Vipassana Meditasyonu Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Vipassana meditasyonu, bugün hala geçerli olan asırlık bir uygulamadır. Bilinçli nefes alma ve farkındalık yoluyla hayatınızı nasıl iyileştirebileceğinizi keşfedin.
Vipassana Meditasyonu Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Andrés Carrillo

Yazan ve doğrulayan psikolog Andrés Carrillo.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Vipassana meditasyonu, etrafımızdaki dünyaya dair sahip olduğumuz algıyı dönüştürmeye odaklanır. Bilinçli gözlem yoluyla, bu disiplini uygulayan insanlar kendi gerçekliklerini daha iyi anlarlar. Özellikle iç gözlem ve konsantrasyon yeteneklerini geliştirirler.

Bu teknik, olayları olduğu gibi gözlemlemenize yardımcı olmayı amaçlar. Ayrıca, günlük yaşamda var olabilecek önyargılardan ve yargılardan kaçınmayı öğrenmenize yardımcı olur. Başka bir deyişle, yargılamak yerine olayları tarafsız bir şekilde değerlendirerek fiziksel ve zihinsel sağlık arasındaki barışı ve dengeyi sağlayabilirsiniz.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi

Vipassana meditasyonu nedir?

Bu meditasyon yolu, var olan en eski meditasyondur. Ancak, hala dünya çapında popülerdir. İnsanlar, Buddha onu popüler hale getirdiğinden beri, küresel ölçekte 2500 yıldan fazla bir süredir Vipassana meditasyonu uyguluyorlar. Bugün, farkındalık, pratik yapanlara fayda sağlamak için bu uygulamanın yönlerini içermektedir.

Genel olarak konuşursak, Vipassana meditasyonu iyimser bir yaşam algısı edinmekle ilgilidir. İnsanlar, zihinlerini bedenleriyle birleştirmeyi öğrenerek, bir memnuniyet ve huzur durumuna ulaşırlar; varoluşlarıyla rahat hissederler ve günlük sorunlara daha iyi çözümler arayabilirler.

Buradaki fikir, bu meditasyon biçimini uygulamak için her gün birkaç dakika bulmak ve öz değerlendirmeye giden hızlı ve güvenli yolu seçmektir. Alışkanlığı hayatımıza dahil etmeye başladığımızda, dünya vizyonumuzun nasıl değişmeye başladığını göreceğiz.

Bunu uygulamak için her zaman aynı zamanı seçmenizi öneririz. Örneğin, her gece yatmadan önce yapmak iyi bir fikirdir. Uzmanlar, geceleri meditasyon yapmanın uyumanıza yardımcı olduğunu ve dinlenmenizi iyileştirdiğini kanıtladı.

Yerde oturup meditasyon yapan bir kadının elinin ve dizinin yakın çekimi.
Vipassana meditasyonu, onu uygulayanların algısını değiştirmeye yardımcı olur. Amaç, insanların durumları daha net görmelerine yardımcı olmaktır.

Vipassana meditasyonunun faydaları nelerdir?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, Vipassana meditasyonunun temel faydaları, daha iyi bir iç gözlem duygusu ile birlikte yüksek bir zihinsel huzur durumuna ulaşmaktır. Bununla birlikte, aşağıda daha ayrıntılı olarak inceleyeceğimiz başka faydalar da vardır.

1. Gözlem yeteneğinizi geliştirir

Bakmanın gözlemlemekle aynı şey olmadığını unutmayın. Sürekli meditasyon yapmaya başladığımızda, gördüğümüzün ötesine geçme yeteneğimizi güçlendiririz. Bu sadece oturup kendi gözlerinize bakmak anlamına gelmez; daha çok gerçeğin doğru bir gözlemine ulaşmak için gördüklerimizi detaylandırmak ve yorumlamakla ilgilidir.

2. Gevşemeyi kolaylaştırır

Stresli bir günün ardından meditasyon, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olur. Bu nedenle yatmadan önce meditasyon yapmanızı öneririz. Ancak, bunu istediğiniz zaman da uygulayabilirsiniz; örneğin, işten veya okuldan eve geldiğinizde.

3. Ruh halinizi iyileştirir

Stres, öfke patlamalarına neden olabilecek faktörlerden biridir. Bunu akılda tutarak, meditasyonun iyi ruh halinizi korumada da olumlu bir etkisi vardır. Bunun nedeni sadece stres seviyenizi düşürmesi değil, aynı zamanda kendinizi keşfetme yoluyla duygularınızı düzenlemenize yardımcı olmasıdır.

4. Kaygı düzeyinizi azaltır

Gerçeklerimizi daha iyimser bir bakış açısıyla (gerçekleri gözden kaçırmadan) değerlendirmeyi öğrendiğimizde, kaygı önemli ölçüde azalmaya başlar. Bu, ebedi iyimser olduğumuz anlamına gelmez, daha ziyade olayları daha az felaketle görmeye başladığımız anlamına gelir.

