Yogada Ateş Nefesi Tekniğinin 6 Faydası
Pranayama; yogadaki nefes tekniklerinden biridir. Her yoga yönteminde asanaları ya da diğer bir adıyla pozisyonları tamamlayan çeşitli nefes egzersizlerinin birleşiminden oluşmaktadır. Ateş nefesi pranayamalardan biridir ve vücuda birçok yararı vardır.
Yogadaki en önemli şeylerden biri nefestir, çünkü yoga yapan kişinin rahatlamasına ve asanaları yaparken derin bir şekilde nefes alıp vermesine imkan tanır. Zihni sakinleştirir, gerginliği azaltır ve beyne oksijen gönderir.
Ateş Nefesi Nedir?
Ateş nefesinin Sanskritçe’deki adı “kapalabhati”dir. “Kapala” kafatası, “bhati” arınma anlamına gelir. İki kelime birleştiğinde zihnin rahatlaması anlamı ortaya çıkar.
Bu egzersiz anksiyeteyi, siniri, endişeyi, üzüntüyü, acıyı vb. şeyleri kontrol etmeye yarar. Bu egzersizin en sık kullanıldığı pozisyon lotus pozisyonudur.
Nasıl yapılır?
- İlk kez yapacaklar için bahsetmek gerekirse, ateş nefesi yavaşça burundan nefesinizi içeri çekerek tüm ciğerleri doldurarak alınır. Ardından tüm havayı vermek için güçlü bir şekilde nefes verilir.
- Ayrıca, bunu yaparken karnınızı içeri çekmelisiniz. Bu sayede diyaframınız da çalışmış olur.
- Deneyiminize göre ritmi hızlandırabilirsiniz.
Ateş Nefesinin Faydaları Nelerdir?
Ateş nefesinin birçok faydası vardır. Temel olarak, duygularınızı daha iyi anlamanızı ve nefes sağlığınıza kavuşmanızı sağlar. Ayrıca, şu faydaları da görebilirsiniz:
1. Ateş Nefesi Stresi Kontrol Etmenizi Sağlar
Kontrollü bir şekilde nefes almak konsantrasyonu artırır, zihni olumsuz düşüncelerden ve stresten arındırır. Stresli olduğumuzda, diyaframımız içe, solar plexus denen kısıma doğru kasılır. Burası duygularımızın konumlandığı yerdir.
Ateş nefesi ile duygular akışkan hale gelip bedenimizden dışarı çıkabilirler. Bu, bedeni dengelemekle birlikte fiziksel ve zihinsel sağlığı da güçlendirir.
2. Kanı Temizler ve Akciğerlerinizden Toksinleri Uzaklaştırır
Ateş nefesi kan dolaşımını hızlandırır ve oksijen akışından dolayı kanın arınmasına yardımcı olur. Solunum sisteminizin arınmasına da yardımcı olur. Nefesinizi dışarı vererek solunum sisteminizdeki kalıntılardan kurtulursunuz. Tekrar nefes aldığınızda ciğerleriniz yeni ve daha temiz hava ile dolar.
3. Akciğer Kapasitemizi Artırır
İnsanlar sınırlı ve yüzeysel şekilde nefes aldıkları için ciğerlerini maksimum kapasitede kullanamazlar. Genellikle ciğerlerimizi tam doldurmayan kısa nefesler alırız. Ateş nefesini sık sık uygularsak, ciğerlerimiz gittikçe daha çok hava almaya alışacaktır.
4. Üçüncü Çakrayı Güçlendirir
Manipura da denen bu çakra, duygularımıza odaklanmakla görevlidir. Manipura, çakralar arasındaki en büyük ve en güçlü çakradır ve davranışlarımızı duygularımızla ilişkilendirir.
Hiç korkmuş ya da üzgün olduğunuzda karnınızda bir boşluk hissettiniz mi? Bu muhtemelen bedeninizdeki üçüncü çakra dengesizliğinden kaynaklanmıştır.
