Aseptik Teknik: Amacı ve Faydaları

Aseptik teknik, hastanede yatan hastalarda enfeksiyon riskini en aza indirme amacıyla alınan bir dizi önlemden oluşur. 
Aseptik Teknik: Amacı ve Faydaları

Son Güncelleme: 25 Ocak, 2021

Aseptik teknik, hem hastalarda hem de tıbbi personelde enfeksiyon riskini azaltan bir dizi önlemdir. Bunun yanı sıra, bu önlemler, enfeksiyon ihtimalini veya bir bölgenin veya klinik araçların kontaminasyon olasılığını azaltır.

Gördüğünüz gibi, bu önlemler, yabancı mikroorganizmaların vücudumuza girmesine karşı uyguladığımız engelin bir parçasıdır. Hem ilaç alan hastaları hem de böyle bir hastane ortamında çalışan profesyonelleri korurlar.

Bu gerekli yöntemi gerçekleştirmek için sağlık ekibinin bilgi birikimine ve becerilere sahip olması gerekir. Normalde kullanılan hijyen ve biyogüvenlik standartlarını hesaba katmalısınız.

Özelliklerine göre enfeksiyon türleri

boş hastane bekleme bölümü
Nosokomiyal enfeksiyonlar genellikle hastane ortamında gelişir.

Aseptik teknikler, nosokomiyal enfeksiyonların gelişimini en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Böylece hastanın tedavisinin kalitesi artar. Ayrıca hem hastaların hem de o özel merkez içindeki tıbbı ekibin güvenliğini garanti eder.

Ayrıca alterasyon, cerrahi müdahale gibi invaziv süreçler sırasında yayılabileceğinden en yakındaki topluluğu da korur. Cerrahi müdahalelerde uzman grubu, bir hastanın enfekte dokularıyla doğrudan temas halindedir.

Günümüzde enfeksiyonlar, farklı faktörlere göre sınıflandırılabiliyor. Örneğin, endojenöz ve eksojenöz enfeksiyonlar vardır.

Bunları, sorunu yaratan mikroorganizmanın, iç veya dış ortamdan gelip gelmediğine göre ayırt edebilirsiniz. Mikroorganizmanın tipine, bulaşma araçlarına ve enfeksiyonun ayakta hastalarda mı yoksa yatan hastalarda mı görüldüğüne bağlı olan başka sınıflandırma kriterleri de vardır.

Aseptik teknik türleri

Şu anda tıbbi aletlerin kullanımı ile ilgili prensipler geliştiren bir grup uzman vardır. Bunlar, yatarak tedavideki diğer durumlarda vazgeçilmezdir. Bunun yanında izolasyon gibi önlemlerle enfeksiyonların yayılmasını engellemeleri gerekir.

Genellikle uzman grubunun steril malzemelerle çalışmaları gerekir. Bunlar, genellikle steril olmayan bir katmanla sarılıdır veya dış ortamla sürekli temas halindedirler. Bu nedenle, sağlık ekibi bu tür malzemelerle uğraşırken kontaminasyonu önlemek için özel dikkat göstermelidir.

Akılda tutulması gereken ipuçlarından biri paketi dikkatle açmaktır. Böylece dış katman steril malzemeye temas etmez.

Benzer şekilde bu aletleri tutarken her zaman steril eldiven kullanmaları gerekir. Ayrıca bu malzemeye veya kontamine olmuş ya da advers çevre koşullarına maruz kalmış başka bir malzemeye temas etmekten kaçınmalıdırlar. Diğer önemli önlemler, hapşırmamaya çalışmak veya kontaminasyonu mümkün olduğunca önlemek için malzemenin içinden konuşmaktır.

yakından bakteriler
Medikal personel, nosokomiyal bakterilerin hızla çoğalmasını önlemek için tüm cerrahi malzemeler üzerinde aseptik tekniği uygulamalıdır.

El yıkama

Her zamanki hijyen kuralları dahilinde, düzgün el yıkama önlemlerine dikkat etmek önemlidir. Genel bir kural olarak bir hasta ile temas etmeden önce ve temas ettikten sonra bunu yapmalısınız. Yani herhangi bir tıbbi prosedürden önce ve tıbbi prosedür tamamlandıktan sonra bunu yapmanız gerekir.

Benzer şekilde, kullanmadan önce herhangi bir tıbbi bileşenin veya klinik aracın durumunu gözden geçirmelisiniz. Söz konusu ilaçlar olduğunda son kullanma tarihlerini, durumlarını ve uygun muhafaza etme talimatlarını kontrol edin.

Ayrıca yalnızca son 8 gün içinde sterilize edilmiş bir malzemeyi kullanmanız gerekir. Bunun yanı sıra, mikroplu olmadığından emin olabilmeniz için paketinize el sürülmemiş olması gerekir.

Paketi sağlam değilse veya dokunulmuşsa içindekileri kullanmayın. Benzer şekilde nem seviyesi düşük, diğer olası kontaminasyon kaynaklarıyla kısıtlı temasın olduğu temiz bir ortamda saklayın.

Bir hastayı tedavi ederken maske kullanmanız gerekiyorsa iki saatten az bir süre boyunca takmanız gerekir. Bu süreden sonra maske etkinliğinin büyük çoğunluğunu kaybeder.

Son olarak düzgün bir şekilde yerleştirmeye dikkat edin ve ona dokunmaktan kaçının. Boynunuzun altına doğru kayarsa değiştirin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Instrumentación Científico Técnica. (2010). Manual Básico de Microbiología. Cultimed. https://doi.org/10.2146/ajhp150235
  • Alcance de la Norma, I. (2005). Norma técnica sobre esterilización y desinfección de alto nivel para establecimientos de atención en salud. Anon Weber & Rutala Weber & Rutala Gastmeier & Vonberg Machida et Al.
  • Hoogstraten-Miller, S. L., & Brown, P. A. (2008). Techniques in aseptic rodent surgery. Current Protocols in Immunology. https://doi.org/10.1002/0471142735.im0112s82

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.