Duygusal İstismarın Dikkat Etmeniz Gereken 5 Sonucu

Duygusal İstismarın Dikkat Etmeniz Gereken 5 Sonucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Duygusal istismar, mağdurun duygusal istikrarını etkileyen bir şiddet türüdür. Kişiye kendini korkmuş, suçlu ve hatta tamamen değersiz hissettirir. Genellikle saldırgan, manipülatif bir kişidir.

Diğer kişinin hayatını neredeyse tamamen kontrol altına almak için o kişinin hissettiği sevgi ya da şefkatten yararlanır. Böyle yoğun bir etkiye sahip olmasına rağmen, aynı zamanda tespit edilmesi en zor istismar türlerinden biri de budur.

Bunun nedeni, acı çekenlerin çoğunun çoğu zaman istismarın farkında olmamasıdır. Dahası, kendilerini genellikle istismar eden kişinin kabul edilemez davranışlarını haklı çıkarır ya da açıklarken bulurlar.

Bunun nedeni, kendilerini istismar eden kişiler için hissettikleri duygusal bağımlılıktır. Bununla birlikte, bu konuda özellikle endişe verici bir şey vardır. Doğru yardımla üstesinden gelinebilse de, duygusal istismar, mağdura duygusal yük bırakarak son bulabilir.

Bu, kişinin karakterinde ya da davranışında er ya da geç kendini belli edecektir. Bu nedenle, bu sonuçların ne olabileceğini ve bu sonuçlarla mücadele etmek için ne yapacağımızı bilmek bizim için önemlidir.

Bu şekilde, bu sonuçların duygusal tacizden kurtulmuş birinin yaşamının önünde başka bir engel haline gelmesini önlemiş oluruz. Burada, bazen yanlışlıkla gözden kaçan 5 genel duygusal istismar belirtisini derinlemesine inceleyeceğiz.

1. Duygusal İstismar ile İlgili Olabilecek Sonuçlar: Başkalarından Onay İstemek

başkalarından onay istemek

Başkalarından onay almak için sürekli olarak bir istek duymak, duygusal istismarın klasik uzun vadeli yansımalarından biridir. Genellikle kendini beklenmedik şekillerde şu gibi davranışlarla gösterir:

  • Her zaman aşırı bir biçimde başkalarını mutlu etmeye çalışmak
  • Kişiliğini başka bir kişinin var olma biçimine göre değiştirmek
  • Aşırı nazik olmak
  • Başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak için kendi çıkarlarını bir tarafa koymak

Kendilerine en yakın olanlarla birlikte toplumsal çevrede kabul edilmek zorunda hissetme ihtiyacı, “yetersizlik” duygusundan kaynaklanmaktadır. Tipik olarak istismar eden kişi bu fikri, bu kötü ilişki boyunca kişinin kafasına yerleştirmiştir.

Bununla birlikte, bireyler olarak gerçek değerimizin sadece başkaları için yaptığımız şeylere dayanmadığını unutmamalıyız. Bu tür davranış kalıpları uzun vadede bir zayıflık haline gelebilir.

Bu Konuda Yapılması Gerekenler

  • İlk ve en önemli adım bu gibi davranış biçimlerinin, özellikle de acınızı artırdıkları takdirde, olumlu olmadığını tam olarak anlamaktır.
  • Bu davranış biçimine düştüğünüzü fark ettiğiniz zaman, bunu sadece dünyadan gizlemek istediğinizi hissetmek normaldir. Ancak verilmesi gereken cevap bu değildir.
  • Bunun yerine öz saygınızı ve sakinlik hissinizi korumak için kendinize zaman ayırmanız ilerlemenin en iyi yoludur.

2. Kızgınlık

Psikolojik saldırıdan sonra sinirlilik hissetmek yaygın görülen bir durumdur. Bu hem kendine hem de hasara neden olan kişiye yönelik olabilir. Bu tip duygular zaman içinde birikir.

Ayrıca, kendini suçluluk duygusu, sinirlilik ve hayal kırıklığı halinde belli eder. Bazı aşırı durumlarda mağdur, kan basıncında bile değişiklikler yaşar ve bu bir depresyona dönüşebilir.

Bu Konuda Yapılması Gerekenler

  • Ruhunuzun kızgınlık karşısında iyileştirilmesinin yollarından biri affetmektir.
  • Bu bir gecede elde edilebilecek bir şey değildir. Bununla birlikte, yaşadığınızı fark ettiğiniz olumsuz duyguları beslemeyi durdurmak için çaba sarf ederseniz, bunu başarmak mümkündür.

3. Anksiyete ve Depresyon

anksiyete ve depresyon

Anksiyete ve depresyon, kendilerini fiziksel ya da duygusal istismara maruz bırakan insanları sıkça etkileyen psikolojik rahatsızlıklardır. Öz saygı ve sürekli olarak yaşadıkları suç duygularının tahrip edilmesi hissi, onları kendi yıkımına götüren olumsuz bir duyguyu yaratır.

