Varis Ağrısını Gidermeye Yardımcı İpuçları
Varisli damarlar yetişkin kadınlarda çok yaygındır ve kadın popülasyonunun yaklaşık %50’sini etkiler. Ne yazık ki, bu durum ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Varisli damarlarınız geceleri zonkluyorsa ve uyumayı zorlaştırıyorsa veya görünümlerinden hoşlanmıyorsanız, varis semptomlarını ve varis ağrısını hafifletmek ile ilgili bu makaleyi okuyun.
Varisli damarlar nelerdir ve neden acıyorlar?
Varisli damarlar, temelde genişleyen, iltihaplı hale gelen ve cilt yüzeyine çok yakın olan damarlardır.
Koyu mavi veya mor renklidirler ve bazı durumlarda bacaktan biraz dışarı çıkarlar. Kramplara, bacaklarda ağır bir his ve hatta şiddetli ağrıya neden olabilirler. Bazı kadınlar da bacaklarını kaşıdıklarında kaşıntı ve ağrı hissederler.
Varisli damarlar, venöz yetmezlik ve zayıf dolaşım nedeniyle oluşur. Kalbe kan akışı iyi olmadığında, sıvı belirli bölgelerde kalır. Bu iltihaplanma, ödem ve varisli damarlara neden olabilir.
Varis gelişimine yol açan önemli bir faktör genetiktir. Ailenizde varis vakaları varsa, özellikle anneniz veya büyükanneniz bu duruma sahipse, hayatınızın bir noktasında onlardan da muzdarip olmanız muhtemeldir.
Bu yazımızı da beğenebilirsin: Varisli Damarlarla Savaşmak İçin 5 Yol
Varis ağrısını hafifletmek ve semptomları azaltmak için ipuçları
Şimdi, bacaklarınızda kramp veya ağırlık hissettiğinizde varis ağrısını önlemenize veya semptomları hafifletmenize yardımcı olacak 6 ipucu vereceğiz:
1. Varis ağrısını hafifletmek için hafif egzersiz yapın
Bu konuda hiç şüphe yok: egzersiz mükemmel bir sağlık müttefikidir. Ailenizde varis varsa, yoga, yüzme veya bisiklete binme gibi düşük yoğunluklu egzersizler yapmanızı öneririz. Yürüyüş de yardımcı olabilir. Çok yoğun aktiviteler yapmayın çünkü ani hareketler veya sıçramalar semptomları şiddetlendirebilir.
2. Rahat ayakkabılar giyin
Topuklu ayakkabılar şirin görünüp bacaklarınızı güzel gösterse de, varisli damarlarınız varsa sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Ayakkabılarınız çok sıkıysa kanınız serbestçe hareket edemez ve bu da kalbe geri dönmesini zorlaştırır. Bu aynı zamanda dar çoraplar ve pantolonlar için de geçerlidir çünkü onlar da bacaklarınıza baskı uygular.
Özellikle birkaç saat ayakta kalmanız gerekiyorsa, günün çoğunda rahat ayakkabılar giymenizi öneririz.
İş için topuklu ayakkabı giymeniz gerekiyorsa, giderken topuklu ayakkabılarınızı ayrı ayrı taşıyabilir ve geldiğinizde giyebilirsiniz.
3. Bacaklarınızı kaldırın
Eve döndüğünüzde, bacaklarınızı yukarı kaldırma fırsatını yakalayın. Bu, ilk başta biraz acıtabilir veya biraz rahatsız edici olabilir. Kanepede oturuyorsanız, ayaklarınızı önünüzdeki bir banka veya masaya koyun. Eğer yatıyorsanız, topuklarınızı duvara koyarak destekleyebilirsiniz. Ve yataktayken bacaklarınızın altına minder veya yastık koyabilirsiniz.
Bu seçeneklerin tümü, kanın kalbinize geri akmasını sağlamak için iyidir.
