Vegan Tam Buğdaylı Kek Tarifi

Vegan kepekli sponge kek, rafine buğday unundan yapılan keklere daha sağlıklı bir alternatiftir. Burada harika bir tarifi keşfedin!
Vegan Tam Buğdaylı Kek Tarifi
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Sponge Kek (bulut kek) en çok tüketilen ve en pratik olan tatlılardan biridir. Kullanılan malzemelere ve elde etmek istediğiniz son dokuya bağlı olarak birçok çeşidi vardır. Bu yazımızda sizlere vegan kepekli bir kek tarifi vereceğiz. Diyetinize ara sıra tatlıları dahil etmenin mümkün olduğunu unutmamak önemlidir. Sık egzersiz yapıyorsanız ve diyetiniz daha çok taze gıdalardan oluşuyorsa bu konuda herhangi bir sorun olmayacaktır.

Hadi tarife bir bakalım!

Tam buğday ununun faydaları

Tarife geçmeden önce kepekli un tüketiminin başlıca faydalarından bahsedelim. Rafine buğday unundan ziyade bu bileşeni diyetinize dahil etmek sağlığınız için daha iyidir.

Tam buğday unu bağırsak geçişini iyileştirir

Kepekli un daha yüksek bir lif konsantrasyonuna sahiptir. Nature Reviews dergisinde yayınlanan araştırmayla kanıtlandığı gibi, bu bileşik daha verimli bir bağırsak geçişi sağlamak için gereklidir.

Ek olarak, lifin bir kısmı, burada yaşayan sağlıklı bakteriler için bir enerji substratı olarak hizmet ederek, sindirim sistemi içinde fermente etme yeteneğine sahiptir. Böylece mikrobiyota yoğunluğu artabilir.

Okumayı seveceğinizi düşünüyoruz: Kaloriler Yağa Dönüşebilir Mi?

Kilo vermenize yardımcı olabilir

Tek başına kepekli un tüketmek kilo vermenizi sağlamaz, ancak bu besinin tokluk hissini artırabildiği doğrudur.

Bu, Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada belirtildiği gibi lifin etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu element mide boşalmasını geciktirir.

sunum tahtasında duran kepekli ekmek
Yemeklerde kepekli un kullanımı rafine una kıyasla sağlıklı bir seçenektir.

Pankreas sağlığınızı korumaya yardımcı olur

Rafine unlarla ilgili temel sorun, hızlı glisemik etkileridir. Glikoz vücutta hızla emilir ve dağıtılır, pankreası insülin üretimini artırmaya zorlar. Bu hormona karşı direncin artmasına neden olur.

Öte yandan kepekli unlar, kana bu glikoz girişini modüle edebilen liflere sahiptir. Bu, PLoS Medicine dergisinde yayınlanan araştırmayla kanıtlanmıştır.

Vegan kepekli kek için malzemeler

Harika bir vegan, kepekli kek hazırlamak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:

  • 1/2 su bardağı şeker
  • Vanilya özü
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı sebze suyu veya su
  • 2 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 su bardağı sızma zeytinyağı

Bir vegan içecek seçerken, etikete bakmak çok önemlidir. Bu ürünlerin çoğunda yüksek konsantrasyonda ilave şeker bulunur. İçeriğinde yüksek miktarda şeker bulunmayan bir çeşidi tercih etmeniz tavsiye edilir. Tadı etkilenecektir ama şekersiz vegan içecekler çok daha sağlıklıdır.

Bu makaleyi ilginç bulabilirsin: Koşu Yapmadan Önce Ne Yemelisiniz?

Vegan kek hazırlanışı

  1. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırarak başlayın. Bunlar un, şeker ve kabartma tozudur.
  2. Aynı zamanda sıvıları; yağı, vanilyayı ve suyu veya sebze içeceğini başka bir kaba boşaltın.
  3. Ardından kuru malzemeleri sıvılarla karıştırın ve homojen ve yarı sıvı bir hamur elde edene kadar iyice karıştırın.
  4. Daha sonra fırına uygun bir fırın tepsisine dibini ve tüm kenarlarını iyice yağlayacak şekilde sızma zeytinyağını koyun. İçine kek hamurunu koyun ve yaymak için bir spatula kullanın.
  5. Ardından, önceden ısıtılılmış 180 derecelik fırına koyun ve yaklaşık 30 dakika pişirin.

Ortasına bıçak batırdığınızda tamamen kuru çıkıyorsa kekin hazır olduğunu anlayabilirsiniz. Bu noktada, fırından çıkarın ama kalıptan çıkarmadan önce biraz soğumasını bekleyin.

Hemen tüketilmesi önerilir ancak kurumaması için mutfak kağıdı veya bir bez ile kapatılarak da saklanabilir. Organoleptik özelliklerini kaybetmemesi için birkaç gün içinde tüketmek en iyisidir.

Vegan kepekli kek yemenin riskleri

Daha önce bahsedilen kepekli unun sağlıklı özelliklerine rağmen, bu tarifin bilmeniz gereken birtakım sınırlamaları da vardır. İlk olarak, tip 2 diyabet geliştiren bir kişinin diyetine dahil edilmemelidir. İçeriğindeki şeker ve çok miktarda karbonhidrat kan şekerinin yönetimini zorlaştırabilir.

Öte yandan, aşırı kilolu insanlar için de sağlıklı değildir. Bu gibi durumlarda, protein ve yağ gereksinimlerinin karşılanması, ancak toplam karbonhidrat içeriğinin daha düşük olması sağlanarak diyetlerine özen gösterilmelidir.

Bu tarif, içinde glüten olduğu için çölyak hastalığı geliştiren kişiler için de önerilmez. İnflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerin de daha az glüten tüketmesi önerilir.

glutensiz ekmek
Bu tarifte gluten var, bu nedenle çölyak hastaları tüketmemelidir.

Evde vegan kepekli kek yapın

Vegan kepekli kek yapmak çok kolay. Sadece birkaç malzemeye ihtiyacınız var ve harika bir sonuç elde etmek için çok fazla zamana ihtiyacınız yok. Ayrıca besin kalitesi rafine undan yapılan keklerden daha üstündür.

Ancak, sınırlamaları olan bir tatlıdır. Bu nedenle, ara sıra tüketilmesi en iyisidir.

Ayrıca kahvaltı veya bir kahve eşliğinde bir ara öğün olarak tüketilebilirler. Ancak bu tarifin protein içeriğinin çok düşük olduğunu unutmayın, bu nedenle kahvaltıda bu besinleri destekleyen bir yiyecekle birlikte almanız daha faydalı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
  • Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7
  • Reynolds, A. N., Akerman, A. P., & Mann, J. (2020). Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS medicine17(3), e1003053. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003053

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.