4 Haftada Vücudunuzu Şekillendirecek 7 Egzersiz
Formda kalmak ve vücudunuzun şeklini korumak istiyorsanız, evinizin konforunda yapabileceğiniz bu basit egzersiz çeşitleriyle formunuzu koruyabilirsiniz. Sadece dört hafta içinde şekil almanıza ve vücudunuzu tamamen dönüştürmenize yardımcı olacak bu kolay adımları izlemelisiniz.
Plank
Nasıl yapılır?
Plank izometrik bir egzersizdir yani sabit bir pozisyonda yapılır. Egzersizi doğru gerçekleştirmenin anahtarı vücudunuzu en uygun pozisyonda tutmaktır. Bunun yapmak için sırtınızın ve bacaklarınızın düz olması gerekir. Buna özen gösterin.
Ne işe yarar?
Bu egzersiz doğru bir şekilde yapıldığında, karın, sırt, kalça, bacak ve kol kaslarının çalışmasına yardımcı olur. Tüm bunlar, kaslarınızın yanı sıra duruşunuzu da geliştirecektir.
Kalçalarınızı ve kaslarınızı güçlendirin
Nasıl yapılır?
İki eliniz ve iki ayağınızın üzerinde yerde durun. Ardından, düz bir çizgi oluşturur gibi sol bacağınızı ve sol kolunuzu uzatın, ardından sol dirseğinizi sol dizinize değdirmeye çalışın. Aynı egzersizi sağ kolunuz ve sağ bacağınız için de tekrarlayın.
Ne işe yarar?
Bu egzersiz, vücudunuzu çalıştırmaya ve kalça kaslarınızı şekillendirmenize yardımcı olur. Ayrıca sırt kaslarınızı, kalça kaslarınızı ve belinizi güçlendirmeye de yardımcı olur.
Squat (çömelme)
Nasıl yapılır?
Söz konusu spor yapmak olduğunda, squat bir klasiktir. Ancak bu egzersizi doğru bir şekilde yapabilmek için bacaklarınızı omuz genişliğinde açmalısınız.
Ayakta dururken, sanki hayali bir sandalyeye oturacakmışsınız gibi yavaşça kalçanızı indirmeye başlayın. Dizlerinizin ve ayaklarınızın aynı seviyede ve sırtınızın düz olduğundan emin olun. Kollarınızı düz bir şekilde karşıya kaldırmak, dengenizi korumanıza yardımcı olur. Ayrıca squat egzersizini mümkün olduğunca yavaş yapmaya çalışın.
Ne işe yarar?
Squat, kalça kaslarınızı ve baldırlarınızı gözle görülür bir şekilde şekillendirmeye yardımcı olur.
Şınav
Nasıl yapılır?
Bu egzersizi hepimiz bir noktada yapmışızdır ve çok da zor değildir. Bildiğiniz gibi, kollarınız düz bir pozisyonda plank pozisyonunda durmalısınız. Daha sonra mümkün olduğunca kendinizi zemine yaklaştırın. Burada önemli noktanın sırtınızı, kalçanızı ve bacaklarınızı düz tutmak olduğunu unutmayın. Ardından başlangıç pozisyonunuza geri dönün.
Ne işe yarar?
Bu egzersiz sayesinde, göğüs, kol ve karın kaslarınızı çalıştırmış olacaksınız.
Mekik çekme egzersizi
Nasıl yapılır?
Mekik çekmek için, sırtüstü uzanmanız, kollarınızı başınızın üzerine uzatmanız ve bacaklarınızı dizlerinize kadar bükmeniz gerekir. Kollarınız düzken, vücudunuzu kaldırmanız ve ayak parmaklarınıza dokunmanız gerekir. Yavaş yavaş başlangıç pozisyonunuza geri dönün. Ardından aynı hareketi yapmaya devam edin.
Ne işe yarar?
Mekik çekerek, karın bölgenizi çalıştırarak bu bölgede biriken yağları yakabilirsiniz.
Karın kasları ve kalçalar
Nasıl yapılır?
Hem karın, hem de kalça kaslarınızı çalıştırmak için ellerinizi ve ayaklarınızı yere koymanız ve sırtınızı düz tutmanız gerekir. Ardından bir bacağınızı kaldırabildiğiniz kadar kaldırın ve diğer ayağınızın topuğunu yerden kaldırmadan vücudunuzu indirip kaldırmaya başlayın.
Ne işe yarar?
Bu tip karın egzersizi sayesinde bel kaslarınızı, karnınızı ve kalça kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.
Bel çalıştırma egzersizi
Nasıl yapılır?
Belinizi çalıştırmak, düzgün ve güzel bir vücudun anahtarlarından biridir. Bunun için zemine yüzüstü uzanmalısınız. Kollarınızı bükmelisiniz ya da başınızın arkasına koymalısınız.
Sonra, üst bedeninizi olabildiğince kaldırın, bir saniye boyunca o konumda kalın ve ardından başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu egzersizi birkaç dakika boyunca tekrarlayın.
Ayrıca okuyunuz: Belinizi mi İnceltmek İstiyorsunuz? Bu Egzersizleri Yapın
Ne işe yarar?
Bu alıştırma sayesinde, omurga kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Unutmayın ki bu egzersizlerin faydalı olabilmesi için iki hafta boyunca yaklaşık iki dakikalık süreyle bu egzersizleri tekrarlamanız gerekiyor.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Suhail Velázquez Cortés (S/F). Salud física y emocional (México). https://www.uaeh.edu.mx/docencia/VI_Lectura/licenciatura/documentos/LECT103.pdf
- Chulvi Medrano (2009). Revisión narrativa del rol de la sentadilla en los programas de acondicionamiento neuromuscular y rehabilitación (España). https://www.elsevier.es/es-revista-revista-iberoamericana-fisioterapia-kinesiologia-176-articulo-revision-narrativa-del-rol-sentadilla-S1138604509000057