Yumuşak Topuklu Ayaklar İçin 10 Ev Tedavisi

Topukları pürüzsüzleştirmenin sırrı istikrarlı olmakta yatar. Bu yöntemleri düzenli olarak uygulamalı, bölgeyi her gün düzenli olarak nemlendirmeli ve sert cilt oluşumunu önlemek için törpülemeliyiz.
Yumuşak Topuklu Ayaklar İçin 10 Ev Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yumuşak topuklu ayaklar, iyi bir kişisel bakım rutini ile eş anlamlıdır. Bu nedenle bizi daha çekici ve bir bakıma daha sağlıklı gösterirler. İyi bir görüntünün bizim hakkımızda çok şey söyleyebileceği açıktır. Yazımızdan evde yapabileceğiniz kolay bakım önerileriyle nasıl yumuşak topuklara sahip olabileceğinizi öğrenin.

Topuk çatlakları neden oluşur?

Ayaklar vücudun tüm yükünü taşıdığı için en kalın deriye sahiptir. Yağlı maddelerden yoksun olmaları, kendi kendine hidrasyona izin vermez, bu nedenle sık sık törpülemeli ve günlük olarak krem uygulamalıyız.

Çatlak topuk sorunu esas olarak cildin dış tabakasını etkiler. Topukları çevreleyen cilt kuruduğunda oluşan çatlaklar dermise nüfuz edebilir. En kötü durumlarda, bu şiddetli ağrıya neden olabilir.

Bu hidrasyon eksikliğine eşlik eden semptomlardan bazıları şunlar olabilir:

  • Kaşıntı
  • Soyulma
  • Kızarıklık

Bu sorunun çinko ve omega 3 yağ asidi eksikliğinden kaynaklandığı durumlar da vardır, bu nedenle bakımdan sonra sorununuz devam ederse doktora gitmeyi düşünmelisiniz.

çatlamış ayak topuğu
Ayakların sağlığı esastır çünkü bunlar vücudun tüm ağırlığını taşımaktan sorumludur.

Doğru ayakkabı seçimi

Yastıklama önemlidir. Vücudun ağırlığı, pratikte olmayan bir tabanın ve nefes almayan bir ayakkabının üzerine gelirse, ayakların acı çekme olasılığı daha yüksektir.

Peki, yumuşak topuklu ayaklara sahip olmak için ayakkabı nasıl olmalı?

  • Rahat, ayağı içeride hareket etmeyecek şekilde yeterince sabitlenmiş, topuğu iyi kavrayan ve aşırı yüksek (topuk) sahip olmayan

Yumuşak topuklu ayaklar elde etmek için ev bakımları

Topukların yumuşak olmasını sağlamanın en iyi yollarından biri kapalı, rahat ayakkabılar giymek ve pamuklu çoraplar kullanmaktır. Ayrıca topuklara önceden mutlaka nemlendirici krem sürmektir. Ancak ayaklarınız zaten kuru ve çatlamışsa, ölü deri hücrelerinden arındırmak için evde bakım yapmanın bazı etkili yöntemleri vardır.

1. Ponza taşı ve ayak banyosu

  • Yatmadan önce ayaklarınızı 15-20 dakika sıcak suda bekletin.
  • Daha sonra çatlak bölgelerine zarar vermemeye dikkat ederek topuklarınızı bir ponza taşı ile ovun.
  • Ayaklarınızı durulayın ve kurulayın.
  • Nemlendirici bir krem uygulayın ve ayağın tüm yüzeyine iyice yayın.
  • Kremden sonra çorap giymeyin çünkü maserasyona, yani uzun süre ıslak bir cisimle temas ettiğinde cildin aşırı yumuşamasına ve kırışmış görünümüne neden olurlar.

2. Sağlıklı bitkisel yağlar

Bitkisel yağların kullanımı evde pratik bir şekilde nemli ve yumuşak topuklar elde etmek için çok kullanışlıdır. Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı iki iyi nemlendirici çözümdür. Nazik masaj hareketleriyle uygulayın ve yavaş yavaş nasıl daha sağlıklı ve güzel bir cilde kavuşacağınızı göreceksiniz.

hindistan cevizi yağı, çatlak ayak topukları

Vazelin ve limon suyu

Limon suyu ve vazelin, nasırları yumuşatmaya ve çatlakları azaltmaya yardımcı olur. Limon ayrıca tırnakları beyazlatmak ve güçlendirmek için doğal bir çaredir. Ayrıca mantar oluşumunu engeller ve kötü kokuyu giderir.

  • Topukları 15 ila 20 dakika ılık tuzlu suda bekletin.
  • Ayaklarınızı iyi kurulayın.
  • Limon suyu ve vazelin karışımını topuklara iyice yedirin.

