Tıbbi Maskeler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Tıbbi maskeler birçok farklı türde bulunabilir ve hepsi spesifik bir fonksiyona sahiptir. Tüm maske tipleri maruz kalabileceğiniz tüm şeyler için kullanışlı değildir. Buna ek olarak, maskenizi doğru şekilde takmanız da önemlidir.
Tıbbi Maskeler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Mariel Mendoza

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Mariel Mendoza.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Tıbbi maskeler insanların giyebileceği bireysel koruyucu ekipmanlardır. İnsanları solunum yolu ile vücutlarına girebilecek kirleticilere maruz kalmaktan korurlar. Tamamıyla filtreleyici bir materyalden yapılmışlardır ve bir klipsleri ya da burun adaptörüne, ayrıca lastik bantlar ya da bir bağlanma mekanizmasına sahiptirler.

Ancak, bazı maskelerde solunum kapakçıkları da bulunur. Hatta bu kapakçıklar nefes almayı daha kolay hale getirir ve buharlanmayı engeller.

Tıbbi Maskeler: Türleri

Tıbbi maskeler iki farklı türde bulunabilir:

Cerrahi Maskeler

Bu maskeler diğer insanları korur. Bunun nedeni nefes aldığınızda ortaya çıkan partikülleri filtrelemeleri ve dışarıya çıkmalarını engellemeleridir.

Yüksek Verimli FFP Maskeleri

Bu maske tipi maskeyi takan kişiyi korur. Bu maskeler çevredeki partikülleri filtreler, böylece kullanıcı bu partikülleri solumaz.

Bu maskeler, tasarımlarına bağlı olarak farklı şekillerde olurlar. Ayrıca, konik, yatay ya da dikey olabilirler. Ek olarak, verimliliklerine bağlı olmak üzere sınıfları 1, 2 ya da 3 olabilir. Maskelerin sınıfları çevredeki kirleticileri ne kadar iyi filtrelediklerine bağlıdır.

  • FFP1: filtreleme verimliliği 4 TLV’ye kadar (Threshold Limit Value – Eşik Sınır Değeri) olan çevresel konsantrasyonlarda %78’tir.
  • FFP2: 12 TLV’ye kadar olan çevresel konsantrasyonlarda filtreleme verimliğili %92’dir.
  • FFP3: 50 TLV’ye kadar olan çevresel konsantrasyonlarda filtreleme verimliğili %98’dir.
Mavi bir tıbbi maske.

Bu yazımız ile de ilgilenebilirsiniz: Sarımsaklı Bal Tarifiyle Solunum Sisteminizi Güçlendirin

Tıbbi Maskeler Nasıl Kullanılır?

En iyi maske risk faktörlerine bağlıdır. Ancak, tıbbi maskeleri kullanmadan önce ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olunMaskeyi kontamine olmuş alana girmeden önce takın ve bu alandan çıktığınızda çıkartın. Buna ek olarak, iyi bir şekilde korunabilmek için size iyi bir şekilde uyduğundan emin olun.

Ayrıca, hasar görme ihtimallerine karşın, tıbbi maskeleri kullandıktan sonra değiştirmek de önemlidir. Eğer çok fazla nefes alıyorsanız maskenizi değiştirmek de iyi bir fikir olacaktır, çünkü nem biriken bir şeydir ve iyi filtrelenmez.

Hangi Tıbbi Maske Tiplerini Kullanmalısınız?

Yaptığınız aktiviteleri değiştirirken ya da bir ortamdan diğerine hareket ederken cerrahi maske kullanmalısınız.

FFP2 maskeleri ise yüzünüzün yüzeyine dokunmalı, mukozayı korumak için burnunuzu ve ağzınızı tamamen korumalıdır. Ayrıca bulaşıcı hastalıkları olan insanları düşünmeli ve  maskenizi izolasyon kurallarına ve önlemlerine göre kullandığınızdan da emin olmalısınız. FFP3 maskeleri ise maruz kalma riski için kullanılır.

Maskenizi Takmak ve Çıkartmak Nasıl Yapılır

Kendinizi olması gerektiği şekilde koruyabilmeniz için maskenizi nasıl takacağınızı bilmek önemlidir. Ancak bu maskeyi nasıl çıkartacağınızı bilmek de önemlidir. Buna dikkat ederek hareket etmezsiniz hasta olabilirsiniz.

Maskeyi Takmak

Tıbbi maskeleri doğru şekilde takmak için bunu kontamine olmuş olan bölgeye girmeden önce yapmalısınız. Bu adımları takip edebilirsiniz:

  1. Ellerinizi yıkayın ve son kullanma tarihini kontrol edin. Maskede herhangi bir kusurlu durum olmamalıdır.
  2. Şimdi maskenizi takabilirsiniz. Eğer başka bir koruma da kullanacaksanız koruyucu giysiler giyme sırası hakkında düşündüğünüzden emin olun. Sıra şu şekildedir: önlük, şapka, tozluk, maske, gözlük ve eldiven.
  3. Kendinizi korumak için maskeyi düzgün şekilde yerleştirin. Eğer gözlük kullanıyorsanız maskenizi takmak ve yerleştirmek için gözlüklerinizi çıkarmanız gerekecektir. Bundan sonra ise tekrar gözlüğünüzü takabilirsiniz.
Filtre ile koruma sağlayan bir tıbbi maske.

Tıbbi Maskeleri Nasıl Doğru Şekilde Takarım?

  1. Maskeyi iki eliniz ile tutun, burun klipsini yukarıda bırakın. Sonrasında, klipsi ortasından tutup klipse dikkatli bir şekilde şekil verin ve maskeyi alt kenarını çekerek açın.
  2. Sonrasında maskeyi çenenizin altına yerleştirin ve iki bandı başınızın üzerinden geçirin.
  3. Aşağıdaki bandı kulaklarınızın altından, yukarıdaki bandı ise kafanızın üst kısmında tutun.
  4. Son olarak, burun klipsini şekillendirin, bunu iki eliniz ile yapın ve burnunuzun şekline uymasını sağlayın.

Maskenizi Çıkarın

Koruyucu ekipmanları çıkarmak için de bir sıralama vardır: eldivenler, gözlükler, tozluklar, şapka ve önlüktür. Kontamine olmuş alanın dışarısında maskenizi çıkarırsınız. Sonrasında ise bu maskeyi uygun bir yere koyduğunuzdan emin olup ellerinizi yıkayın.

Sonuç Olarak

Bizi korumak amacı ile çevremizdeki zararlı partikülleri filtreleyen tıbbi maskeler bulunmaktadır. Bundan dolayı her zaman doğru maskeleri seçmek ve bu maskeyi doğru şekilde kullanmak önemlidir. Her maske her zaman yararlı olmayacaktır ve bazıları direkt çözüm odaklı olmayabilir bile.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cárcoba Alonso, A. (1992). Los equipos de protección individual. Salud y Trabajo.

  • Morelos, R., Ramirez, M., Sanchez, G., Chavarín, C., & Meléndez, E. (2014). El trabajador de la salud y el riesgo de enfermedades infecciosas adquiridas. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.

  • Mutual de Seguridad CChc. (2013). Protección respiratoria. ACHS.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.