Ağlamanın Sizin için İyi Bir Şey Olmasının 7 Nedeni

Ağlamanın iyi bir şey olduğunu gösteren birçok yol var: ağlamak üzüntüyü uzaklaştırır, toksinleri azaltır ve tansiyonunuzu düşürür. Artık gözyaşlarınızdan utanmamalısınız.
Ağlamanın Sizin için İyi Bir Şey Olmasının 7 Nedeni

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ağlayan insanların genellikle çok zayıf ya da fazla duygusal olduklarını düşünürüz. Fakat ağlamak iyidir ve ağlamaya ihtiyacınız olduğu anda ağlamalısınız.

Ağlamak duygularınızı yansıtmanızı ve onları yeniden kontrol altına almanızı sağlayan bir davranıştır. Aslında ağlamak size başka konularda da yardımcı olur.

Size ağlamanın iyi olduğunu ve sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu göstereceğiz. İçinizde tutmayın!

1. Ağlamak sizi daha iyi hissettirir

Ağladıktan sonra daha özgür ve duygusal olarak daha stabil hissettiğinizi fark etmişsinizdir. Bunun sebebi ağladığınızda gözlerinizde yer alan salgı bezlerinin uyarılıp parasempatik sinir sisteminizi etkinleştirmesidir.

Bu uyaranlar tüm bedeninizde pozitif yönde bir rahatlama olmasını sağlar. Bu yüzden, çok uzun süre yoğun bir şekilde ağladıktan sonra üstünüzden bir yük kalktığını ve daha rahat olduğunuzu hissetmeniz şaşırtıcı değil.

2. Ağlamak vücudunuzdaki zararlı hormonların atılmasını sağlar

yatakta ağlayan kadın

Ağlamanın iyi olmasının sebeplerinden biri de adrenokortikotropik hormonu (ACTH) vücuttan atmaya olan küçük etkisi. Bu harika haber çünkü ACTH vücutta çok fazla birikirse Addison sendromuna yol açar.

Bu hormon yorgun hissetmenize, düşük glikoz seviyesi problemine ve depresyona sebep olur.

Şanslısınız ki, ağladığınızda doğal olarak ACTH’yi vücudunuzdan uzaklaştırmış olursunuz; anında daha sakin hissedersiniz ve glukoz seviyesi daha kolay kontrol edilebilir hale gelir.

Bu etki gözyaşında bulunan prolaktin ile tamamlanır. Prolaktin seksüel haz, insanlarla ilişki kurabilme ve diğer insanlarla aranızda bağ kurabilmeniz için önemli bir hormondur.

3. Daha fazla duyguyu deneyimleyebileceksiniz

Hayvanlar ağlama yetisine sahiptirler. Fakat bunu fiziksel bir amaç için yaparlar: gözyaşı kanallarını temizlemek için.

İnsanlar daha karmaşık yaratıklardır. Ağlamak gözyaşı kanallarının temizlenmesine yardımcı olsa da aynı zamanda duygularınızla daha derin bir bağ kurmanızı sağlar.

Ağlamanın üzüntüden kurtulmak için iyi bir yol olduğunu düşündüğünüz için bu size açıklanması kolay gelebilir fakat bu daha ilk adım. Üzüntünüzden ya da öfkenizde arındığınızda; mutluluğa, minnettarlığa ya da sakinliğe daha çok yaklaşırsınız.

Bu sebepten ötürü, ağlamaktan kaçtığınız zaman, her türlü duygunuzla aranıza mesafe koymuş olursunuz. Eğer uzun süredir ağlamıyorlarsa, insanların duygularıyla baş etmekle ilgili sorunları olduklarını görürsünüz.

4. Gözyaşı gözlerinizi nemlendirir

yakın plan gözyaşı

Gözlerinizin sürekli kuru olduğunu mu hissediyorsunuz? İklim ve sürekli mobil cihazlar kullanmak genellikle bu soruna sebep olur.

Eğer sürekli olarak bir kuruluk hissediyorsanız, oftalmolojistinizi ziyaret etmelisiniz. Genellikle gözlerinizin tekrar nemli olmasını sağlamak için size yapat gözyaşı verecektir.