4. Bal, doğal bir yumuşatıcı

Bal, cildi nemlendirmek, derinlemesine beslemek ve diğer şeylerin yanı sıra yumuşak topuklar elde etmek için çeşitli kozmetik formüllerde aktif bir bileşen olarak kullanılır. Burada avokado ile ev yapımı bir maskede kullanmayı öneriyoruz.

Yumuşak bir kıvam oluşturmak için bir yemek kaşığı balı bir avokado posası ile karıştırın. Karışımı topuklarınıza uygulayın ve 10 ila 15 dakika bekletin. Ilık su ile durulayarak çıkarın.

5. Parafin tedavisi

Parafin mumu, yumuşak topuklar için mükemmel bir terapidir. Ağrı ve rahatsızlığa neden olan çatlamış topukların tedavisi için idealdir. Parafin mumunu hindistancevizi veya hardal yağı ile karıştırın ve her iki malzemeyi de teninizi yakmayacak bir sıcaklığa kadar ısıtın. Ardından karışımı topuğa uygulayın.

6. Pirinç unu ovması

  • 2 ila 3 yemek kaşığı pirinç unu, bal sirkesi ve elma suyunu karıştırın.
  • Nasırları yumuşatmak için ayaklarınızı ılık suda bekletin.
  • Bu peeling karışımını dairesel masajlar hareketleriyle uygulayın.
pirinç unu

7. Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi, yumuşak topuklara sahip olmak için çok faydalı etkileri olan bir başka doğal üründür. Nasırları yumuşatmasının yanı sıra ayağın daha estetik olmasına yardımcı olur. Özelliklerinden yararlanmak için birkaç yemek kaşığı toz yulaf ezmesini jojoba yağı ile karıştırın.

Karışımı etkilenen bölgeye dairesel masajlarla uygulayın ve 10 dakika bekletin. Sonra durulayın.

8. Yoğurt ve bal karışımı

Yoğurt ve bal karışımı dirseklere, dizlere ve topuklara da sürülerek onları yumuşatır ve ekstra nem sağlar.

İçindekiler

  • 1 yoğurt (125 gr)
  • 1 yemek kaşığı bal (25 gr)

Hazırlık

  • Yoğurt ve balı bir kapta birleştirin, iyice bütünleşmesi için bir kaşıkla karıştırın.
  • Karışımı topukların sert bölgelerine uygulayın.
  • En iyi sonuçlar için bu işlemi her gece tekrarlayın.

9. Karbonat ve yulaf ezmesi karışımı

Biraz karbonat ve yulaf ezmesi ile macun yapıp etkilenen bölgelere dairesel hareketlerle nazikçe masaj yaparak uygularsanız yumuşak topuklar elde etmek de mümkündür.

Not : Bazı insanlar karbonat yerine aspirin tozu kullanır.

10. Hint yağı

Hint yağı, çatlakların görünümünü iyileştirmek için çok faydalı olabilir, ancak açık yara olmamasına dikkat etmeliyiz. Bir havluyu veya gazlı bezi hint yağına batırın, ayaklarınızın kuru kısımları üzerine sarın ve bantla sabitleyin.

hint yağının faydaları
Hint yağı ile yapılan hazırlık nemlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle donuk ve kuru görünümü azaltır.

Sonuçları görmek için bu yöntemlerin kullanımında istikrarlı olun

Yumuşak topuklu ve bakımlı ayaklara sahip olmak bir alışkanlık meselesidir. Bu nedenle, iyi sonuçlar almak, çatlak ve diğer cilt kusurlarının oluşmasını önlemek için her gün bir krem veya yağ uygulamalısınız. Aksi takdirde, istediğiniz sonuçları pek elde edemezsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). coconut oil. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_2281.
  • FEN, F. E. de N. (2013). Yogur. Fundación Española de Nutrición.
  • Gahukar, R. T., & Mital, S. (2017). Castor oil. In Green Pesticides Handbook: Essential Oils for Pest Control. https://doi.org/10.1201/9781315153131.
  • Labropoulos, A., & Anestis, S. (2012). Honey. In Sweeteners: Nutritional Aspects, Applications, and Production Technology. https://doi.org/10.1201/b12065.
  • Mcloone P, Oluwadun A, Warnock A. M. Honey: a therapeutic agent for disorders of the skin. Central Asian Journal of Global Health. Agosto 2016. 5 (1).
  • Medline Plus. Ácido Salicilico tópico. Biblioteca Nacional de Medicina de Estado Unidos. Septiembre 2016.
  • Rosado J. L. Deficiencia de zinc y sus implicaciones funcionales. Salud Pública Mexicana. 1998. 40: 181-188.
  • Van Everdingen, J. J. E., & Menke, H. E. (2012). Vaseline. Nederlands Tijdschrift Voor Dermatologie En Venereologie.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.