Yemeniz Gereken Beş Güçlü Sebze
Meyve ve sebzeler dengeli bir beslenme için çok önemlidir. Aslında günlük tüketimleri metabolik hastalıkları önleyebilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insanların bu tür yiyecekleri tüketmelerini artırmaları durumunda her yıl ortalama 1,7 milyon hayatın kurtarılabileceğini tahmin ediyor.
Bu nedenle dünya çapında beslenme önerileri, hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması için bir strateji olarak meyve ve sebze tüketiminin artırılmasına vurgu yapmaktadır. Ayrıca, temel mikro ve makro besinleri elde etmenin bir yoludur.
Peki en sağlıklı sebzeler hangileridir?
Öğrenmek için okumaya devam edin.
Güçlü sebzeler fitokimyasallarla doludur
Sebzeler, sağlık açısından pek çok yararı olan çok çeşitli aktif bileşiklere sahip oldukları için öne çıkmaktadır. Bu maddeler genellikle “fitokimyasallar” olarak bilinirler, ancak “bitki besinleri” veya “nutrasötikler” olarak da bilinirler.
Farklı fitokimyasal grupları vardır ve buna karşılık her grup içinde, anti-enflamatuar etkilere sahip çok çeşitli maddeler vardır. Aynı şekilde, bunlar her gıda maddesinin karakteristik renklerini sağlamaktan sorumludur.
Antiinflamatuar özelliklere sahip ana fitokimyasalların aileleri şunlardır:
- Likopen ve beta-karoten gibi karotenoidler
- Polifenoller, flavonoidler ve flavonlar gibi fenolik bileşikler
- Allisin ve luteolin gibi kükürt bileşikleri
En güçlü sebzeler hangileridir?
Çeşitli çalışmalar, bu maddelerin kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıkların ve çeşitli kanser türlerinin önlenmesindeki rolünü kanıtlamıştır. Bu maddelerin yüksek konsantrasyonuna sahip en sağlıklı sebzeler arasında aşağıda tartışacağımız sebzeler öne çıkıyor.
1. Domates
Domates bir likopen kaynağıdır (karotenoidler grubunun bir parçasıdır). Likopen, bazı meyve ve sebzelerin kırmızı ve turuncu renginden sorumludur.
Ayrıca, bu temel besin öğelerinden biridir ve domatesin düşük kalorisi ve yağ içeriği nedeniyle oldukça sağlıklıdır. Ayrıca yüksek bir lif, protein, A, C ve E vitaminleri ve potasyum kaynağıdır.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Domates Suyu: Faydaları ve Dezavantajları
2. Soğan
Bu sebze, luteolin, luteolin glikozitler ve flavanoller gibi fitokimyasallar içerir.
Bununla birlikte, en yüksek antienflamatuvar aktiviteye sahip olan, koyu renkli ve daha belirgin bir tada sahip olan soğanlardır. Ayrıca kronik hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olabilirler.
3. Brokoli
Brokoli, yüksek miktarda kükürt bileşikleri ile öne çıkmaktadır. Luteolin ana olanıdır ve yaşlanmayla ilişkili antioksidan ve antienflamatuvar süreçlerin bir düzenleyicisi olarak hizmet eder.
Bazı çalışmalar, düşük konsantrasyonlarda bile mide koruyucu etkiler gösterebileceğini öne sürüyor.
4. Havuç
Bu, beslenme açısından harika bir sebzedir. Bunun nedeni, önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olmasıdır. Ayrıca, diyet lifi içeriği en yüksek sebzelerden biri olarak kabul edilir.
Bilmiyor olabilirsiniz, ancak havuçların turuncu rengi, vücudun pro-vitamin A’ya dönüştürdüğü doğal bir pigment olan beta-karoten içeren karotenlerin varlığından kaynaklanmaktadır. Görme sağlığını destekler ve dişlerin, kemiklerin ve mukozaların oluşumuna ve korunmasına yardımcı olur, cildi sağlıklı tutar.
Ayrıca bakınız: Havucun Faydaları Nelerdir?
5. Sarımsak
Sarımsak, allisin gibi önemli antibiyotik işlevlerine sahip kükürt bileşenlerine sahiptir. Aslında araştırmalar, enfeksiyona neden olan patojenlerin büyümesini önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Bununla birlikte, bu bileşiğin yalnızca sarımsağın kıyılması, ezilmesi veya çiğnenmesi sonrasında oluştuğunu göz önünde bulundurmalısınız.
Güçlü sebzelerle ilgili son notlar
Sebzeler, besin ve etken maddelere katkılarıyla öne çıkmaktadır. Bu bakımdan, yukarıda belirtilenleri ideal olarak diğer sağlıklı besinler ile sağlıklı bir diyete dahil etmelisiniz.
Ayrıca, hastalıkları önlemek ve refahı sürdürmek için uygun miktarda su tüketmek, aktif bir yaşam sürmek ve endüstriyel olarak işlenmiş gıda ve alkol tüketiminizi sınırlamak önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cruz Bojórquez R, Gallego JG, Sánchez Collado P. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutr Hosp. 2013;28(1):6-15
- Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. An update on the health effects of tomato lycopene. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;1:189‐210. doi:10.1146/annurev.food.102308.124120
- Caballero Gutiérrez L, Gonzáles GF. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Med Peru. 2016;33(1):50-64
-
Griffiths G, Trueman L, Crowther T, Thomas B, Smith B. Onions–a global benefit to health. Phytother Res. 2002;16(7):603‐615. doi:10.1002/ptr.1222
-
Ankri S, Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect. 1999;1(2):125‐129. doi:10.1016/s1286-4579(99)80003-3
- Who. int. Fomento del consumo mundial de frutas y verduras. Recuperado el 3 de junio de 2020. Disponible en:https://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/es/
- Roxana María Hernández Rendón1*, Danny Javier Blanco Gómez1. Evaluación de polvos de zanahoria obtenidos por deshidratación por aire forzado a diferentes temperaturas. Volumen 33, Nº 4. Páginas 75-80
IDESIA (Chile) Septiembre-Noviembre, 2015