Adet Görememe Sorunu için Papatya ve Maydanoz Çaresi
Adet görememe amenore veya menstrüasyon eksikliği olarak da adlandırılır. Bu durum menopoz gibi doğal sebeplerden dolayı fizyolojik olabilir ya da olası birçok nedenden dolayı patolojik olabilir.
Jinekoloji uzmanları regli düzenlemeye yönelik doğum kontrol hapı önermekle birlikte, hamile değilseniz ve geç gelen reglden muzdaripseniz bazı doğal ilaçları deneyebilirsiniz. Bu yazımızda, adet görememe için çok etkili olan papatya ve maydanoz temelli bir ilaç keşfedeceğiz.
Neden regl olamayız?
Eğer ilk defa regl olmuyorsanız veya menopozda değilseniz, birkaç ay boyunca regl olmamak düzgün olarak teşhis ve tedavi gerektiren bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. Tabii ki, gebeliği hariç tutuyoruz. Adet görememe ile ilgili olası sebepler şunlardır:
- Polikistik Over Sendromu (PCOS): Yumurtalıklar yumurta üretmez.
- Aşırı egzersiz, kilo kaybı veya yüksek tansiyon nedeniyle hipotalamus işlev bozukluğu
- Prolaktin hormonunun seviyesinin yüksek olması
- Erken yumurtalık yetmezliği
- Stres veya travmatik olaylar
- Anoreksiya veya bulimia gibi yemek yeme bozuklukları
- Tiroid bozuklukları
Bu yazımızı da ziyaret edin: Regl Dönemim Düzensizse Ne Yapabilirim?
Adet görememe durumlarında kullanılan geleneksel tedavi
Jinekologların menstrüel bozukluklar için reçete ettiği en yaygın geleneksel tedavi doğum kontrol haplarıdır. Bununla birlikte, düzenli döngüleri sağlasa da, menstrüasyon eksikliğinin ardındaki sorunların tek çözüm yolu bu seçenek değildir.
Doğum kontrol hapını almayı bıraktığınızda düzensizliklerin geri gelmesi olasıdır. Ayrıca doğum kontrol haplarının vücudunuzda diğer yan etkilere neden olduğunu unutmayın. Başlayacağınız tıbbi tedaviyi sağlığınıza olacak hem olumlu hem de olumsuz etkilerini hesaba katarak iyice değerlendirmelisiniz.
Mayanoz ve Papatyalı Doğal tedavi
Her zaman tıbbi teşhisi ve tedaviyi öneriyoruz. Bununla birlikte, örneğin stresli bir durum gibi belirli nedenlerden dolayı regl olamıyorsanız veya tıbbi tedaviye başlamadan önce doğal bir alternatif denemek istiyorsanız, papatya ve maydanozdan yapılan bu basit, ev yapımı çareyi kullanabilirsiniz.
Papatya
Papatya çayı, yemekten sonra sindirimi kolaylaştırmak için içebileceğiniz çok yaygın bir çaydır. Bununla birlikte, bu şifalı bitki birçok faydayı içinde barındırır. Bu çay adet görememe, birçok sindirim ve sinir sistemi rahatsızlıkları için senelerdir içilmektedir.
Maydanoz
Maydanoz, tariflerinizde bir çeşni olarak kullanabileceğiniz şifalı bir bitkidir; ancak aynı zamanda birçok iyileştirici özelliği vardır. A ve C vitaminleri, folik asit ve magnezyum, demir ve potasyum gibi mineraller açısından zengin olması ile göze çarpar.
Maydanoz, adet görememe durumunda içerdiği uçucu yağlar sayesinde regli başlatmayı desteklemek için en etkili bitkidir. Bu yağlar uterusa kan akışını iyileştirir; böylece uterusu gevşetir ve açar. Bu şekilde menstrüasyonun akışı kolaylaşır.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Maydanoz yemenin inanılmaz 5 faydası
Malzemeler
- 4 bardak su (1 litre)
- 3 yemek kaşığı kuru papatya çiçeği (30 g)
- 1 avuç taze maydanoz (yaklaşık 20 g)
Hazırlanışı
- 1 litre suyu kaynatın.
- Kaynatmaya başladığında ocaktan alın ve papatyayla kıyılmış maydanozu ilave edin.
- Ardından tencerenin üzerini kapatın ve çayı 10 dakika bekletin ve süzün.
- İsterseniz çayı şeker kamışı ile veya balla tatlandırabilirsiniz.
Nasıl içilir?
Bu tedaviyi gün boyunca 3 dozda için:
- Sabah ilk iş olarak, aç karnına
- Sabah boyunca
- Öğleden sonra
Bu tedaviyi en fazla 7 gün boyunca her gün içelim. Bu süreden sonra eğer regliniz başlamadıysa, bir jinekoloğa görünmenizi öneririz.
Diğer doğal çareler
Bu tedaviyi güçlendirmek isterseniz, onu diğer takviyeler, teknikler ve doğal ilaçlarla tamamlayabilirsiniz:
- C vitamini
- Hayıt
- Karın üzerine kırmızı kil topakları koymak
- Yumurtalıkların olduğu bölgede emme tedavisi (her zaman bir profesyonel terapist tarafından yapılır)
- Bach çiçeği: Hardal ve beyaz hindiba
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Terranova, P. (2011). Amenorrhea. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.60959-6
- Master-Hunter, T., & Heiman, D. L. (2006). Amenorrhea: Evaluation and treatment. American Family Physician.
- Manuscript, A. (2011). Chamomile : A herbal medicine of the past with bright future. Chemomile: A Herbal Medicine of the Post with Bright Future. https://doi.org/10.1080/07481189508252740
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430