Wu Wei, Sorunları Zahmetsizce Çözme Sanatı
Wu Wei veya sorunları zahmetsizce çözmek, herkesin tek istediği şeyin tanınma ve güç olduğu bu rekabet çağında çok yardımcı olabilecek bir yaşam felsefesidir.
Elbette, bu Doğu felsefesi, ulaşmak istediğiniz kişisel hedefleri ve çözmeniz gereken sorunları düşündüğünüzde aşırı görünebilir. Ancak bu yöntem, stressiz bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.
Bu bakış açısı, Taocu düşünce ve felsefeyle en alakalı kitap olan Tao Te Ching’de anlatılmaktadır. Efsaneye göre, Lao Tse bunu MÖ 600 civarında yazmıştır. “Wu Wei” kabaca “Yaşlı Usta” anlamına gelir.
Lao Tse’ye göre, iyi ve erdemli olan, kozmosun çalışma şekliyle ilgilidir. Bu doğal, sürekli ve akıcı bir değişimdir. Evren nasıl akıyorsa, biz de öyle yapmalıyız. Yani bu felsefe, evreni bu şekilde anlamanın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Wu Wei’nin özü
Wu Wei ayrıca “eylemsizlik”, “büyümek” veya “çabasız” anlamına da gelebilir. Bu kavramın ana fikri, olayların seyrini değiştirmeden doğal hallerinde akmalarına izin vermektir. Zen kaligrafisi onu bir daire ile temsil eder.
Birçoğu bunun harekete geçmeyi bırakmakla ilgili olduğunu düşünecektir, ancak aslında bu, hayallerinizi bırakmak veya hedeflerinizi askıya almak anlamına gelmiyor. Tao Te Ching öğretilerine göre, Wu Wei tamamen durgunluk ile ilgili değildir. Bu, baskı uygulamadan veya evrensel mekanizmayı engellemeden, olayların dengesini anlamak ve her şeyin akmasına izin vermekle ilgilidir.
İnsanlar çoğu durumda değiştiremeyecekleri şeylere karşı savaşırken enerjilerini kaybederler ve Taocu öğretilerin engellemeyi amaçladığı şey de budur. Araştırmalar, Wu Wei’nin “hareket etmeden eylemden” oluştuğunu belirtiyor, yani:
“Olayları akışına bırakacak şekilde davranmaktır.”
Bu felsefeyi daha iyi anlamak için bir örnek bitkileri izlemektir. Wu Wei felsefesine uygun şekilde, çaba harcamadan büyürler. Sadece var olurlar. Bitkilere ek olarak, Taocu metinler Wu Wei’yi suyun pasif doğasıyla da örneklendirir.
Su bazılarına zayıf görünebilir, ancak aslında kayaları aşındırabilir ve en küçük çatlaklardan bile her yere akabilir. Damlacıklara bölünebilse de, su sonunda uçsuz bucaksız okyanusun bir parçası haline gelir. Suyun başka bir büyük yeteneği daha vardır: Tüm biyolojik yaşamın yeniden canlandığı yer olan “karanlık vadiye” akma yeteneği.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Minnettar Olmayı Bilen Zihin İç Huzuru da Bilir
Bu felsefeyi hayatınıza dahil etmenin yolları
Yukarıda okuduğunuz gibi, Wu Wei’nin en ünlü özelliği uyumdur. Hiçbir şeyi kesmez veya engellemez, sadece akar. Bu nedenle, çoğu doğal sürecin yaptığı gibi, iradenin herhangi bir tezahüründen vazgeçme meselesi değil, onunla birlikte gitme meselesidir.
İşte bu yaşam felsefesini uygulamaya koymak için bazı yönergeler:
- Her şeyin akmasına ve sükunetin hakim olmasına izin verin.
- Bir şeylerin nasıl değiştiğini müdahale etmeden gözlemleyin.
- Durun ve sorunları çoğunlukla nasıl aktif olarak yarattığınızı görün.
- Bu sorunların, aklınızı karıştırmadan dağılmalarına izin verin.
- Hayatın size sunduğu fırsatlara bakın ve onları alın, ama bunu yaparken çok fazla enerji harcamayın.
- Enerji kaybı olduğu için, sona erdiğinde herhangi bir sorun veya durum hakkında düşünmeyi bırakın. Bunun yerine yeni fırsatlara odaklanın.
- Ayrıca her zaman sakin kalın. Karşılaşabileceğiniz ne kadar çok engel olursa olsun, her şey yoluna girecek.
- Endişeleri bir kenara bırakın. Bu hiçbir şey yapmayacağınız anlamına gelmez, tam tersine objektif ve sakin kalarak sizi zihinsel olarak yormayacak daha akıllı stratejiler geliştirebilirsiniz.
- Son olarak, güven duyun. Wu Wei felsefesi, hayatınıza ve onun size getireceklerine güven geliştirmenizi teşvik eder. Aynı zamanda kendinize güvenmekle de ilgilidir.
İlginizi çekebilir: Sinirlerinizi Sakinleştirmek İçin 5 Püf Nokta
Daha huzurlu bir yaşam için Wu Wei
Bu yaşam felsefesini uygulayarak, her şeyin düşündüğünüzden daha basit olduğunu anlayacaksınız. Her şeyi çıkmaz sokak gibi gösteren sizin düşüncelerinizdir.
Bu nedenle, eğlenceli ve bu yaşamı anlama biçimini birleştirin. Barış ve istikrar çok yakınınızda.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Moeller, H. G. (2012). Taoism. In Encyclopedia of Applied Ethics. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-373932-2.00217-9
- Lawson, S. (2004). Wu Wei. ACM Multimedia 2004 – Proceedings of the 12th ACM International Conference on Multimedia. https://doi.org/10.1145/1027527.1027768
- Loy, D. (1985). Wei-Wu-Wei: Nondual Action. Philosophy East and West. https://doi.org/10.2307/1398682
- Slingerland, E. (2015). Wu-Wei – Doing less and wanting more. Psychologist.
- Shun, K., & Slingerland, E. (2004). Effortless Action: Wu-wei as Conceptual Metaphor and Spiritual Ideal in Early China. Harvard Journal of Asiatic Studies. https://doi.org/10.2307/25066756