Bu gibi duygular kontrol altında tutulmazsa, sonucunda ölmek istemenize bile neden olabilir. Bu nedenle umutsuzluk hissi ve uyku sorunları da bu durumdaki insanlar için oldukça yaygındır.

Bu Konuda Yapılması Gerekenler

  • Tanımladığımız duyguları yaşadıysanız ya da yaşayan birini tanıyorsanız, profesyonel birinden psikolojik yardım almak zorunludur.
  • Ayrıca, profesyonellerin sizi yönlendirmesi için biraz rahatlama sağlayabilecek ilaçlar da vardır.

4. Başkaları İle İlişkilerde Sorunlar

Duygusal istismarın çok büyük bir sonucu, geride bırakabileceği korkudur. Hayatta kalanlar yeni ilişkiler kurmada büyük sıkıntı yaşayabilir. Çoğu zaman daha önce yaşadıkları gibi bir duruma düşmekten korkarlar.

Duygusal istismarın mağdur kişilerin duygularına olan yıkıcı etkisi, gündelik hayatlarındaki yeteneklerini ve başkalarıyla iletişime geçme kabiliyetlerini azaltabilir.

Dahası, öz saygı ve güvende hissetme ilgili problemler duygusal istismarın sona ermesinin ardından kendisini gösterdiği için, hayatta kalanlar genellikle gelecekte toksik ilişkilere girme riskini daha fazla taşırlar.

Bu Konuda Yapılması Gerekenler

  • En iyi ilişkiler, her iki kişinin de kendisini kabul etmesine ve aynı şekilde diğer kişiyi oldukları gibi kabul etmesine dayanan, zaman içinde kurulan ilişkilerdir.
  • Duygusal istismar sonrasında sağlıklı bir şeyler yapmak isteyen herkes için ilk adım, öz saygı üzerinde çalışmak ve yeni ilişkiler kurmadan önce diğer insanların nasıl tanımlanacağını öğrenmek olmalıdır.

5. Uyuşukluk hissi

anlaşamayan çift

Öz saygısına saldırılan acı verici durumlardan geçmek duygularınızı hissetmenizi ve ifade etmenizi engeller. Bu gibi durumlarda, kurtulan kişi tam olarak “kötü” hissetmeyebilir. Bununla birlikte, mutlu olmak için iyi sebepleri olsa bile, mutluluk duygularını yaşayamaz.

Bu istismarın üstesinden gelinmiş olsa da, sanki hayatta kalan kişinin kötü davranışlara maruz kalmasından önce kendiliğinden yaşadığı sıradan duyguları yaşamasını engelleyen bir iç engel vardır.

Bu Konuda Yapılması Gerekenler

  • Bu uyuşukluk hissi kesinlikle aşılabilir bir şeydir. Her şey zaman ve istek meselesidir.
  • Aslında başlarda uyuşma hissi çok yardımcı olabilir. Daha iyi, daha tarafsız kararlar vermenize yardımcı olabilir.
  • Başlangıçta zor olabilir. Bununla birlikte, zaman içerisinde yaraların iyileştiğini ve eskiden alıştığınız gibi daha fazla şey hissettiğinizi göreceksiniz.
  • Bu arada çevrenizdekiler son derece önemlidir. Kendinizi, hissettiğiniz olumsuz duygulardan kurtarmaya yardım eden insanlarla kuşattığınızdan emin olun.

Psikolojik istismarın sonuçları bir gecede ortadan kalkmaz. İyileşmek, düzelmek ve ilerlemek; destek, anlayış ve irade gerektiren bir süreçtir. İlk başta her şey kötü görünebilir ve acı çektiğiniz travmadan kaynaklanan yaraların hiçbir zaman iyileşmeyeceğinden korkabilirsiniz.

Bununla birlikte, sevgi ve zamanla, acı çektiğiniz şeyin üstesinden gelebileceğinizi ve hak ettiğiniz hayatı yaşayabileceğinizi biliyor olmalısınız. Endişelenmeyin, her şey çok daha güzel olacak!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Almendros, C., Gámez-Guadix, M., Carrobles, J. A., Rodríguez-Carballeira, Á., & Porrúa, C. (2009). Abuso psicológico en la pareja: aportaciones recientes, concepto y medición. Behavioral Psychology/Psicología Conductual17(3), 433-452.
  • Carballeira, Á. R., Almendros, C., Solanelles, J. E., García, C. P., Martín-Peña, J., Javaloy, F., & Carrobles, J. A. I. (2005). Un estudio comparativo de las estrategias de abuso psicológico: en pareja, en el lugar de trabajo y en grupos manipulativos. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology36(3), 299-314.
  • García-López, L. J., Irurtia, M. J., Caballo, V. E., & del Mar Díaz-Castela, M. (2011). Ansiedad social y abuso psicológico. Psicología Conductual19(1), 223.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.