Bağırsak Sağlığı İçin Evde Mor Lahana Turşusu Yapın
Mor lahana turşusu, bağırsağı korumakta olan bakteri florasını güçlendiren bir probiyotik olarak son yıllarda iyice popüler bir gıdaya dönüştü.
Bu duruma neden olan şey, tuzlu suya bırakılan lahananın fermante olmasıdır. Belli bir zaman sonra bu sürecin içerisine birçok faydalı ve sağlıklı bakteri de dahil olur.
Bu gıdayı yemek, sindirim sürecini kolaylaştırmaktan sorumlu olan bifidobakteriler ve laktobasiller gibi mikroorganizmaların çoğalmasına sebep olur.
Bu mikroorganizmalar, laktozun, şekerin ve kalın bağırsakta tutulan diğer maddelerin parçalanmasına da yardımcı olur.
Dahası, lahana turşusu bağışıklık sisteminiz için de ilginç faydalar sunmaktadır. Bunun nedeni ise, E. coli ve C. difficile gibi zararlı mikropların çoğalmasına karşı vücuttaki antikorları geliştirmesidir.
En güzel tarafı ise fermente edilmiş en ekonomik ürünlerden biri olması olabilir. Sadece birkaç basit adımı izleyerek evinizde bu turşuyu hazırlayabilirsiniz.
Birçok insanın henüz evde bu turşuyu yapmayı denemediğini biliyoruz. Bu yüzden, içerisinde mor lahana olan oldukça faydalı bir tarifi sizinle paylaşmak istiyoruz.
Şu da ilginizi çekebilir: Bağırsak Florasını İyileştiren Besinler
Bağırsak floranızı güçlendirmek için mor lahana turşusu
Mor lahana turşusu, floranın pH seviyesini düzenlemek için bağırsağa ekstra sağlıklı bakteriler sağlayan doğal bir probiyotiktir. Özellikle zararlı mikroorganizmalar pH oranında dengesizliklere neden olduğunda etkisini gösterir.
Bu etkiyi yoğurt benzeri yiyecekleri yiyerek de elde edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki lahana turşusunun kalori oranı düşüktür; bu durum onu bitkisel besinleri tercih edenler için mükemmel bir seçenek haline getirmektedir.
Mor lahananın yaprakları, bazı kanser türlerinin önlenmesiyle bağlantılı olan, izotiyosiyanatlar olarak da bilinen bileşenleri içerir.
İçerdiği bakteri ve mayalar fermantasyon sırasında tuzlu suyun içinde yoğunlaşır ve bağırsak florasını dengelemek için harika bir yiyeceğe dönüşür.
Bu yiyecek sadece kalın bağırsaktaki hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda gaz, enflamasyon ve karın ağrısı gibi belirtileri de kontrol altına alır.
Bunların yanında, mor lahana midenin pH seviyesini düzenler; gastrit, ülser ve reflüye neden olan mide suyunun fazla üretimini kontrol etmek için idealdir.
Ayrıca, içerisindeki besin maddeleri bağışıklık sistemini güçlendirir; virüs, bakteri ve mantar kaynaklı enfeksiyon riskini azaltır. Bu durum, soğuk algınlığı ya da grip gibi sık karşılaşılan durumları önlemek için mor lahanayı harika bir yiyecek haline getirir.
Bu yiyecek metabolik sağlık üzerinde ilginç bir etkiye sahiptir. Çünkü vücutta tutulmakta olan atıkların giderilmesi gibi süreçleri de hızlandırmaktadır.
Bütün bunlara ek olarak mor lahana tüketen kişiler şu faydaları da görür:
- Daha iyi bir ruh hali içinde olmak.
- Fiziksel ve zihinsel verimlilikte artış.
- Kalp ve damar sağlığının korunması.
- Derinin yaşlanmasının önlenmesi.
- İdrar yollarında ve vajinada ortaya çıkan hastalıkların önlenmesi.
Bu yazıyı okuyun: Doğal Tedavilerle Ruh Halinizi Nasıl İyileştirirsiniz?
Evde mor lahana turşusu nasıl yapılır
Mor lahana turşusu tarifi, sağlığınızı etkileyen birçok yaygın problemle mücadele etmek için ideal bir seçenektir. Bununla birlikte, bu yiyeceğin bütün faydalarından yararlanmak için herhangi bir sorununuz olmasına gerek yoktur.
Lahana turşusunuzu her zaman hazırlayabilir ve tüketebilirsiniz. İçerdiği besinleri diyetinizin tamamlayıcısı olarak kullanabilirsiniz. Bağırsağınızdaki bakteri florasının sağlığını korumak ve birçok hastalığın gelişmesini engellemek için bu yolu izleyeceksiniz.
Malzemeler
- 1 adet yeşil lahana
- 2 adet mor lahana
- 3 çorba kaşığı deniz tuzu (36 gram)
- Su (gerektiği kadar)
Gereçler
- Bir adet hava geçirmeyen cam kavanoz
Yöntem
- Lahananın yapraklarını kesin ya da daha ince olmasını tercih ediyorsanız rendeleyin.
- Doğradığınız lahanaları cam kavanozun içine koyun ve sonrasında deniz tuzunu ilave edin.
- Yaprakların üzerine çok az miktarda su dökün. Sonrasında ise kapak ile aralarında biraz boşluk kalması için aşağı doğru itin.
- Lahana fermantasyon sırasında doğal meyve suyu vermeye başlar, hem dokusu hem de kokusu değişir.
- Hazırladığınız hava geçirmeyen cam kabı bir kağıt havlu ile örtün. Eğer isterseniz kirlenmeyeceğine ve böceklerin giremeyeceğine emin olduğunuz bir yere de bırakabilirsiniz.
- Yaprakların suyunu bırakması için günde birkaç kez aşağıya doğru itmeye devam edin.
- Bir ya da iki gün sonra lahananın suyu kapağın üzerinde yükselmiş olacak ve güçlü bir aromaya sahip olacak.
- Yüzeyde oluşan atık haldeki tabakayı alın ve iki veya üç hafta boyunca karanlık bir yerde tutun.
- Bu süre geçtikten sonra yemek istediğiniz lahana turşusunu tüketin. Aslında bu turşunun suyundan da faydalanabilirsiniz.
- Bu yiyeceği salatalarınıza ve yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, kendi lahana turşunuzu evinizde hazırlamak oldukça kolay. Bu hazırladığınız yiyecek bağırsağınıza ihtiyacı olan probiyotikleri verecek ve bazı sağlık problemlerinden uzak kalmanıza yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Malajovich, M. (2001). Fermentación Láctica. Laboratory Exercise in Sauerkraut Fermentation.
- Recetas, M., Fermentados, A., & Sencillas, R. (2015). Fermentación: Cómo hacer chucrut. Eva Muerde La Manzana.
- Martínez, M., Peláez, C., & Requena, T. (2012). Probioticos En la Salud humana. Instituto de Investigació En Ciencias de La Alimentación. Grupo de Biología Funcional de Bacterias Lácticas. CSIC-UAM. https://doi.org/10.1182/asheducation-2015.1.436