5. Hafıza ve Konsantrasyona Yardımcıdır
Derin bir şekilde nefes almak yalnızca kanınızdaki değil, beyninizdeki oksijeni de artırır. Bu, beynin düzgün bir şekilde çalışmasını sağladığı için, kognitif kapasitemizi ve konsantrasyonumuzu artırır.
6. Sindirim Sisteminin Çalışmasını Tetikler
Nefes egzersizi yaparken diyaframımız hareket ettiği için sindirim sistemimiz aktif hale gelir. Bunu yaparak, sindirimimizi geliştirmiş ve mide problemlerini önlemiş oluruz.
Önlemler
- Eğer ateş nefesine yeni başladıysanız, bunu ustalaşana dek bir uzmanın gözleminde uygulayın. Bu, sabır ve zaman isteyen hassas bir tekniktir.
- Başınızı döndürecek kadar hızlı nefes almaktan kaçının. Solunum sisteminiz bu kadar hızlı bir şekilde ve bu kadar çok nefes almaya alışkın değildir. Çok fazla abartmadan kademeli bir şekilde bu nefese alışmaya çalışın.
- Bedeninizi dinleyin. Kendinizi sağlıklı bir şekilde geliştirmeniz her zaman önemlidir.
Kısıtlamalar
Bu egzersiz hamile ve regl dönemindeki kadınlar için uygun değildir. Ayrıca epilepsi, hipertansiyon, anfizem ve kalp hastalarına da tavsiye edilmez.
Ateş nefesi, zihinsel kapasitemizi ve akciğer kapasitemizi geliştirdiğinden, şüphesiz ki sağlık için yararlı bir tekniktir.
Fakat bu egzersizi henüz yeni uygulamaya başladıysanız, dikkatli olmanız gerekmektedir. Ayrıca, eğer daha önceden denediyseniz fakat vücudunuzu biraz daha zorlamak istiyorsanız da dikkatli olmalısınız. Yoganın özü sabırdır. Bir günden diğerine hemen gelişemezsiniz; gelişiminiz kademeli bir şekilde gerçekleşecektir. Sorumluluk ve sabırla bu pratiğe devam edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brown, R. P., & Gerbarg, P. L. (2009). Yoga breathing, meditation, and longevity. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2009.04394.x
- Derek B. Johnson, Mathew J. Tierney, Parvis J. Sadighi. 2004. Kapalabhati Pranayama: Breath of Fire or Cause of Pneumothorax?: A Case Report. Chest. https://doi.org/10.1378/chest.125.5.1951.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001236921532198X) - Vijaya Kavuri; Nagarathna Raghuram; Ariel Malamud; Senthamil R. Selvan. 2015. Irritable Bowel Syndrome: Yoga as Remedial Therapy. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/398156/
- Sahasi, G. (1984). A replicated study on the effects of yoga on cognitive functions. Indian Psychological Review, 27(1-4), 33–35.
- Florence Villien, Melody Yu, Pierre Barthélémy, Yves Jammes. 2005. Training to yoga respiration selectively increases respiratory sensation in healthy man. Respiratory Physiology & Neurobiology. https://doi.org/10.1016/j.resp.2004.11.010.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S156990480400326X) - Ansari R. M. (2016). Kapalabhati pranayama: An answer to modern day polycystic ovarian syndrome and coexisting metabolic syndrome?. International journal of yoga, 9(2), 163–167. https://doi.org/10.4103/0973-6131.183705
- Masaoka Y., Kanamaru A., Homma I. (2001) Anxiety and Respiration. In: Haruki Y., Homma I., Umezawa A., Masaoka Y. (eds) Respiration and Emotion. Springer, Tokyo. https://doi.org/10.1007/978-4-431-67901-1_6
- Brown, R.P. and Gerbarg, P.L. (2009), Yoga Breathing, Meditation, and Longevity. Annals of the New York Academy of Sciences, 1172: 54-62. doi:10.1111/j.1749-6632.2009.04394.x