Normal olansa yapay gözyaşına ihtiyacın kalmamasıdır, çünkü vücut bu kuruluğu önleyecek gerçek gözyaşını üretir. Bunu söylerken bahsettiğimiz şey duygularla alakalı olan gözyaşları değil, hidrasyon mekanikleri ile ilgili olan gözyaşları.

Gözlerinizin belli bir uyarana karşı sulanarak savunma mekanizmasını devreye soktuğunu fark etmişsinizdir:

  • Soğan ya da baharatlı yiyecekler gibi rahatsız edici yiyecekler yerken
  • Gözünüze toz kaçtığında
  • Rüzgarlı havalarda gözleriniz kuruduğunda

Günde yeterince sıvı tüketerek gözlerinizin nemli kalmasını sağlayın. Eğer bunu yapmazsanız, gözünüzdeki mukus tabakası sürekli olarak enfeksiyon kapar.

5. Hassas olmak diğer insanlarla bağ kurmanıza yardımcı olur

Ağlayan bir insan gördüğünüzde ne hissediyorsunuz? Belki biraz rahatsız hissedersiniz ama yine de belli bir seviyede empati kurarsınız.

Çoğumuz başkalarını rahatsız etmekten korktuğumuz için ağlamamaya alışkınızdır. Fakat ağlamak o anı sizinle paylaşan insanlarla sizi yakınlaştırır.

Ağlarken ve ağladıktan sonra sorunlarınız hakkında konuşmak ve onların yarattığı yükü üzerinizden atmak daha kolaydır. Bundan sonra en iyi çözümü bulmak kolaylaşır.

6. Ağlamak hayatınıza devam etmenize yardımcı olur

makyajlı ağlayan kadın

İnsan olarak en büyük ihtiyaçlarımızdan biri de güvende hissetmektir. Bu ihtiyaç profesyonel ve ekonomik olarak büyümemizi sağlarken aynı zamanda konu duygularımızı dışa yansıtmaya gelince kendimizi kısıtlamamıza sebep olur.

Kendinize duygularınızla iletişime geçme izni vermeniz önemlidir. Bazı durumlarda bu duygusal olarak incindiğiniz zamanlardaki gibi ağlamanızı gerektirebilir.

Bu olduğunda, bir insan olarak büyüyüp gelişebilmeniz için kendinize ağlamak için ihtiyacınız olan zamanı tanıyın. Geçmişinizle yüzleştiğinizde daha hızlı büyüyeceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

7. Ağlamak tansiyonunuzu düşürür

Ağlamanın iyi bir şey olmasını bir diğer sebebi de tansiyonunuzun düşmesine yardımcı olmasıdır. Vücudunuz rahatlar ve tansiyonunuz düşer; ağladıktan sonra vücudunuzdaki kan dolaşımı aktifleşir.

Uzun ve içten ağladıktan sonra daha sakin olduğunuzu ve bedeninizin hafiflediğini hissettiğiniz olmuştur.

Artık ağlamanın tüm faydalarını bildiğinize göre, umarız ağlamanın fiziksel ve duygusal sağlığınız için ne kadar önemli olduğunu anlamışsınızdır. Ağlamanın sizi birçok yönden özgür bıraktığını unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Becht, M.C.; Vingerhoets, Ad, Crying and Mood Change, 2002, https://pure.uvt.nl/ws/portalfiles/portal/492469/crymoodchange.PDF
  • Bylsma, Lauren & Croon, Marcel & Vingerhoets, Ad & Rottenberg, Jonathan. (2011).
    “When and for whom does crying improve mood? A daily diary study of 1004 crying
    episodes”. Journal of Research in Personality. 45. 385-392. 10.1016/j.jrp.2011.04.007.
  • Kottler, J.A. & Montgomery, M.J.. (2001). “Theories of crying”, Adult Crying. A Biopsychological Approach. 1-17.
  • Shani Gelstein et al. “Human Tears Contain a Chemosignal”, Science  14 Jan 2011:
    Vol. 331, Issue 6014, pp. 226-230


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.