Suçluluk, Korku, Acıma Yüzünden İlişkiye Devam Etmek

Acıma duygusu yüzünden bir ilişkiye devam ederseniz, her ikiniz için de en iyi fikrin bu olup olmadığına karar vermeniz gerekir. Belki de ilişkiyi bitirmek daha iyi bir fikirdir.
Suçluluk, Korku, Acıma Yüzünden İlişkiye Devam Etmek

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Eğer korku, suçluluk ya da acıma duyguları nedeniyle, biriyle olan ilişkiye devam ederseniz, artık  kendinize,  neden bu duruma devam ettiğinizi sormanın vakti geldi demektir.

Muhtemelen, bu şekilde olması gerektiği halde ilişkiniz sevgi temeline dayanmadığı için mutlu değilsiniz. Bazen acıma duyarız ve bu da suçluluk yaratır. Bu ikisi birbirine eşlik eder.

Birçok sebepten dolayı suçlu hissedebiliriz. Diğer kişi çok iyi biri ve birbirimizi çok seviyoruz. Bu nedenle, bir ilişkiyi nasıl sonlandırabilir ve karşımızdaki kişiye bu büyük zararı verebiliriz?

Korku, diğer bir yandan, tamamen başka bir hikayedir. Bu noktada, ilişkiye devam etmenizi gerektiren birtakım kötü muameleler ve bazı korkular bulabilirsiniz. Örneğin, belki duygusal bağımlılıktan muzdarip olabilirsiniz.

Eğer partnerinizle olan ilişkinize acıma ya da suçluluktan dolayı devam ederseniz, kendinize zarar verirsiniz

Eğer partnerinizle olan ilişkinizi bitirmek istiyor, ancak acıma ya da suçluluk duyguları nedeniyle ilişkiye devam ediyorsanız, şu an bu şekilde görünmese de, ilişkide kalmakla ona çok daha fazla zarar verdiğinizi unutmayın.

Diğer kişi, yüzde yüz dürüst olmayan biriyle olmayı hiç hak etmiyor. Onu sevmeyebilirsiniz, ama acıma ve suçluluk, yapmak istediğiniz şeyi yapmanızı engeller.

İnsanoğlu olarak, büyük bir güç olarak empatiye sahibiz. Bu bizim lehimize ya da aleyhimize çalışabilir. Partnerimizle olan ilişkimize son vermek istediğimizde, onun gözyaşları ve üzüntüsü bizi kötü hissettiriyor olabilir.

Bu herkesin kaçınmak istediği bir şeydir. Her ne kadar doğal olsa da, her iki insana da fayda sağlayacak bir karar vermeyi gerçekten erteleyip durmamalısınız. Her ne kadar ayrıldığımız zamanlarda, bir şeyler kaybettiğimize inansak da, aslında çoğu kez biz ve partnerimiz bir şeyler kazanırız.

Partnerinizle korku yüzünden mi ilişkinize devam ediyorsunuz?

sevmeyen partner

Korku nedeniyle bir ilişkiye devam ediyor olmanız çok daha farklı bir konudur. Bu korkunun kaynağı nedir? Belki de ayrılmaya niyetiniz olduğunu gösterdiniz ve sizi tehdit etti. Size fiziksel olarak zarar verebilecek olmasından mı korkuyorsunuz? Bu, ilişkinizde de vuku bulan bir durum mu?

Bu durumda korku harekete geçmenize engel olabilir. Yine de, bu duruma son vermek için gerekli olan cesareti bulmak çok önemlidir. Birçok ülkede, kadınların bu tür bir ilişki durumunda yardım almak için gidebilecekleri güvenli yerler vardır. Unutmayın: nihai karar size aittir.

Korku başka bir nedenden kaynaklanıyor ise bunun nedeni duygusal bağımlılık olabilir. Tek başınıza kalacağınız ve başka birini bulamayacağınız konusunda korku duyuyor olabilirsiniz.

Bu durum, birçok insanı etkileyen ve profesyonel yardıma ihtiyaç duyulabilecek bir sorundur. Yardım ile, gerçekte, mutlu olmak için birine ihtiyacınız olmadığını ve herhangi bir korku duymadan ilişkinize nasıl son verebileceğinizi keşfedebilirsiniz.

Sağlığınız için son verin

Acıma, suçluluk ya da korku nedeniyle bir ilişkide kalırsanız, sağlığınızın iyiliği için ayrılmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Aslında, ilişkiniz için sağlıklı olan bu olabilir.

Bu üç his birlikte, sadece partnerinizle olan problemlerinizi beslemekle kalmaz; ilişkinin kendisi de çok zehirli bir şeye dönüşebilir. Tüm bunlar, her şey tamamen sona erdirmekten kaçındığınız için olur.

Acıma, suçluluk ya da korku hissetmenin doğal olduğu oldukça açıktır, ancak bunlarla yüzleşmek size ait bir yükümlülüktür. Ne de olsa, kendi mutluluğunuz ve karşı tarafın mutluluğunu sınırlamakta olduğunuz anlamına gelir.

Eğer partnerinizle olan ilişkinize acıma, suçluluk ya da korku nedeniyle devam ediyorsanız, bu hareketin ikiniz için de zararlı olması hakkında düşünün. Gerçekte ikinize de çok daha fazla zarar verdiğinizi göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • ¿Qué es la dependencia emociona? http://www.dependenciaemocional.org/definicion.html

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.