Vegan Peynir Çeşitleri ve Bunların Faydaları
Hiç vegan peynir denediniz mi? Bunun süt türevlerinden daha fazla faydası olabileceğini düşünüyor musunuz? O zaman bu yazımızı okuyun, zira size vegan peynirlerin türleri hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
Veganlar, et ya da herhangi bir hayvansal ürün yemeyen insanlardır. Bu, süt ve süt türevleri, yumurta ya da diğer hayvansal ürünleri yemedikleri anlamına gelir.
Vegan Peynir Nedir?
Peynir çok popüler bir besindir. Pek çok çeşidi vardır ve aralarından seçim yapabileceğiniz sınırsız opsiyonu bulunur. Bununla birlikte laktoz intoleransı ya da süt proteinine alerjiler gibi tıbbi durumlar nedeniyle birçok insan peynir yemeyi bırakmak zorunda kalmıştır.
Öte yandan, veganlar gibi son yıllarda küresel ve yerel düzeyde sayıları artan diğer insanlar süt ürünleri içermeyen bir yaşam tarzını tercih etmektedirler.
Bildiğimiz geleneksel peynir türleri, inek, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen bir tür süt proteini olan kazeinden yapılır. Üretim sırasında, bir hayvanın midesinin ürettiği peynir mayası (rennet) adı verilen bir enzim grubu süte eklenir.
Diğer yandan, vegan peynirler ya da sebze peynirleri genellikle organik olan bitkilerden yapılır ve soya, katılaşmış bitkisel yağlar, besin mayası ve tahıllar gibi farklı bitki kaynaklarından elde edilen protein kütlesinin konsolidasyonunu içerir.
Bu peynir türü proteinlerin doğal olgunlaşma sürecinden geçmediğinden, olgunlaştırılmış bir süt peyniri ile aynı lezzet profiline sahip değildir.
Bunu da okumak isteyebilirsiniz: Sağlıklı Kekikli Vegan Peynir Nasıl Yapılır?
Vegan Peynirleri Tüketmenin Faydaları
Gördüğümüz gibi vegan peynirler, onları hayvansal peynirlerden farklı kılan özelliklere sahiptir. Ancak, aynı zamanda, onları her tür beslenme düzenine dahil etmek için ideal bir yiyecek haline getiren birkaç olağanüstü faydaları da vardır.
- Bu ürünlerin en büyük faydası, hayvansal ürün alternatiflerine göre çok daha düşük kolesterol ve yağ içeriklerine sahip olmalarıdır. Bu obezite, diyabet, kalp sorunları ve bazı kanser türlerinin gelişme riskini azaltır.
- Proteinler söz konusu olduğunda ise, vegan peynirler porsiyon başına 850 miligram ila 2 gram arasında protein içerir. Bu nedenle, iyi bir protein kaynağıdırlar.
- Vegan peynir yemenin göze çarpan faydalarından bir diğeri de hem sinir sisteminin doğru çalışması hem de kaslarımızın bakımı için çok gerekli olan fosfor ve potasyum gibi mineralleri yüksek miktarlarda içermesidir.
3 Büyük Vegan Peynir Grubu
İlki, vegan peynir olarak da adlandırılan tofudan yapılır. Bu sadece fermente edilmiş soyadır. Bu fermantasyon, ürüne bir protein seviyesi yüksek taze vegan peynir görünümü verir.
Sonrasında,Hindistan cevizi yağı ve nişastaya (genellikle patates) dayalı peynirler vardır. Bu peynirler, hayvansal peynirlerin karakteristik dokusuna sahiptir.
Ve son olarak, kuruyemişlerden yapılan peynirler vardır. En sık kullanılan ikili kaju fıstığı ve bademdir. Bir dezavantaj olarak, kaju ya da badem aromasını maskelemek çok zordur, ancak bu gerçeği görmezden gelirseniz çok orijinal tatlar elde edebilirsiniz.
Bu yazımızı da okuyun: Soya Proteini: Sağlığınız İçin İyi Mi Kötü Mü?
Vegan Peynirlerin Çeşitleri
İspanya’da hayvan peynirlerinin 200’den fazla seçeneği vardır. Vegan peynirler ise sadece birkaç on yıldır bizimle birlikte, ama çeşitleri artıyor. Aşağıda tadabileceğiniz vegan peynir çeşitlerinin bir listesi bulunmaktadır:
- Rendelenmiş parmesan peyniri
- Vegan mozzarella peyniri
- Vegalloumi (vegan hellim peyniri), sıcak yenebilecek bir peynir
- Vegan cheddar peyniri
- Füme vegan peynir
Peki Bunları Nerede Bulabilirsiniz?
Vegan peynirler “vegan dostu” gıda mağazalarında, sağlıklı ve ekolojik gıda mağazalarında ve bunların yanı sıra vegan fuar ve restoranlarda satılmaktadır.
Son olarak, kendinize lezzetli bir vegan peynir yapmak istiyorsanız, aşağıdaki linkte size bunun nasıl yapılacağını anlatacağız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rojas Allende Daniela, Figueras Díaz Francisca, Durán Agüero Samuel. Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev. chil. nutr. [Internet]. 2017 [citado 2019 Feb 14] ; 44( 3 ): 218-225. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300218&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182017000300218.
- Brignardello J, Heredia L, Ocharán MP, Durán S. Conocimientos alimentarios de vegetarianos y veganos chilenos. Rev Chil Nutr 2013; 40(2): 129-134.
- Guyomarc’h F, Nono M, Nicolai T, Durand D. Heat-induced aggregation of whey proteins in the presence of K-casein or sodium caseinate. Food Hydrocolloids. 2009;23(4):1103-1110.