Yaşam Kalitesi Üzerinde Olumlu Etkisi Olan 5 Alışkanlık
Her gün, yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkisi olan tavsiyelere, ipuçlarına, önerilere ve talimatlare yer veren yazılara rastlıyoruz. Peki, daha iyi bir yaşam sürmemizi sağlayacak gerçek alışkanlıklar nelerdir?
Aslında, yaşam kalitesi iyileştirilmesi oldukça kolay bir şeydir ve bunun için ekstra para harcamanıza gerek yoktur. Aksine, yapacaklarınız para biriktirmenize ve uzun vadede sağlık problemlerinden korunmanıza yardımcı olur.
Bu yazıda sağlığınızı güçlendirecek, sizi zinde tutacak ve iyi bir yaşam kalitesi sürmenizi sağlayacak 5 alışkanlığı keşfedin.
Basit alışkanlıkların önemi büyüktür
Bahsedeceğimiz şeyler, motivasyona ihtiyaç duyan insanlar için birkaç yıl sonra modası geçecek garip öneriler ya da mucizeler yaratacak yiyecekler değildir. Bunlar, zaten bildiğiniz ancak yeterince dikkat etmemiş olabileceğiniz basit ve mantıklı önerilerdir.
Ancak, eğer bu önerileri günlük yaşantınızın bir parçası haline getirebilirseniz aşağıdaki faydaları görebilirsiniz:
- Vücut fonksiyonlarınızı koruyarak ve daha iyi duruma getirerek sağlık problemlerini önler.
- Günlük aktivitelerinize sürdürmenize ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olarak daha disiplinli olmanızı sağlar.
- Kısa ve uzun vadede para biriktirirsiniz.
- Daha enerjik ve zinde hissedersiniz.
- Daha dengeli bir ruh haliniz olur.
- Pozitifliğiniz başkalarına da geçer böylece onlar da yaşam kalitelerini artırmak için bu 5 alışkanlığı edinmeye başlar.
Şu da ilginizi çekebilir: Uzun Yaşamanıza Yardımcı Olacak 7 Besin
1. Aç karna su içmek
Su çok gereklidir. Hiç doktorunuzun ya da beslenme uzmanınızın size daha az su içmeyi önerdiğini duydunuz mu? Muhtemelen duymamışsınızdır.
Aç karna ve gün boyunca su içmek vücudunuzu temizlemek, kilo vermek ve güzel bir cilde sahip olmak için yapılacak en temel şeylerden birisidir. Ayrıca, organlarınızın en iyi seviyede çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.
Susamadan önce de çok miktarda su içmemiz gerektiğini çoğumuz bilmiyoruz ve bu da aslında oldukça önemli bir problemdir.
Bu alışkanlığı edinmek biraz zordur ancak alıştığınızda da su içmeden duramayacaksınız. Yani, vücudunuz doğal olarak çok daha fazla su istemeye başlayacaktır.
2. İşlenmiş gıdalardan uzak durun
Artık sağlıksız kalorileri, yağları ve şekeri hayatınızdan çıkarmanın vakti geldi.Aslında, besin değerlerine bakarak işlenmemiş gıdaları tüketmektense, ev yapımı olanları tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır.
İşlenmiş ürünler genellikle şeker, rafine edilmiş tuz, beyaz un, hidrojene yağlar ve katı yağlar, katkı maddeleri, lezzet arttırıcılar ve benzeri gibi düşük kaliteli malzemeler kullanılarak yapılır.
Bu tür maddelerin vücudumuz için hiçbir besin değeri olmadığı gibi vücutta emilemeyen toksinlere dönüşür.
Bu nedenle, yediğiniz şeyin ne olduğunu, nasıl yapıldığını bilmek ve güveçler, kızartmalar, salatalar gibi eskiden sıklıkla kullanılan yöntemlere geri dönmek çok önemlidir.
3. Doğal saate göre yaşamaya çalışın
Elektriğin olmadığı zamanlarda insanlar güneşe göre yaşamlarını sürdürürlerdi. Güneş battığında uyurlar ve günün ilk ışıklarıyla birlikte kalkarak güne başlarlardı.
Şu an, biz bu şekilde yaşamak zorunda değiliz. Teorik olarak bütün avantajlara sahibiz. Ancak, vücudumuzun hayati işlevlerini etkileyen güneş biyoritmlerini takip etmesi gerekiyor.
Eğer güneşin doğuşuyla birlikte uyanırsanız, kahvaltınızı erken ederseniz ve hava karardığında uyursanız zaman geçtikçe büyük değişimi fark edeceksiniz.
Sabahları daha enerjik olacaksınız, geceleri daha iyi uyuyacaksınız, kilo vereceksiniz, bağırsaklarınız daha iyi çalışacak ve bunlar gibi pek çok değişim gözlemleyeceksiniz.
Bu yazımıza da bir göz atın: Günde 1 Saat Koşmak Daha Uzun Yaşamanızı Sağlar
4. Hareketli bir yaşamınız olsun
Pek çok kişi, günün büyük bir kısmında oturmak zorunda kalıyor ve bu durum yaşam kalitesi için düşündüğünüzden çok daha fazla zararlıdır.
Haftada iki üç kez spor yapmak sağlığınız için oldukça faydalıdır. G ün içinde hareketsiz kalmaktan ve sürekli oturmaktan kaçınmak ciddi sağlık problemlerinin oluşumunu önler.
Her gün oturduğunuz yerden kalkıp 45 dakikalık bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ediyoruz. Söz konusu sağlığınız olduğunda hiçbir bahane geçerli değildir.
5. Doğru nefes almayı öğrenin
Hepimiz nefes alıyoruz, değil mi? Yaşamak için nefes almak zorundayız. Ancak pek çoğumuz sadece hayatta kalmak için nefes alıyor.
Yaşam temposu, büyük şehir hayatı, stres, gerginlikler ve bunun gibi pek çok faktör, hayati önem taşıyan nefes almayı baskı altında tutuyor.
Sakince ve derin bir şekilde nasıl nefes alınacağını ve yüzeysel bir nefes almadan kaçınmamız gerektiğini bilmek çok önemlidir. Doğru nefes alma tekniklerini yoga, meditasyon ve osteopati gibi terapiler sayesinde öğrenebilirsiniz.
Daha iyi bir şekilde nefes almaya başladığınız andan itibaren, oksijen hücrelerinize daha iyi ulaşacak, kendinizi daha rahat ve iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cabrera DM. Repercusiones de la comida rápida en la sociedad. Trastornos de la conducta alimentaria 2007 (6): 635-659. Available at: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2480144. Accessed 01/11, 2019.
- Cenarruzabeitia JJV, Hernández JAM, Martínez-González MÁ. Beneficios de la actividad física y riesgos del sedentarismo. Medicina clínica 2003; 121 (17): 665-672. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025775303740548. Accessed 01/11, 2019.
- Martínez Álvarez J, Villarino Marín A, Polanco Allué I, Iglesias Rosado C, Gil Gregorio P, Ramos Cordero P, et al. Recomendaciones de bebida e hidratación para la población española. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria 2008; 28: 3-19. Available at: http://www.sedca.es/publicaciones/revistas/NutrClinDietHosp08(28)2_3_19.pdf. Accessed 01/011, 2019.