Yapay Döllenme İle Hamilelik Hakkındaki Her Şey

Yapay döllenme en yaygın şekilde kullanılan yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesidir. Bu yazımızda bu konuda bilmeniz gereken her şeyi keşfedebilirsiniz.
Yapay Döllenme İle Hamilelik Hakkındaki Her Şey

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yapay döllenme, çeşitli üreme problemleri olan çiftlerin ebeveyn olabilmelerini sağlayan yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesidir. Yapay döllenme yoluyla hamilelik hakkında bilgi edinmek ister misiniz?

Eğer cevabınız evet ise, okumaya devam edin. Bu konudaki en yaygın soruları cevaplamaya çalışacağız.

Yapay Döllenme Yoluyla Hamilelik

Karnının önünde peluş bir hayvan tutan bir hamile kadın.
Yapay döllenme, ebeveyn olma hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.

Yapay döllenme, önceden bir laboratuvarda seçilmiş spermin rahim içine yerleştirilmesinden oluşan destekli bir tedavidir. Bu spermler bir partnerden ya da sperm bankasından gelebilir.

Numune alındıktan sonra, uzmanlar laboratuvarda sperm ile çalışır ve hareketli spermi seminal plazmadan ayırır. Aynı zamanda doktorlar, hamilelik şansını arttırmak için yumurtalıkları uyarırlar. Bununla birlikte, yapay döllenmeyle hamilelik sürecinden adım adım bahsedeceğiz.

Süreç Nasıl İşler?

İn vitro fertilizasyondan (IVF – tüp bebek) farklı olarak, yapay döllenmede konsepsiyon rahim içinde gerçekleşir. Bu nedenle doktorlar döllenme olasılığını arttırmak için bazı önlemler alırlar:

  1. Doktorlar, partnere ya da sperm bankasına ait olabilecek bir numuneden en iyi spermi seçerler.
  2. Doktor, gerçekleşmesini sağlamak için yumurtlamayı uyarır.
  3. İnseminasyonu gerçekleştirmek için en iyi zamanın seçilebilmesi adına yumurtlama anı gözlemlenir.
  4. Yumurtlama meydana gelmeden birkaç saat önce inseminasyon yapılır. Böylelikle yumurta bırakıldığında kadın vücudunda sperm bulunur.
  5. Hamileliği doğrulamak için ilerleme takip edilir.

Doğal Bir Hamilelik İle Arasındaki Farklılıklar

Yapay döllenme yoluyla hamilelik ile doğal hamilelik arasında bir fark var mıdır?

Hayır, döllenmenin gerçekleşme yolunun haricinde hiçbir fark yoktur. Yani az önce anlattığımız inseminasyon sürecinden sonra inseminasyon yoluyla hamilelik ile doğal hamilelik birebir aynıdır.

Hamileliğin başlangıç tarihini hesaplamak için inseminasyonun yapıldığı tarihten 14 gün çıkarmanız gerekir. Bu şekilde, embriyonik gelişim, tıbbi müdahale olmaksızın hamilelik ile aynı haftalara karşılık gelecektir.

Düşük Yapma Riski Nedir?

Karın ağrısı yaşayan bir kadın.
Düşük yapma riski, doğal hamilelikte yapay döllenme yoluyla elde edilenler ile aynıdır.

Bilinen hamileliklerin %10 ila %20 arasındaki kısmı doğuma kadar ulaşmaz ve yapay döllenme düşük yapma riskini hiçbir şekilde arttırmaz. Ayrıca kadın yaşlandıkça hamileliği kaybetme riski de artar (35 yaşında yaklaşık %35, 40 yaşında %40 ve 45 yaşından sonra %80).

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/symptoms-causes/syc-20354298

Yapay Döllenme İle Hamilelik İçin Önlemler

Yapay döllenme yoluyla hamile kalmak, herhangi bir hamilelikte önerilenlerin ötesinde herhangi bir özel önlem almanız gerektiği anlamına gelmez. Aslında, daha önce de söylediğimiz gibi, bu teknikle gerçekleşen hamilelik, doğal olarak gerçekleşen hamilelik ile tamamen aynı şekilde gelişir.

Bu sebeple belirlenen tarihlerde jinekolojik muayenelere, kan ve idrar tetkiklerine, ultrasona giderek doktorunuzun verdiği önlemleri uygulamalısınız. Amniyosentez ile ilgili olarak, Üçlü Tarama şüpheli sonuçlar gösteriyorsa bunu yapmanız tavsiye edilecektir.

Kamu Sağlığı Servisleri Yapay Döllenme Sürecini Ne Zaman Devralır?

Eğer bir kamu sağlığı sistemi olan bir ülkede yaşıyorsanız bu soru mutlaka aklınızdan geçmiştir. Cevap, her birindeki yasalara bağlı olmak üzere ülkeden ülkeye değişir. Spesifik olarak İspanya hakkında konuşmak gerekirse, Sosyal Güvenlik aşağıdaki durumlarda yapay döllenme sürecini üstlenir:

  • Tedaviye başladıklarında kadın maksimum 40 yaşında ve erkek maksimum 50 yaşında ise.
  • Hamile kalmakta sorun yaşadıklarını kanıtladılarsa. Yani çiftin, belli bir sorunu ortaya çıkaran doğurganlık çalışmalarından geçmiş olması gerekmektedir.
  • Çiftin ortak çocukları yoktur ya da sahip oldukları çocukta ciddi bir hastalık vardır. Tedavinin kapsandığı bir diğer durum da, çiftin üyelerinden birinin daha önce çocuk sahibi olmamış olması durumudur.
  • Bu topluluğun kendisine bağlı olsa da, genel olarak üç girişime izin verilir.
  • Çiftin iki üyesi de kalıtsal olabilecek ciddi bir hastalıktan muzdarip olmamalıdır.

Eğer siz ve partneriniz hamile kalmakta güçlük çekiyorsanız, doktorunuza görünün. Kesinlikle bir doğurganlık sorunu olup olmadığını belirlemek için bir dizi test reçete edecek ve yapay döllenmeyle hamileliğin sizin için bir seçenek olup olmadığını belirleyeceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.