4. Konumunuzu değiştirin
Birçok iş, saatlerce oturmayı veya ayakta durmayı içerir. Her iki pozisyon da bacaklarınızın sağlığı için kötüdür ve ayrıca varisli damarların potansiyel bir nedenidir.
Bu nedenle, gün içinde mümkün olduğunca çok duruşunuzu değiştirmelisiniz.
Örneğin, masanızdaysanız, ofisteyken telefonla konuşmak için ayağa kalkabilirsiniz veya bir mağazada çalışıyorsanız, daha az yoğun saatlerden yararlanarak bir süre oturabilirsiniz.
5. Masaj yaptırın
Bunun için masöze gitmenize gerek yok. Evde kendi masajınızı yapabilirsiniz! Ancak çok fazla baskı uygulamamaya çok dikkat edin!
Masaj basittir: etkilenen bölgeyi ve çıkıntılı damarları hafifçe yoğurun. Bunu her gün yaklaşık 15 dakika boyunca her seferinde tekrarlayın.
Daha da iyi sonuçlar elde etmek için kekik, biberiye veya lavanta gibi uçucu yağlar kullanabilirsiniz. Hepsinin dolaşımı uyaran özellikleri vardır.
6. Dengeli bir diyet sürdürün
Orta düzeyde yağ, karbonhidrat ve şeker tüketimi, damarlarınızı sağlıklı tutmak ve bacaklarınız için iyi olmayan aşırı kilolu olmaktan kaçınmak için hayati önem taşır. Ayrıca çok fazla alkol veya kahve içmekten kaçınmalı ve günde 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Diyetiniz iyi miktarda lif, antioksidanlar ve potasyumdan oluşmalıdır. Çiğ meyve ve sebze yemek, bacaklarınızdaki ağırlığı azaltmanın ve görünümlerini iyileştirmenin harika bir yoludur.
Devamını da okuyun: Potasyum Açısından Zengin 10 Meyve
Varis semptomlarını ve ağrıyı hafifletmek için ev ilaçları
Günlük alışkanlıklarınızı değiştirmenin yanı sıra varis semptomlarını ve ağrıyı hafifletmek için kullanabileceğiniz bazı bitkiler, meyveler ve yağlar vardır:
Kadife çiçeği
Kadife çiçeği ( nergis ) damarlarınızın tonunu iyileştirir ve onları dejenerasyona karşı daha az savunmasız hale getirir. Ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, şişmeyi azaltır ve hasarlı dokuyu onarır.
Sizi rahatsız ediyorsa, varis ağrısını hafifletmek için uyumadan önce bacaklarınıza kadife çiçeği kremiyle masaj yapın.
Kadife çiçeği
Kadife çiçeği, dolaşım sisteminize yardımcı olabilecek bir büzücüdür. Varisli damarların neden olduğu ağırlığı azaltabilir ve hafifletebilir. Çoğu sağlık mağazasında kadife çiçeği esansiyel yağı bulmak kolaydır. Her gece hafif masajlarla uygulamalısınız.
Yaban mersini
Bu, herhangi bir dolaşım problemi için mükemmel bir meyvedir. İnanılmaz vazodilatör özelliklere sahiptir ve damar duvarlarınızı güçlendirebilir. Yaban mersini ayrıca vücuda önemli vitaminler ve biyoflavonoidler sağlar. Sabahları ya da tatlı olarak günde bir avuç yemek yemekten çekinmeyin.
Selvi
Selvi, dolaşım sistemi ve damar iltihabı ile ilgili hemen hemen her duruma iyi gelir. Çay yapmak için selvi yapraklarını kullanabilir veya bacaklarınızın etkilenen bölgelerine pamuklu çubukla uygulayabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- NIH. Biblioteca Nacional de Medicina de los EE UU. Varices. Página actualizada 8 agosto 2018
- National Heart, Lung and Blood Institute . Varices.
- Comunidad de Madrid. Guía de recomendaciones al paciente. Cuidados en las varices. (2006).
http://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/chas/cuidados_en_las_varices.pdf