5. Tansiyonunuzu düşürür

Fiziksel sağlığınız için en önemli faydalardan biri kan basıncınızı düşürmesidir. Tabii bu daha önce bahsettiğimiz diğer faydalarla da ilgilidir; stres ve kaygıyı azaltıp ruh halinizi iyileştirdiğinizde vücudunuz da fayda sağlayacaktır. Zihninizin ve vücudunuzun bağlantılı olduğunu unutmayın.

6. İçsel motivasyonunuzu güçlendirir

Meditasyona başladığımızda, elde ettiğimiz tüm kişisel faydalarla ödüllendirilmiş hissedeceğiz. O zaman meditasyon yapma motivasyonumuzun sürekli artması mantıklıdır; bunu yapmak için para ödediğimiz için değil, gerçekten zevk aldığımız bir şey olduğu için.

Vipassana meditasyonu nasıl yapılır

Bu tür bir meditasyonu uygulamak için yapmanız gereken asıl şey nefesiniz aracılığıyla bir dinginlik hali bulmaktır. Bazı insanlar gözlerini kapatma eğilimindedir, ancak bu önemli bir adım değildir. Buradaki fikir, havanın kontrollü bir şekilde içe çekilmesi ve geri dışarı solunması sürecine konsantre olmaktır.

Zorla nefes almamaya dikkat etmeliyiz. Temel amaç, nefesinizin vücudunuz üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğunu hissetmektir. Sonunda, başlangıçtaki ritminizi kaybetmeden doğal bir şekilde nefes almaya başlayacaksınız.

Bu adımlarla ilerlerken, hayatımızın bir parçasını oluşturan düşüncelerimizin, algılarımızın ve bazı duygularımızın nasıl ortaya çıktığını fark edeceğiz. Her şeyden önce, bunları bölümlere ayırmaktan veya bunlar üzerinde yargıda bulunmaktan kaçınmalısınız. Sadece doğal olarak akmalarına izin vermeli ve etkiyi tam olarak hissetmeliyiz.

Meditasyonun devam ettiği süre boyunca, konsantrasyonumuzu vücudun belirli bölümlerine odaklayabiliriz. Örneğin göğüste, kalp atışımızın nefesimizle nasıl senkronize olmaya başladığını hissetmek.

evinde meditasyon yapan kadın gözleri kapalı bir şekilde yere oturdu.
Dikkat dağıtıcı şeylerden uzak sakin bir yer, bu tür meditasyonu uygulamanıza yardımcı olacaktır.

Başkalarıyla birlikte meditasyon yapmak iyi bir fikir mi?

Vipassana meditasyonu ile çalışmaya başladığımızda, bunu yalnız yapmak en iyisidir. Başlangıç olarak, bunun nedeni, diğer insanların mevcudiyetinin, konsantrasyonumuzu önemli ölçüde azaltacak bir dikkat dağıtıcı faktör olabilmesidir.

Ancak, bu tekniğe bir kez hakim olduktan sonra, bunu toplu olarak yapmakta bir sakınca yoktur.

Bu teknikte de ileri düzeyde olan kişilerle grup meditasyonu yapmanızı öneririz. Disiplini daha uzun süredir uygulayanlardan tavsiye istemek de iyi bir fikirdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carini, Catón Eduardo. “Flujos y Reflujos En El Desarrollo Del Budismo Asiático: Un Recorrido Por La Historia Del Movimiento de Meditación Vipassana.” Numen 20.1 (2018): n. pag. Numen. Web.
  • Rusch HL, Rosario M, Levison LM, Olivera A, Livingston WS, Wu T, Gill JM. The effect of mindfulness meditation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Ann N Y Acad Sci. 2019 Jun;1445(1):5-16. doi: 10.1111/nyas.13996. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30575050; PMCID: PMC6557693.
  • Sharma H. Meditation: Process and effects. Ayu. 2015;36(3):233-237. doi:10.4103/0974-8520.182756
  • D´Angelo, Ana. “Tecnologías de Autorregulación: Apropiaciones Psi de Las Técnicas Zazen y Vipassana de Meditación.” Avá 32 (2018): 109–129. Print.
  • Hirano M, Yukawa S. [The impact of mindfulness meditation on anger]. Shinrigaku Kenkyu. 2013 Jun;84(2):93-102. Japanese. doi: 10.4992/jjpsy.84.93. PMID: 23847996.
  • Delgado Pastor, Luis Carlos. Correlatos Psicofisiológicos de Mindfulness y La Preocupación. Eficacia de Un Entrenamiento En Habilidades Mindfulness. N.p., 2009. Universidad de Granada. Web.
  • Levine GN, Lange RA, Bairey-Merz CN, et al. Meditation and Cardiovascular Risk Reduction: A Scientific Statement From the American Heart Association. J Am Heart Assoc. 2017;6(10):e002218. Published 2017 Sep 28. doi:10.1161/JAHA.117.002218
  • Miró Barrachina, María. “La Atención Plena (Mindfulness) Como Intervención Clínica Para Aliviar El Sufrimiento y Mejorar La Convivencia.” Revista de psicoterapia 17.66 (2006): 31–76. Print.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.