Sperm Kalitesi Bir Erkeğin Beslenme Düzeninden Nasıl Etkilenir?

Çinko eksikliği, alkol tüketimi ve basit şekerler gibi bir erkeğin sperm kalitesini etkileyebilecek pek çok şey vardır. Bunların tamamı sperm kalitesi üzerinde negatif bir etkiye sahipmiş gibi görünmektedir. Bir erkeğin fertilitesini arttırmak için beslenme düzenini nasıl iyileştirebileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Sperm Kalitesi Bir Erkeğin Beslenme Düzeninden Nasıl Etkilenir?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Fertilite direkt olarak beslenme düzeni ve yaşam tarzı ile ilgilidir. Toksinler ve alkol tüketimi ve yetersiz beslenme bir erkeğin sperm kalitesi üzerinde etkiler yaratabilir ve bundan dolayı da üreme başarısını etkileyebilir.

Bu durumdan kurtulmak için erkeklerin balık ve sebze tüketimini vurgulaması ve sağlıklı beslenme kurallarına uyması gerekmektedir. Aynı zamanda, aşırı işlenmiş gıda tüketimlerini azaltmaları ve fiziksel aktivitelerini de arttırmaları gerekmektedir.

Bu yazımızı da okuyun: Yumurtalıkların Erken Alınması

Alkol Sperm Kalitesini Düşürür

Bu maddenin vücut üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Geçici bir bilişsel bozulmaya yol açmasının yanı sıra orta ve uzun vadede karmaşık hastalıklar geliştirme riskini de arttırır.

Bundan dolayı, düzenli bir şekilde alkol almak sağlık durumunuzu kötüleştirir. Buna ek olarak, Çevrimiçi Üreme Biyotipi dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre düzenli olarak alkol tüketmek sperm sayısını azaltır.

Döllenmenin gerçekleşebilmesi için kadın üreme sistemine ulaşması gereken belirli bir minimum sperm sayısı bulunduğunu da hesaba katmalısınız. Eğer sperm düşükse, döllenme için bulunan hücre miktarı da daha düşük olacaktır. Bundan dolayı, üreme başarısı ihtimali azalır.

Yüzen sperm hücreleri.
Alkol, döllenme olasılığını azalttığı gibi sperm sayısını da azaltır.

Mikro Besinler Sperm Hareketliliğini Etkiler

Mikro besinlerin vücuda katılımındaki bir eksiklik orta ya da kısa vadede patolojilerin ortaya çıkmasına yol açar. Tipik bir örnek demir eksikliğinden kaynaklanan anemidir ve sperm de bu besinler yeterince alınmadığında bozulur.

Spesifik olarak sperm hacmi, sperm kalitesi ve içerdiği spermatozoanın hareketliliği çinkonun beslenme düzenindeki alımı ile doğrudan alakalıdır. Bu mikro besin maddesinin seviyesinin düşük olması sperm kalitesi ve üretimin etkiler ve bir kısırlık problemini tetikleyebilir. En azından, Uluslararası Üreme Biyotıbbı Dergisinde yayınlanan araştırmaya göre durum budur.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: İn Vitro Fertilizasyon Nedir?

Sperm Kalitesi Şeker Tarafından Tehlikeye Atılır

Basit şekerler ve ilave edilmiş şeker, modern beslenme düzenlerinde yaygındırBu madde metabolik hastalıkların gelişimini arttırabilir. Benzer bir şekilde, özellikle de hareketsiz bir yaşam tarzı sürdüren insanlar tarafından tüketildiğinde obeziteyi destekler.

Buna ek olarak, basit şekerlerin tüketilmesi sperm kalitesi ve sperm sayısında bir azalma ile de ilişkilendirilir. Bu durum üreme başarısını etkiler ve geçici kısırlığa neden olabilir.

Neyse ki, basit şekerlerin tüketilmesini azaltmak üzere beslenme alışkanlıklarını iyileştirmek normal sperm sayısını geri döndürebilir. Ancak, kötü beslenme sadece üreme söz konusu olduğunda başarı yüzdesini azaltmak ile kalmaz. Hatta, daha yeni araştırmalar ebeveynin yetersiz beslenmesi ile çocuğun sağlığının daha kötü olmasını da birbirleri ile ilişkilendirir.

Bir kaşık şeker.
Basit şekerler, aşırı tüketildiğinde fertilite şansı ile birlikte sperm kalitesi düşüşlerine de neden olabilir.

Sperm Kalitesi Artışı İçin Beslenme Düzeninize Dikkat Edin

Yaşam stili alışkanlıkları hem sperm kalitesi hem de sperm hacmini etkiler. Bundan dolayı, beslenme düzeni ve düzenli fiziksel aktivite fertilizasyon ihtimalini büyük ölçüde etkileyebilir.

Çünkü bazı gıda türleri ve toksik maddeler sperm sayısını ve hareketliliğini azaltarak döllenme sürecini zorlaştırabilir. Alkol ve basit şekerler söz konusu olduğunda durum budur.

Benzer bir şekilde, mikro besin eksiklikleri ile semende sperm kalitesinde bir düşüş ve düşük hareketlilik ile de ilişkilidir. Bunların hepsini en çok temsil eden madde çinkodur. Hatta, bazı kısırlık süreçleri bu maddenin seviyelerinin düşük olması ile ilişkilendirilir, bu nedenle takviye almak etkili bir çözüm olabilir.

Son olarak, sebzeler ve balık bakımından zengin, iyi dengelenmiş bir beslenme düzeninin, özellikle de çocuk yapmaya çalışırken, bu sürecin temelini oluşturduğunu unutmayın. Bu, başarı şansınızı arttırmanın en iyi yoludur. Aynı zamanda, torunlarınızın sağlığını da olumlu bir şekilde düzenlemiş olursunuz. Çünkü, ebeveynlerin beslenme düzeni çocuğun hastalık riskleri üzerinde bir etkiye sahiptir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ahmadi S., Bashiri R., Ghadiri Anari  A., Nadjarzadeh A., Antioxidant supplements and semen parameters: an evidence based review. Int J Reprod Biomed, 2016. 14 (12): 729-736.
  • Ricci E., Beitawi S., Cipriani S., Candiani M., et al., Semen quality and alcohol intake: a systematic review and meta analysis. Reprod Biomed Online, 2017. 34 (1): 38-47.
  • Gutiérrez, Alejandra María Gómez, Briana D. Gómez Ramírez, and Walter D. Cardona Maya. “¿ Tienen los Hábitos de Vida y de Alimentación Impacto en la Calidad Seminal?.” Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal (2020).
  • Dupont, Charlotte, and Rachel Lévy. “Nutrition, environment and male fertility.” Médecine de la Reproduction 20.3 (2018): 206-214.
  • Alves, Marco G., Branca M. Silva, and Pedro F. Oliveira. “Nutritional Factors and Male Reproduction.” Encyclopedia of Reproduction (2018): 458.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.