Bakteriyel Vajinozis ve 6 Doğal Tedavi Yöntemi
Bakteriyel vajinozis, kadınların cinsel organını koruyan bakteriyel floradaki dengesizlikten kaynaklanan bir vajinal enfeksiyondur.Zararlı bakteri miktarının artmasıyla sarı bir akıntıya sebep olduğu ve bu da genellikle balığa benzer baskın bir koku yaydığı için bu enfeksiyondan muzdarip kişilere oldukça rahatsızlık veren bir durumdur.
Hatta bu can sıkıcı semptom genellikle idrar çıkarırken yanma ve vajinal bölgede kaşıntı ile beraber yaşanır.Bu ciddi bir rahatsızlık olmasa da daha büyük bir promlem haline dönüşmesini önlemek ve özgüven eksikliği yaşamamak için zamanında tedavi edilmesi gerekir.
İyi haber ise bunun için birçok doğal tedavi olmasıdır, üstelik bunların yan etkileri de yoktur ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardım eder.Bir sonraki adımda sizinle, semptomları ilk fark etmeye başladığınız zaman deneyebileceğiniz 6 alternatif tedaviyi paylaşacağız.
1. Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı özel bölgenizdeki enfeksiyonları tedavi etmek için harika bir üründür.Etkili antibakteriyel ve mantar karşıtı özellikleri, mikropların çoğalmasını durdurmaya yardım ederken aynı zamanda da mevcut enfeksiyonları kontrol altına alır.
Nasıl kullanılır?
- 8 damla çay ağacı yağını küvete doldurduğunuz sıcak suya ekleyin ve bununla yıkanın.
- Diğer seçenek de iç çamaşırınızı giymeden önce 3 damla damlatmaktır.
2. Bakteriyel Vajinozis Tedavisi İçin Hindistan Cevizi Yağı Kullanın
Hindistan cevizi yağı antibiyotik ve mantar karşıtı özellikleriyle bakteriyel vajinozisi tedavi eder.Uyguladığınızda bakterilerin çoğalmasını kontrol altına alır ve ayrıca kaşıntıyı azaltır, kokuyu yok eder.
Nasıl kullanılır?
- Bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını ısıtın ve cildiniz için uygun sıcaklıkta olduğundan emin olduktan sonra bir kulak çubuğu kullanarak vajinanın dış kısmına uygulayın .
- Diğer seçenek olarak da tamponu bu yağa batırarak vajinanın içine yerleştirip bir iki saat bekleyebilirsiniz.
Bu yazımızı da okuyun : Göz Çevresi için Doğal Hindistan Cevizi Yağı Kremi
3. Elma Sirkesi
Elma sirkesi, vajinanın pH seviyesini düzenlemeye yardımcı ve bu tür enfeksiyonlara sebep olan bakterilerin çoğalmasını kontrol eden doğal asitler içerir.
Antibakteriyel ve mantar karşıtı özellikleri ile tehlikeli mikroorganizmaları doğrudan kontrol etme, üremelerini engelleme ve enfeksiyonun etkilerini azaltma konusunda çok başarılıdır.Bu süreçte de ferahlatıcı etkisi özel bölgedeki kaşıntıyı ve tahrişi rahatlatır.
Nasıl Kullanılır?
- Bir bardak organik elma sirkesini küvete dökün ve içinde 20-30 dakika boyunca durun.
- Enfeksiyon geçene kadar günde iki defa banyo yapın.
4.Bakteriyel Vajinozis İçin Sade Yoğurt Tüketin
Prebiyotikli sade yoğurt vajinal floradaki değişimleri etkisiz hale getirmekte çok etkilidir. Canlı aktif kültür konsantresi sayesinde sağlıklı bakteri miktarını dengelemeye yardımcı olur.Laktik asit içeriğiyle zararlı mikropların çoğalmasına elverişli ortamı değiştirmenin yanı sıra kötü kokuları da etkisiz hale getirir.
Nasıl kullanılır?
- Bir parça pamuğu yoğurda bulayın ve vajinanın tahriş olan yerlerine sürün.
- Her gün bir kase sade yoğurt tüketin.
Bu yazımızı da okuyun : Doğal Ev Yapımı Yoğurt Tarifi
5. Aynısefa Çayı
Aynısefa çiçeği, kadınların özel bölgesini etkileyen rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan bitkiler kataloğunun en bilinenlerinden biridir.Anti-enflamatuvar, antibakteriyel ve ferahlatıcı özelliklerle donatılmış bu bitki, tahrişi rahatlatır ve vajinozisten kaynaklanan kötü kokuyu giderir.
Nasıl kullanılır?
- Yoğun demli bir aynısefa çayı hazırlayın ve bu çayla vajinanızı yıkayın.
- Enfeksiyonu kontrol altına alana kadar bunu günde iki defa tekrarlayın.
6. Adaçayı
Adaçayı, vajinal enfeksiyonlara sebep olan bakterileri kontrol altına almayı kolaylaştıran antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.Bu çayı oturma banyosunda kullanarak vajinozisin sebep olduğu kaşıntıyı hafifletebilir, aynı zamanda da kötü kokuyu azaltabilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
- Adaçayı yapraklarıyla çay demleyin ve cildiniz için uygun sıcaklığa ulaştığında bununla oturma banyosu yapın.
- Enfeksiyon tamamen ortadan kalkana kadar her gün bu tedaviyi uygulayın.
Bahsettiğimiz tedavilerden herhangi birini seçin ve enfeksiyon geçen kadar her gün bunu uygulayın. Ayrıca olumsuz reaksiyonları önlemek için bunları teker teker deneyin.Daha iyi sonuçlar almak için bunlara ek olarak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardım edecek yiyecekler tüketmeye çalışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Onderdonk, A. B., Delaney, M. L., & Fichorova, R. N. (2016). The human microbiome during bacterial vaginosis. Clinical microbiology reviews, 29(2), 223-238.
- Srinivasan, S., Morgan, M. T., Fiedler, T. L., Djukovic, D., Hoffman, N. G., Raftery, D., … & Fredricks, D. N. (2015). Metabolic signatures of bacterial vaginosis. MBio, 6(2), e00204-15.
- Verstraelen, H., & Swidsinski, A. (2019). The biofilm in bacterial vaginosis: implications for epidemiology, diagnosis and treatment: 2018 update. Current opinion in infectious diseases, 32(1), 38-42.