7 Felç Önleyici Tedbir

Felçten muzdarip olmak açısından en büyük risk altında olan nüfus erkekler olsa da kadınlardaki insidansı da yaş ile birlikte büyük bir miktarda artmaktadır. Bu yazımızda, felç önleyici tedbirleri keşfedebilirsiniz.
7 Felç Önleyici Tedbir
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Beynin bir bölgesine giden kan akışı yetersiz kaldığında ya da kesildiğinde bir felç meydana gelir. Sonuç olarak, nöronlar hasar görebilir ve hatta ölebilir. Bundan kaçınmak için, işte felci önleyici bazı tedbirler.

Nöroloji Dergisi tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, felç geçirmek açısından en çok risk altındaki nüfus grubu erkeklerdir. Yine de kadınlarda yaşla birlikte görülme sıklığı büyük ölçüde artar.

Hatta, İspanyol Kardiyoloji Dergisine göre, bu hastalık İspanya’daki kadınlarda ilk spesifik ölüm nedenini oluşturmaktadır. Peki neleri içerir? Bundan muzdarip olma riski nasıl azaltılır? Bu soruların cevaplarını keşfetmek için okumaya devam edin!

Felç Nedir?

Felç, beyne kan sağlayan kan damarlarını etkileyen serebrovasküler bir hastalıktır. Bir kan damarı kırıldığında ya da bir pıhtı veya başka bir parçacık tarafından tıkandığında felç meydana gelir.

Bir MSD Kılavuzu makalesinin ayrıntılandırdığına göre, bu kırılma ya da tıkanma nedeniyle, beynin bir kısmı ihtiyaç duyduğu kan, oksijen ve glikoz akışını alamaz. Sonuç, etkilenen beyin bölgesindeki sinir hücrelerinin oksijen almamasıdır. Böylece işlevlerini yerine getiremezler ve birkaç dakika içinde ölürler.

Risk Faktörleri

Sigara içen bir adam.

Çoğu felç önlenebilirdir. Bunu yapmak için risk faktörlerini en aza indiren yaşam alışkanlıklarını benimsemek gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz MSD Kılavuzu makalesine göre bunlardan en yaygın olanları şunlardır:

  • İlk olarak, hiperlipidemi. Yüksek kolesterol seviyeleri, felcin ana risk faktörlerinden bir tanesidir.
  • Sigara içmek. İspanyol Beyin Hasarı Federasyonuna göre, farklı çalışmalar sigara içme ve artan felç riski arasındaki doğrudan ilişkide suçlu olarak tütündeki nikotin, oksitleyici gazlar ve karbon monoksiti işaret etmektedir.
  • Ayrıca diyabet. Özellikle tip 2 diyabet olmak üzere, bu hastalık felç geçirme riskini arttırır.
  • İleri yaş. Anales del Sistema Sanitario de Navarra’da yayınlanan bir çalışmaya göre, felçlerin dörtte üçü 65 yaşın üzerindeki hastaları etkiliyor.
  • Aynı şekilde, yüksek tansiyondan muzdarip olmak. Yüksek tansiyon, felce en çok katkıda bulunan risk faktörüdür.
  • Çok fazla alkol almak.
  • Son olarak, aile mirası ve ırk. Herhangi bir akrabası felç geçirmişse, birinin felç geçirme riski daha yüksektir.

Felç Önleyici Tedbirler

İlgili risk faktörlerini göz önünde bulundurarak, felç riskini azaltmak için değiştirilebilir olanlara odaklanmalısınız. Bu bağlamda, felci önleyici bazı temel önlemler şunlardır:

1. Sağlıklı Bir Beslenme Düzeni Takip Etmek

Bir dizi sağlıklı gıda.

Dünya Sağlık Örgütünün de belirttiği gibi, özellikle az tuzlu ve az yağlı yiyeceklere odaklanan çeşitli ve sağlıklı bir beslenme düzen, diğer koşulların yanı sıra diyabet ve kalp hastalıklarının önlenmesine de katkıda bulunur.

Bu nedenle beslenmenize balığın yanı sıra meyve, sebze ve tam tahılları da dahil etmelisiniz. Her kişinin ihtiyacına göre özel bir diyet oluşturulabilmesi için bir beslenme uzmanına danışmanız tavsiye edilir.

Bu yazımızı da okumalısınız: Tromboz ve Emboli: Önlemeye Yardımcı 9 Yiyecek

2. Spor Yapmak

Nöroloji dergisinde 2012 yılında yayınlanan bir çalışma, felç risk faktörlerini azaltmak için düzenli egzersiz yapmanın önemli olduğunu göstermektedir. Sadece orta derecede egzersiz yapmanız gerekir. Aslında, günde bir saat yürümek yeterlidir, ancak yoğun egzersiz ya da spor yapmak bu faydaları arttırabilir.

3. Sigara İçmeyi Bırakmak

Sigara içmeyi bırakmak felç geçirmekten kaçınmak için temel gereklilikler arasındadır. Bu pek çok insan için zorlu bir süreç olsa da, Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen Smokefree gibi yayınlar paha biçilmez tavsiyeler ve ayrıca bu amaca ulaşmak için yardım sağlar.

4. Kan Basıncınızı Takip Etmek

Kan basıncınızı sağlıklı seviyelerde tutmanız gerekir. Bunun nedeni, hipertansiyonun felç için önemli bir risk faktörü olmasıdır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Felçten Korunmak için Bilmeniz Gereken 7 Şey

5. Kolesterolünüzü Kontrol Etmek

Öte yandan, sağlıklı kolesterol seviyelerine sahip olmak, felçten kaçınmanın anahtarıdır. Bu bağlamda, İspanyol Kalp Vakfı, hiperkolesterolemi yani yüksek kolesterol seviyelerinin 200 mg/dl’den yüksek olduğunu detaylandırmaktadır.

Mayo Clinic’in bir makalesine göre, yüksek kolesterol seviyeleriniz varsa, diyet yapmaya, egzersiz yapmaya ve hatta bazı durumlarda ilaç almaya başvurmalısınız. Tabii ki, bunu bir tıp uzmanı değerlendirmelidir.

Üzerinde yüksek kolesterol yazan bir stetoskop.

6. Kan Şekeri Seviyenizi Kontrol Etmek

Kan şekeriniz de sağlık yetkilileri ve uzmanların önerdiği sağlıklı değerler içinde olmalıdır. Şeker hastaları ile ilgili olarak, tedaviyi harfiyen takip etmeleri gerekir, böylece hiperglisemi nöbetleri yaşamazlar.

7. Alkol Tüketiminizi Azaltmak

Alkol tüketiminiz ılımlı olmalıdır. Aslında, felç geçirmeye yönelik bir ya da daha fazla risk faktörü varsa, bundan tamamen kaçınmalısınız.

Felç Önleyici Tedbirler: Alışkanlıklar Anahtardır

Sağlıklı bir yaşam tarzının bu hastalığa dair risk faktörlerini önemli ölçüde azalttığını unutmayın. Bu nedenle doğru beslenme, sık egzersiz ve tütün ve alkol tüketiminin azaltılması ya da ortadan kaldırılması felç geçirme riskini önemli ölçüde azaltır.

Tüm bu eylemler günlük bir kararlılık gerektirir. Bir doktorun belirli durumlarda önerebileceği ilaçların ötesinde, her insanın daha sağlıklı yaşamak için gösterdiği çaba gerçekten bir fark yaratacak olan şeydir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.