Akciğer Tüberkülozu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Akciğer tüberkülozu, 20. yüzyılın başlarında çok ciddi bir halk sağlığı sorunuydu. Aslında, tahminen 7 kişiden 1’i bu sebeple ölmüştür. Bazı ilaçların geliştirilmesiyle hastalık 1940’lardan beri kontrol altına alındı.
Bununla birlikte, zaman zaman enfeksiyon salgınları ortaya çıkar. Akciğer tüberkülozu, özellikle tedavisi zor olan ve çok dirençli olarak adlandırılan bir çeşitliliğin ortaya çıkması nedeniyle bir sorun olmaya devam etmektedir.
Akciğer tüberkülozu nedir?
Akciğer tüberkülozu, Mycobacterium tuberculosis adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Çoğu durumda, bu mikroorganizma kendisini akciğerlere yerleştirir. Bununla birlikte beyin ve böbrekler gibi diğer organların yanı sıra omurga yapılarını da etkileyebilir.
Önemli bir husus, akciğer tüberkülozu hastalığı ile latent (gizli) enfeksiyonun farklı olmasıdır. Birincisi geleneksel patolojidir. İkincisi, bakterinin vücutta olduğu, ancak bu şekilde patolojiye neden olmadığı bir durumdur. Sanki uykudaymış gibi.
Bakteriyi soluyan çoğu insan, onunla savaşabilen ve sonuç olarak çoğalmasını önleyen bir bağışıklık sistemine sahiptir. Bununla birlikte, mikroorganizma hiçbir belirti olmasa bile hala oradadır.
Bu bakteriler yıllarca veya ömür boyu hareketsiz kalabilir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi zayıflarsa, aktif hale gelirler, çoğalırlar ve potansiyel olarak ölümcül akciğer tüberkülozu hastalığına neden olurlar.
Akciğer tüberkülozunun nedenleri
Akciğer tüberkülozu, bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu, enfekte bir kişinin enfeksiyonu olmayan birine bulaştırabileceği anlamına gelir. Enfeksiyon gizli ise yayılma yoktur.
Bulaşma, hastalığı olan bir kişinin öksürüğünden veya hapşırmasından su damlacıkları yoluyla gerçekleşir. Birçok kişi akciğer tüberkülozundan ciddi bir hastalık olmaksızın iyileşir. Ancak bazı durumlarda enfeksiyon, meydana geldikten sadece birkaç hafta sonra yeniden etkinleşir.
Daha fazlasını keşfedin: Böbrek Tüberkülozu: Tanı ve Tedavi
Risk faktörleri
Bazı insanlarda akciğer tüberkülozu gelişme riski daha yüksektir. Bunlar aşağıdaki grupları içerir:
- Çocuklar: 2 yaşın altında.
- Yaşlılar: 60 yaşın üzerindeki kişiler.
- Zayıflamış bağışıklık sistemi: HIV ve diyabet gibi hastalıklardan ya da ilaç veya kemoterapi almaktan
Bir kişi yetersiz beslenirse, sağlıksız koşullarda yaşarsa veya enfekte insanlarla temas halinde olursa, akciğer tüberkülozuna yakalanma riski artar. Ayrıca, HIV hastalarının, evsizlerin veya dirençli türlerin daha fazla olduğu topluluklarda salgınlar daha sık görülür.
Ayrıca bu yazı da ilginizi çekebilir: Rifampisin ve Tüberküloz Hakkında Bilmedikleriniz
Risk oluşturmayan faktörler
Belirtmiş olduğumuz gibi, gizli enfeksiyonu olan bir kişi hastalığı başkalarına yaymaz. Aynı şekilde, tüberküloz, el sıkışmak veya kişisel eşyaların (diş fırçası, çatal bıçak vb.) paylaşılması gibi temaslarla yayılmaz.
Yiyecek ve içecekleri paylaşarak, öpüşerek, aynı tuvaleti kullanarak veya enfekte bir kişinin yatağına temas ederek de yayılmaz. Akciğer tüberkülozu olan bir kişinin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesi gerekli değildir.
