Vajinal Sağlığınız İçin Yapmanız Gereken 8 Şey
Vajinal sağlığınız ile ilgilenmek her kadının genel sağlığı ve iyiliğinin önemli bir parçasıdır. Ancak, belki tabulardan, belki bilgi eksikliğinden, belki de diğer sebeplerden dolayı insanlar bu konuya olması gerektiği kadar dikkat etmezler. Pek çok kadın için vajinal sağlıkları ile ilgili özel önlemler hakkında konuşmak zordur.
Vajina bakıma, özellikle de hastalıklardan ve problemlerden kaçınmanıza yardımcı olacak önleyici bakıma ihtiyaç duyar. Bu bakım kadınların mahremiyetini ortadan kaldırmaz. Vajinal sağlığınız ile mahremiyeti n bir alakası yoktur, bu tamamen hijyen ile ilgili bir durumdur.
Vajinal Sağlığınız İle İlgilenmek İçin Ne Bilmeniz Gerekir?
Kadınların özel bölgeleri ve bunların bakımı söz konusu olduğunda bu ipuçları çok yararlı olabilir:
1. Vajinanız Hakkında Konuşun
İlk önemli önlem, vajinal bakım ve özel bölgeniz ile ilgili rahat olmaktır. Bu konu hakkında doktorunuzla konuşmaya alışmalısınız. Doktor ziyaretleriniz, minimal ya da yeterince önemli değilmiş gibi görünse bile herhangi bir anormallik ya da değişiklikte normal bir şey olmalıdır.
2. Evrim
Vajinanızın işlevleri ve durumu kadın yaşam döngüsü ile el ele gider, ki bu da dönüşümler içerir. Bu normal ve doğaldır, bundan dolayı endişelenmek için bir neden olmamalıdır.
3. Vajinal Sağlığınıza Dikkat Etmeye Başlamanız Gereken Yaş
Bir kadın, tüm hayatı boyunca vajinal sağlığına dikkat etmelidir. Bunun bir yaşı yoktur, bu yüzden annelerin kızları ile uygun hijyen hakkında konuşmaları önemlidir. Bu şekilde, bu kızlar tabular olmadan, utanmadan büyüyeceklerdir.
4. Vajinal Hijyen
Vajinal sağlık hakkında konuşurken kilit olan konulardan biri hijyendir. Vajinanızın içini temizlemenize gerek yoktur, çünkü onun kendi doğal temizleme yöntemleri vardır.
Bu, önemli bir dizi bakterinin bulunduğu bir alandır ve bu bakteriler sağlığınızı destekler. Eğer vajinanızın içinde kimyasal ürünler kullanırsanız bu ürünler bu yararlı bakterilere zarar verecektir.
Labia ve vajinanızın dışındaki alanlar ılık su ile yıkamanız gereken kısımlardır. Bunun için doğal bir sabun kullanabilirsiniz ancak asla endüstriyel ya da kimyasal ürünler, ya da güçlü su spreyleri kullanmayın. Su basıncı su ve sabunun içeriye girmesine neden olabilir ve bu da size zarar verebilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Vajinal pH Dengenizi Ayarlamak İçin Başvurabileceğiniz 4 Ev Yapımı Çözüm
5. Vajinal Kokular
Pek çok kadın vajinal kokular ile ilgili endişelenir ve özel deodorant ve parfümler ile bu durumu iyileştirmeye çalışırlar. Gördüğümüz gibi, kimyasal ürünler önerilmemektedir çünkü doğal bakteri dengenize zarar verirler.
Eğer vajinal bölgenize parfüm uygulamak istiyorsanız doğal bir yağı suyla karıştırmanızı ve bu karışımı bir aerosol olarak uygulamanızı öneririz. Kötü kokuları azaltmak için iyi temizlik alışkanlıkları edinmek de önemlidir.
Eğer koku asidik ya da çok güçlü hale gelirse, bir doktora gitmelisiniz. Sık görülen bir problem olan ancak bir doktora giderek kolayca çözülebilen bir probleminiz, yani bir vajinal enfeksiyonunuz olabilir.
6. Vajinal Sağlığınıza Dikkat Etmek İçin Egzersizler
Zaman geçtikçe vajinal kaslar elastikliklerini kaybederler. Bu kaslar cinsel ilişkiler ve doğum için kullanılır. Bundan dolayı, vajinal egzersizler yapmak için zaman ayırmak önemlidir.
Burada, her yerde yapabileceğiniz, tanınmış “Kegel egzersizleri” ile ilgili konuşuyoruz. Vajinal kaslarınızı kasmanız, birkaç saniye bu şekilde durmanız ve sonra onları gevşetmeniz gerekir.
Yeşim taşından yumurtalar, vajinal koniler ve Çin topları bu egzersizler için yararlı aksesuarlardır. Ayrıca, vibratör kullanmak da kas elastikiyetinize katkı sağlayacaktır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Vajinal Bölgenizin Bakımı için 7 İpucu
7. İç Çamaşırı
Günlük kullanım için pamuklu iç çamaşırları ve narin, yumuşak kumaşlar kullanmanızı öneririz. Dantel güzel olmasına rağmen biraz kaba hissettirir, bundan dolayı bunu özel durumlara saklamak daha iyidir. Eğer diğer kumaşlar kullanırsanız da vajinanıza dokunan kısım pamuk olmalıdır. Bu tavsiye mayolar için de geçerlidir.
8. Cinsel İlişkide Prezervatif
Vajinal sağlığınızı korumak için elzem olan bir ipucu cinsel ilişki sırasında koruma kullanmaktır. İstenmeyen hamileliklerden kaçınmanın yanında, prezervatif kullanmak spermin vajina ile temas etmesini engeller ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları önler.
Bir diğer iyi önlem, cinsel ilişkinin ardından idrarınızı yapmaktır. İdrar, istenmeyen bakterilerin kontrol edilmesine yardımcı olur. Elbette, sonrasında bu bölgeyi yıkayabilirsiniz de.
Her kadın, vajinal bakımı vücudunun diğer bölümlerine bakmak ile aynı düzeyde görmelidir. Vajinal sağlık kadınlığın ayrılmaz bir parçasıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- REV CHIL OBSTET GINECOL 2015. Hábitos higiénicos vulvo-vaginales. Extraído de: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchog/v80n4/art02.pdf
- F. Losa Domínguez. Ginecólogo experto en salud vaginal y ginecoestética. La innovación en la salud vaginal y cervical de la mujer. Extraído de: https://www.federacion-matronas.org/wp-content/uploads/2018/07/Articulo-especial_Innovacions-Salud-Vaginal.pdf
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000141.htm
- VV.AA. (2009). Duchas vaginales y otros riesgos de vaginosis bacteriana.