Asla Karıştırmamanız Gereken Yiyecekler ve İlaçlar

Bazı ilaçlarla iyi etkileşime girmeyen bazı gıdalar olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazıda bunlar hakkında daha fazla bilgi edinin!
Asla Karıştırmamanız Gereken Yiyecekler ve İlaçlar
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Yazan ve doğrulayan doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Birçok kişi, hiçbir zaman bir araya getirmeyeceği çok sayıda gıda ve ilaç olduğunun farkında değil. Sebepler her durumda farklıdır, ancak temel neden aynıdır: bu kombinasyon, kalbiniz için zararlı olabilir.

Buna ek olarak, dozların ötesine geçen ilaçları almak için bazı kurallar vardır. Bu kurallar, ilaç alırken diyetimize de uygulanır.

Bronkodilatörler

bronşit için oksijen almak

Astım, bronşit ve diğer akciğer hastalıkları olan hastalar bu tür ilaçları kullanırlar. Bu tür ilaçları kullanıyorsanız, ilaçların olumsuz etkilere yol açmaması için kafein içeren gıdaların ve içeceklerin tüketimini azaltmanın en iyi yol olduğunu bilmeniz gerekir.

İşte bunun nedenleri:

Bu ilaçların sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Böylece, tedavi sırasında abartılı sinirlilik halinden kaçınmak için, kafein tüketiminizi sınırlamalısınız.

Her şeyden önce, teofiline özen gösterilmelidir, çünkü kafein bu ilacın toksikliğini arttırır. Yağlı yiyeceklerden de kaçınmalısınız, çünkü bunlar teofilin biyo-varlığını arttırır.

Kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçlar

Kan basıncını düşüren ilaçlar, kalp ve böbrek hastalıklarını iyileştirmek ve önlemek için uygundur. Buna, kaptopril, enalapril ve ramipril gibi ilaçlar dahildir. Bu ilaçları potasyum açısından zengin gıdalarla karıştırmaktan kaçınmalısınız.

İşte bunun nedenleri:

Bu tipteki ilaçlar kan içindeki potasyum miktarını arttırır. Potasyum fazlalığı, düzensiz kalp atışlarına ve nefes darlığına neden olabilir. Bu nedenle, aşağıdaki gıdaların tüketimini sınırlamak en iyisidir:

  • Muz
  • Patates
  • Soya
  • Ispanak

Anti-aritmikler

aritmik kalp

Anti-aritmikler kalp yetmezliğini tedavi etmek ve önlemek için kullanılan çeşitli ilaçlardır (bunlar arasında digoksin gibi ilaçlar bulunur). Örneğin, meyan gibi glisirizik asit bakımından zengin olan ürünler tüketirseniz sorun oluşabilir. Bu madde, şekerlemelerde, hamur işlerinde ve ayrıca biranın bileşenlerinde bulunur.

İşte bunun nedeni:

Bu bileşik, digoksinle temas ettiğinde kalp atışlarınızın düzensizleşmesine ve hatta kalp krizine neden olabilir. Diyet lifi de bu ilacın etkinliğini azaltır. Bu nedenle, yemekten 2 saat önce ya da sonra tüketmeniz gerekir.

Ayrıca, St. John’s Wort ve senna gibi bazı şifalı bitkiler, digoksin verimliliğini etkiler.

“Kötü” kolesterolü (LDL) azaltmak için kullanılan ilaçlar

Obez insanlar ya da diyabet ve kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip olanlar bu ilaçları kullanır. Bu tür ilaçların bazıları atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, simvastatin, rosuvastatin ve pravastatin’dir. Bu ilacı narenciye ürünleri ile karıştırmamalısınız.

İşte bunun nedeni:

Narenciye, ilaç emilimini önemli ölçüde artırır, bu da aşırı doz ve yan etkilerin ortaya çıkma olasılığını artırır. Portakal suyu ile kombine edilmiş tek bir tabletin etkisi, doğal su ile alınan daha yüksek bir dozun etkisine eşittir.

Anti-koagülanlar

damar tıkanıklığı

Anti-koagülan ilaçlar trombozu tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Bunların arasında warfarin ve benzeri ilaçlar bulunur. Bu tür ilaçlar, kanı incelten ve K vitamini açısından zengin gıdalarla tüketilmemelidir.

İşte bunun nedeni:

Bu tür ilaçları alırken, yaban mersini, sarımsak, zencefil ve bazı baharatların (örneğin, kırmızı biber, tarçın, zerdeçal…) tüketimini sınırlamalısınız. Bu gıdalar anti-koagülandır ve warfarinin etkisini güçlendirerek kanamaya neden olabilir.

Öte yandan, K vitamini bu ilacın etkinliğini düşürür. K vitamini ıspanak, şalgam, lahana ya da brokoli içinde bol miktarda bulunur.

Analjezikler

Analjezikler şişlik ve baş ağrısı tedavilerinde kullanılır. Herkesin bildiği bu tür ilaçlara en iyi örnek ibuprofen’dir. Eğer soda ya da gazlı içecekler tükettiyseniz ya da sık sık tüketiyorsanız, bu ilacı almaktan kaçınmalısınız.

İşte bunun nedeni:

İbuprofen, tatlı gazlı içeceklerle tüketilmemelidir, çünkü bu içeceklerin içerdiği karbondioksit ve asit, bu ilacın kandaki emilimini ve konsantrasyonunu artırır. Bu durumda dozu kontrol etmek imkansızdır. Bu nedenle, böbrekleri olumsuz etkileyen toksik etkiler üretme tehlikesi vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.