Akciğer tüberkülozu belirtileri
Akciğer tüberkülozunun en geleneksel semptomu, üç hafta veya daha uzun sürebilen şiddetli bir öksürüktür. Bu öksürüğe genellikle kanlı balgam eşlik eder. Etkilenen kişi büyük bir rahatsızlık hisseder ve aşağıdaki semptomlara sahiptir:
- Göğüs ağrısı
- İştahsızlık ile birlikte zayıflık veya yorgunluk kilo kaybına neden olur
- Gece terlemeleri ile ateş ve titreme
- Göğüste hırıltı ve nefes almada güçlük
Akciğer tüberkülozu olan bazı kişilerde ileri evrelerde Hipokratik parmaklar (çomak parmak) adı verilen semptom görülür. Bunlar, genişleyen, baget şeklinde ve tırnak uzama açısında bir değişikliğe sahiptir.
Ayrıca boyunda ve vücudun diğer kısımlarında hassas veya şişmiş lenf düğümleri olması da yaygındır. Benzer şekilde akciğer çevresinde plevral efüzyon, yani sıvı olabilir. Bazı durumlarda, karaciğer iltihabı, kahverengi veya turuncu gözyaşı ve idrar, kızarıklık ve görme değişiklikleri gibi komplikasyonlar ortaya çıkar.
Erken teşhis prognozu iyileştirir
Gizli enfeksiyonu olan hastalar herhangi bir semptom göstermez veya herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Bir deri testi veya kan testi, başka bir nedenle teste girdiklerinde TB için pozitif olduklarını ortaya koymaktadır. Hiçbir belirti olmasa bile, bozukluğun ilerlemesini önlemek için tedaviye başlamak önemlidir.
Akciğer tüberkülozunun saptanması ve tedavisi erken gerçekleştiğinde prognoz mükemmeldir. Belirtiler genellikle iki ila üç hafta içinde kaybolur. Hastalığın uygun şekilde tedavi edilmemesi ölümcül sonuçlara yol açar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Izurieta, M. (2014). La nutrición y la tuberculosis en los usuarios que acuden al centro de salud del canton Chillanes, provincia Bolívar.
- Grupo de Trabajo de Tuberculosis de la Sociedad Española de Infectología Pediátrica. (2006, January). Documento de consenso sobre el tratamiento de la exposición a tuberculosis y de la infección tuberculosa latente en niños. In Anales de Pediatría (Vol. 64, No. 1, pp. 59-65). Elsevier Doyma.
- Alpi, S. V., Quiceno, J. M., Fernández, H., Pérez, B. E., Sánchez, M. O., & Londoño, A. (2007). Calidad de vida relacionada con la salud y apoyo social percibido en pacientes con diagnóstico de tuberculosis pulmonar. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 23(2), 245-252.
- Rincon Zuno, Joaquin. “Cual es la prueba de mayor utilidad diagnostica para tuberculosis en menores de dos años.” (2019).
- Paneque Ramos, Ena, Liana Yanet Rojas Rodríguez, and Maritza Pérez Loyola. “La Tuberculosis a través de la Historia: un enemigo de la humanidad.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 17.3 (2018): 353-363.
- Barrios-Payán, Jorge A., et al. “Aspectos biológicos, clínicos y epidemiológicos de la tuberculosis latente.” salud pública de méxico 52.1 (2010): 70-78.
- Herrera, Tania. “Grupos de riesgo para tuberculosis en Chile.” Revista chilena de infectología 32.1 (2015): 15-18.
- Beijer, Ulla, Achim Wolf, and Seena Fazel. “Prevalence of tuberculosis, hepatitis C virus, and HIV in homeless people: a systematic review and meta-analysis.” The Lancet infectious diseases 12.11 (2012): 859-870.
- Smud, Astrid. “Eficacia del tratamiento de la infección latente por tuberculosis.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 22.2 (2019): e001095-e001095.