Vitaminler Enerji Sağlar Mı?
Vitaminler, çok sayıda metabolik sürece katılım gösteren ve enerji sağlayabilen temel mikro besin maddeleridir. Bir eksiklik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceğinden dolayı alınmalarını garanti etmek gereklidir. Dahası, enerji üretimi ile de doğrudan ilgilidirler.
İki tür vitamin olduğunu unutmamalıyız: suda çözünür ve yağda çözünür vitaminler. İlk tür vitamin suda, ikincisi ise yağda çözünür. Ancak, bu durum yalnızca biriken yağ dokusunu depolayabileceğimiz anlamına gelir. Bu arada, suda çözünen vitaminler de idrar ile atılır.
Bu yazımızda, B grubu suda çözünebilen vitaminler ve çeşitli bilimsel çalışmalarda belirtildiği üzere, bunların enerji metabolizması ile ilgili çok sayıda sürecinden bahsedeceğiz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Suda Çözünen Vitaminler Nelerdir?
Vitaminler Enerji Sağlar Mı?
Enerji için temel besin maddelerinin karbonhidratlar ve yağlar olduğu açıktır. Aerobik ya da anaerobik metabolizma kullanmamıza bağlı olarak bunlardan biri ya da diğeri daha büyük bir rol üstlenecektir.
Ancak, enerjik reaksiyonları meydana getirmek için katalitik maddelerin varlığı gereklidir. Bunlar, özellikle, B vitaminleridir. Enerji reaksiyonlarının pek çoğu mitokondride gerçekleşir. Hücresel solunum diğer şeylerin yanı sıra bu organellere bağlıdır.
Bilimsel dergiler B2 vitamininin hücrede enerji elde etmede temel bir faktör olarak rol aldığını öne sürüyor. Ancak bu vitamin takviyesinin ya da artan vitamin alımının zindelik seviyelerimizi iyileştireceği anlamına gelmiyor.
Daha önceden bir eksiklik bulunmadığı sürece vücudumuzdaki bu maddelerdeki artışın daha fazla enerji üretimine yol açabileceğini gösteren hiçbir çalışma bulunmuyor.
Vitaminler İle Enerji Seviyenizi Arttırmanın Yolları
Zindelik seviyelerinde bir artış ararken en iyi seçenek çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeni uygulamaktır. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapmanız da gerekir. Bu şekilde enerji reaksiyonlarınızın verimliliğini arttırabilir; kas adaptasyonları oluşturabilir ve hormonal sisteminizi düzenleyebilirsiniz.
Belirli besinsel eksiklikler de fiziksel bitkinliğin başlangıcı ile ilişkili olabilir. Tipik bir vaka anemi olarak bilinen bir patolojidir. Bu hastalık B12 vitamini ya da demir eksikliği dolayısıyla ortaya çıkan bir oksijen taşınması etkinliğinde azalma yüzünden gerçekleşir.
Uzun mesafe sporcuları için tipik olan et içermeyen kısıtlayıcı beslenme düzenleri ile ilişkilendirilir. Bu sebeplerden dolayı sağlığımızda bir iyileşme ararken bir yiyecek grubunu beslenme düzenimizden çıkarmak ölümcül olabilir.
Bu yazımıza da bir göz attığınızdan emin olun: Vitamin Eksikliğinin Riskleri
Etkili Takviyeler
Zindeliğimizi ve performansımızı arttırabilecek ergojenik yardımcılar bulunur. Kafein söz konusu olduğunda durum budur, bilimsel literatüre göre bu madde bilişsel sistemi geliştirebilir ve fiziksel yorgunluk görünümünü azaltabilir.
Bu madde enerji hissini arttırır ve yüksek miktarlarda alındığında zehirlidir. Ancak, kullanımı belirli bir doz spektrumuna indirgenmiştir ve kullanımının önerilmediği durumlar da bulunmaktadır.
Tüketimi orta ve uzun vadede güvenlidir. Dahası, uzun vadeli nörodejeneratif hastalıkların gelişimine karşı korunma ile de ilişkilendirilmiştir. Bu ifadeyi destekleyen bilimsel makaleler bulunmaktadır, ancak bahsettiğimiz üzere, sadece ortalama dozlarda önerilir.
Şu Konuda Net Olun: Vitaminler Enerji Sağlar
B vitamininin bir metabolik enerji kaynağı olmasına rağmen, tüketiminde bir artışın enerji seviyelerini ve zindeliği arttıracağını doğrulayabilmemizi sağlayan herhangi bir kanıt yoktur.
Bu görev için en iyi seçenek çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeni uygulamaktır. Besin gruplarını kısıtlamaktan kaçınmak besin eksiklikleri yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da, vücudu iyi durumda tutan hücresel metabolizma ve enerji metabolizmasının en iyi şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Ancak, enerji seviyelerini anlık olarak da olsa iyileştirebilecek bazı ergojenik yardımlar vardır. Bahsettiğimiz üzere kafein bunun için mükemmel bir seçenektir.
Son olarak, eğer beslenme düzeninizin kalitesi ile ilgili şüpheleriniz varsa en iyisi bir beslenme uzmanının görüşünü almak olacaktır. Bu uzman beslenme düzeninizi optimize edecektir, böylece asla enerjisiz kalmazsınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Depeint F., Bruce WR., Shangari N., Mehta R., O’Brien PJ., Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitocondrial energy metabolism. Chem Biol Interact, 2006. 163 (1-2): 94-112.
- Henriques BJ., Lucas TG., Gomes CM., Therapeutic approaches using riboflavin in mitocondrial energy metabolism disorders. Curr Drug Targets, 2016. 17 (13): 1527-34.
- Smirmaul BP., De Moraes AC., Angjus L., Marcora SM., Effects of caffeine on neuromuscular fatigue and performance during high intensity cycling exercise in moderate hipoxia. Eur J Appl Physiol, 2017. 117 (1): 27-38.
- Kolhadouzan M., Hamadeh MJ., The neuroprotective effects of caffeine in neurodegenerative diseases. CNS Neurosci Ther, 2017. 23 (4): 272-290.