Yorgun Hissediyor Olmanızın 7 Sebebi
Arada bir yorgun hissetmek normaldir, hatta bu her insanda görülen bir durumdur. Yorgunluk kronik hale geldiğinde bu durum sorun oluşturmaya başlar ve bir şeylerin yanlış gittiği anlamına gelir. Neden yorgun hissediyor olduğunuzu bulmalı ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olabilmek için bu durumu çözmelisiniz.
Yorgun Hissediyor Olmanızın 7 Sebebi
1. Geç saatlerde uyanıyorsanız
Çoğu zaman geç uyanmanın daha fazla dinlenmekle aynı anlama geldiğini düşünürüz ancak bu yanlıştır. Aslında, erken kalkmak gün boyunca daha dinlenmiş, sakin ve rahat hissetmemizi sağlar.
2009 yılında, Almanya Leipzig Üniversitesinde yapılan bir araştırma, en enerjik veya proaktif insanların erken uyananlar olduğunu ortaya çıkardı.
Benzer şekilde, Rusya Bilim Akademisi’nde, Moleküler Biyoloji ve Biyofizik Araştırma Enstitüsü tarafından Kişilik ve Bireysel Farklılıklar olarak yayınlanan bir çalışma, biyolojik saat dinamiklerine göre üç tip insan olduğunu ortaya koymuştur.
Çalışmada, en verimli saatlerinizin hangileri olduğunu bulmanız ve en aktif zamanlarınızdan yararlanmak için alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerektiği vurgulanıyor. Bu duruma biyolojik saatinizi tanımlamak deniyor.
Bu yazımızı da okuyun: Duygusal Yoksunluk: Ruhunuzun Eksik Gıdası
2. Yorgun hissediyor iseniz yetersiz besleniyor olabilirsiniz
Aşırı karbonhidrat tüketimi ve protein eksikliği şiddetli yorgunluğa neden olabilir. Karbonhidratlar hızlı bir şekilde enerji sağlayan lezzetli besinler olsalar da, vücut onları şeker olarak parçaladığından kan şekeri seviyenizi arttırır.
Bunun ardından, pankreas kan şekeri seviyelerini düşürmek için yüksek düzeyde insülin üretmelidir. Böylece, kan şekeri seviyeleriniz bu iniş çıkışlardan geçerken, vücudunuz homeostaza ulaşmalı ve çok fazla enerji kullanmalıdır. Şeker ve karbonhidratı sık tüketen biri iseniz, kronik olarak yorgun hissetmeniz normaldir.
3. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahipseniz
Hiçbir şey yapmamak da çok fazla yorgunluğa sebep olur. Aşırı hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak keyifli bir duygu değildir, tam aksine sürekli yorgun hissetmenize neden olur. Bu nedenle, ofiste oturmak ya da araba kullanmak gibi hareketsiz olmanıza neden olan bir işiniz varsa kendinizi yorgun hissedersiniz.
Aksine, açık hava aktiviteleri de dahil olmak üzere, düşük tempolu fiziksel ve aerobik egzersizler, mutluluk ve uyku kalitesini ve genel sağlığınızı iyileştiren mutluluk hormonlarının üretimini geliştirir. Başlangıçta büyük ihtimalle yorgun hissedersiniz ancak egzersiz yorgunluğu büyük ölçüde azaltır ve çok fazla direnç sağlar.
4. Yeterli miktarda güneş ışığı almıyorsanız
Vücudun güneş ışığına ihtiyacı vardır. Bu nedenle sabah erken saatlerde güneşlenirseniz, öğleden sonra vücudunuzun düzgün bir şekilde D vitamini üretmesine yardımcı olmuş olursunuz. Aynı zamanda güneş ışığı vücudun sağlıklı kalmasına da yardımcı olur. Sadece güneş ışığına alarak, daha kolay bir şekilde daha iyi bir uyku kalitesi elde edebilirsiniz.
5. İyi uyumuyorsanız
Yorgunluğun en önemli nedenlerinden biri, yeterli miktarda uyuyamamaktır. Bir yetişkin gece boyunca 7 veya 8 saat kesintisiz bir şekilde uyumalıdır. Bu, beyin ve diğer organların tamir aşamalarını ve işlevlerini tamamlamalarını sağlar.
6. Yorgun hissediyor iseniz vitamin ve mineral eksikliklerinize baktırın
Vücudunuzun iyi çalışması için mikro besinler, mineraller ve vitaminler önemli maddelerdir. Bu besin maddelerinin eksiklikleri yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi ve hatta daha ciddi tıbbi durumlarla sonuçlanır.
Dengeli bir beslenme programı uygulamak, günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmek vücuda ihtiyacı olan besinleri sağlar. Aynı şekilde kuruyemiş tüketmek de çok faydalıdır.
Ayrıca okuyun: Kemik Sağlığınızı İyileştirecek 7 Tıbbi Bitki
7. Strese sebep olan durumlar yaşıyorsanız
Çözümü olmayan ve kontrol edilemeyen durumlarla uğraşmak zorunda kaldığınızda cesaretiniz kırılabilir. Sürekli devam eden bir problem yaşıyorsanız, sizi yıpratan bir durum varsa veya hasta bir aile üyesine bakmanız gerekiyorsa yenilgiye uğradığınızı hissedebilirsiniz.
Böyle durumlarda, biraz dinlenmeli ve kontrol edemediğiniz konuları düşünmemelisiniz. Bunu yapmak duygusal gerginliği azaltmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, çok stresli bir iş hayatı da kronik yorgunluğa yol açabilir. Bu nedenle, kendiniz için güzel bir şeyler yapmaya çalışın ve dinlenmeyi ihmal etmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003088.htm
- VV.AA. (2004). El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0123-885×2004000200008
- Asociación Argentina de Medicina del Sueño. http://www.amsue.org/recomendaciones/
- Saklofske, Donald.Personality and Individual Differences. https://www.journals.elsevier.com/personality-and-individual-differences/
- Randler, Christoph. (2009).Proactive People Are Morning People. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1559-1816.2009.00549.x