın cinsel olarak uyarılırsa akıntı artar. Genelde bu akıntı açık veya süt rengine yakın bir beyaz renktedir. Ama, sulu, şeffaf veya çok miktarda da olabilir.
Ek olarak, vajinal akıntıların çeşitlerinin kendine göre karakteristik bir kokusu olduğunu bilmelisiniz ve bu konuda utanmamalısınız. Her kadın akıntısının normal kokusunu bilmelidir. Herhangi bir enfeksiyon veya rahatsızlık bunu değiştirebilir.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Vajinal Akıntıyı Kontrol Etmek için 5 Ev Tedavisi
Vajinal Akıntı Çeşitleri
Vajinal akıntı çeşitlerini ayırt etme ile ilgili olarak en belirgin özellik renktir. Yine de, kokuyu, kıvamı ve miktarı analiz etmek de önemlidir. Eğer bir enfeksiyon veya rahatsızlık var ise bu özellikler değişiklik gösterebilir.
Daha önce de söylediğimiz gibi akıntının beyaz olması normaldir. Fakat akıntı griyse ve miktarı arttıysa bu kötü bir işaret olabilir. Akıntı beyazsa, fakat buna rağmen yanma ve kaşınmadan şikayet ediyorsanız, kandidiyazdan muzdarip olabilirsiniz.
Kandidiyaz Candida mantarının sebep olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Çoğu çalışma bunun en yaygın vajinal rahatsızlıklardan biri olduğunu göstermektedir. Vajinanın pH’ında da değişikliğe sebep olmaktadır.
Bu durum meydana geldiğinde, akıntı sarımtırak olabilir. Genellikle ağır bir koku da görülürken, kaşıntı ve yanma gibi rahatsızlıklar da olabilir. Bu, bir enfeksiyon kaptığınızın işaretidir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık da olabilir, başka bir şey de olabilir. En yaygın olanlar trikomoniyaz, klamidya ve bel soğukluğudur.
Akıntı kahverengi de olabilir, bu durumda akıntıda kan var demektir. Bu çeşidi genelde menstrüasyondan hemen önce veya sonra görülür. Diğer bir sebebi ise cinsel ilişki esnasında oluşan küçük yaralar da olabilir.
Eğer akıntıda renk değişimi yoksa, bu, örneğin kanser gibi, daha ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Aynı şekilde, vajinada tahrişe sebep olan yabancı bir madde varsa da görülebilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: 6 Ev Yapımı Çare İle Aşırı Vajinal Akıntıya Elveda Diyin
Sonuç
Vajinal akıntı kendi başına fizyolojik olarak değişen bir salgı olduğundan ötürü birçok farklı vajinal akıntı çeşidi vardır. Bu nedenle, renk veya miktardaki bir değişiklik bir hastalığın işaretçisi olabileceğinden, bütün özelliklerine dikkat etmek önemlidir.
Kokuya dikkat etmek de en önemli şeylerden biridir. Çünkü bu enfeksiyonların en çok değiştirmeye yatkın olduğu özelliklerden biridir. Yine de, eğer akıntınızda herhangi bir değişiklik varsa veya merak ettiğiniz bir şey varsa bir jinekoloğa gitmeniz iyi olacaktır. Jinekolog bu akıntının normal olup olmadığına karar verebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Amrin, S. S., & Lakshmi, G. J. (2021). Vaginal discharge: The diagnostic enigma. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, 42(1), 38–45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8579582/
- Hillier, S. L., Austin, M., Macio, I., Meyn, L. A., Badway, D., & Beigi, R. (2021). Diagnosis and Treatment of Vaginal Discharge Syndromes in Community Practice Settings. Clinical Infectious Diseases, 72(9), 1538–1543. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8248297/
- Majigo, M. V., Kashindye, P., Mtulo, Z., & Joachim, A. (2021). Bacterial vaginosis, the leading cause of genital discharge among women presenting with vaginal infection in Dar es Salaam, Tanzania. African Health Sciences, 21(2), 531–537. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8568229/
- Mayo Clinic. (29 de junio de 2023). Flujo Vaginal. https://www.mayoclinic.org/es/symptoms/vaginal-discharge/basics/definition/sym-20050825
- Rao, V., Mahmood, T. (2019). Vaginal discharge. Gynaecology and Reproductive Medicine, 30(1), 11-18. https://www.obstetrics-gynaecology-journal.com/article/S1751-7214(19)30206-4/fulltext
- Sánchez, J. A., González, L., Rojas, K., & Muñoz, G. (2017). Prevalencia de Candida albicans y su relación con cambios en el pH vaginal. Atención Familiar, 24(1), 18–22. http://www.revistas.unam.mx/index.php/atencion_familiar/article/view/58242
- Sim, M., Logan, S., & Goh, L. H. (2020). Vaginal discharge: evaluation and management in primary care. Singapore Medical Journal, 61(6), 297–301. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7905126/
- Sivaranjini, R., Jaisankar, T., Thappa, D. M., Kumari, R., Chandrasekhar, L., Malathi, M., Parija, S., & Habeebullah, S. (2013). Spectrum of vaginal discharge in a tertiary care setting. Tropical Parasitology, 3(2), 135–139. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470998/
- Venugopal, S., Gopalan, K., Devi, A., & Kavitha, A. (2017). Epidemiology and clinico-investigative study of organisms causing vaginal discharge. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, 38(1), 69–75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5389219/