10 Alışılmış Vitamin Eksikliği ve Bu Konuda Yapılması Gerekenler
Sivilceniz var mı? Peki ya kötü kokan nefesiniz? Bir çok yaygın sağlık problemi, yediğiniz yiyeceklerden doğal olarak aldığınız vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanır. Bu makalede, bu yaygın vitamin eksikliklerinin bazılarına ve bu durumları nasıl önleneceğinize bakacağız.
1. Sivilce
Sivilce yüzünüzde veya vücudunuzda kabarcık varlığı ile tarif edilebilecek çok yaygın bir sorundur. Özellikle ergenlik döneminde yaygındır. Ancak, sivilce bu aşamadan sonra gitmezse veya geri gelirse, A, B2, B5, C veya D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
Bu vitaminler, doğrudan hormonal işlevi doğrudan etkiler. Yemeniz gereken bazı yiyecekler kuşkonmaz, avokado, turunçgiller, biberler ve havuçlardır.
Bu makaleye de bir bakın: Sivilce İzlerini Gidermek İçin Kullanabileceğiniz 5 Maske
2. Ağız kokusu
En yaygın vitamin eksikliklerinden biri, özellikle vejetaryenler arasında yaygın olan B vitamini eksikliğidir.
Bu vitamin iyi sindirim için hayati önem taşır. Eksik olduğunda, vücudunuzda, ağız ve sindirim sistemindeki bakterilerle savaşan daha az miktarda enzim olacaktır.
Beslenme uzmanları, günde 50 mg niasinin ağız kokusunu önlemeye yardımcı olacağını belirtmektedir. Önerilen gıdalar şunlardır: tavuk, balık, domates, tam tahıllar ve mantar.
3. Çatlak dudaklar
Dudaklarınız vücudunuzun genellikle vitamin eksikliğinden etkilenmeyen bir dış organıdır.
Biyolojik olarak, dudaklarınız kışın daha fazla dikkat ve bakım gerektirir. Çünkü cildiniz onlara ihtiyaç duydukları nemi veren doğal yağlar üretir, ancak soğuk havalarda nem kaybolur.
Çatlak dudaklar, güçlü bir antioksidan görevi gören E vitamini ile önlenebilir. Bu vitamini elde etmenin en iyi yolu bu yağlardan geçer: buğday tohumu, badem, ayçiçeği ve zeytinyağı.
4. Kepek
Kepek, saç derisinde aşırı derecede ölü deri hücrelerin olduğu anlamına gelir. Hepimizin belli bir ölü deri hücresi vardır ve bu normaldir, ama çok fazla varsa bu bir sorundur.
Kepeğin başlıca nedenleri seboreik dermatit, çok fazla şampuan kullanımı, sedef hastalığı, bir mantar veya B vitamini, çinko ve magnezyum eksiklikleridir.
Yemek için önerilen yiyecekler şunlardır: hardal, badem, bitter çikolata, kuzu ve yeşil yapraklı sebzeler.
5. Şeytan Tırnağı
Muhtemelen kış aylarında daha fazla şeytan tırnağı fark etmişsinizdir.
Bunun nedeni soğuk havanın cildinizi önemli ölçüde kurutmasıdır. Eğer sert kimyasal ürünler kullanırsanız veya elleriniz sürekli suyun içindeyse, bu etki daha da artar.
Bu probleme neden olan vitamin eksiklikleri protein, folik asit ve C vitamini tüketerek giderilebilir.
6. Kuru cilt
Milyonlarca insan cildinin yumuşak ve nemli görünmesini sağlamanın bir yolunu arıyor. Kuru cildin, ailenizden gelen genetik bir hastalık olabileceğini unutmayın.
Sadece son zamanlarda cildinizin kuruduğunu fark ettiyseniz ya da beslenme düzeniniz içerisinde çeşitli beslenmediğinizi anladığınızda, vitamin eksikliğiniz olabilir ve yeterince su içmiyor olabilirsiniz.
Eğer bu sizseniz, cildinizi eski haline getirmeye yardımcı olmak için A ve C vitamini içeren gıda maddelerini diyetinize eklemeye çalışın.
7. Ayak mantarı
Doğru cilt bakımı için D2 ve D3 vitaminleri gereklidir. Bir eksiklik, ayak mantarı da dahil olmak üzere çeşitli şeylere neden olabilir.
Bu iki vitamin, düzgün bir şekilde emilmek için kalsiyum gerektirir. Günde 10 mikrogram D vitamini tüketmelisiniz, ancak çoğu insan sadece yarısı ya da daha azı kadarını tüketir.
8. Sarılık
Bu durum gözlerinizin beyazlığını ve cildinizin fazla bilirubinden dolayı sarımsı bir renge dönüşmesine neden olur. Bu madde karaciğeriniz normal çalışmadığında birikir ve renk bozulmasına neden olur.
Sarılık her yaşta olabilir. Bunun nedenleri arasında kan hastalıkları, genetik sendromlar, hepatit, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar bulunmaktadır. Buna neden olan vitamin eksiklikleri A, C, E, B12 ve B6’dır.
9. Soluk cilt
Cildinizin pigmentasyonu, genetik faktörler, güneşte ne kadar zaman harcadığınız, ve benzeri durumların belirlediği melaninin varlığından kaynaklanır.
Cildinizin rengini olumsuz etkileyebilecek yaygın vitamin eksiklikleri de vardır.
C vitamini kolajen üretmeye yardımcı olur. Bu vitaminin eksikliği aşırı solukluğa neden olur, cildinize ve kan damarlarına zarar verir ve hatta diş kaybına neden olur. Tek ihtiyacınız olan günde 80 mg vitamin.
Folik asit veya B9 vitamini eksikliği de cildinizin pigmentasyonunu kaybetmesine neden olabilir. Bu vitamin, enerji ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde hayati öneme sahiptir.
Yeterli B9 vitamini tüketmezseniz, soluk bir cilt ile ortaya çıkan başka bir durum olan anemi olma riskiniz oluşur. Günde 400 mg tüketmelisiniz.
Okumanızı öneririz: Cildinizdeki Kolajeni Tazeleyecek 8 Yiyecek
10. Görme sorunları
B kompleks vitaminleri ile birlikte antioksidan vitaminler (A, C, E ve beta-karoten) göz sağlığınız için çok önemlidir.
Küçük bir A vitamini eksikliği bile oküler yorgunluğa, ışığa duyarlılığa, kuruluğa ve göz enfeksiyonlarına yakalanma riskine neden olabilir.
Şiddetli bir eksiklik olduğunda, en kötü durumlarda ülser, korneada sorunlar ve körlük olabilir. İyi bir gece görüşü için A vitamini gereklidir.
Ayrıca, B kompleks vitaminlerindeki eksiklikler ışığa duyarlılık, göz kaslarınızda felç, yanma hissi ve aşırı gözyaşı üretimine neden olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
- Katakam PK., Hegde AP., Venkataramaiahyappa M., Vitamin B12 deficiency: unusual cause of jaundice in an adolescent. BMJ Case Rep, 2018.
- Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 1: 231-259.