Bebeğim Kafasını Çarptı, Peki Ne Yapmalıyım?

Evde bir bebeğiniz varsa oyun oynarken düşebilir. Dikkatli olsanız bile çocukların kendilerine zarar vermesi normaldir. Bebeğinizin bu olaylardan kaçınması için ona yardımcı olun.
Bebeğim Kafasını Çarptı, Peki Ne Yapmalıyım?

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

“Bebeğim kafasını çarptı ve ne yapacağımı bilmiyorum!”

Bu zannettiğinizden daha da yaygındır.

Bebeklik dönemi çocukların en büyük riskleri aldıkları dönemdir. Bu, ebeveynler için oldukça endişe vericidir. Zira bebeğimizin her hareketini kontrol edemeyiz ve bazı risklere maruz kalabilir. Bu nedenle o yaşta kendilerine zarar vermeleri normaldir ve bundan nasıl kaçınacağınızı bilmelisiniz.

Bebekler doğaları gereği masumdurlar. Etraflarındaki tehlikelerden haberdar değillerdir. Kolaylıkla bir mobilyaya takılabilirler veya yerdeki oyuncakları göremeyebilirler.

Riskli dönem genellikle 6 ay ile 4 yıl arasındadır, bu dönemde çocuk dünyayı daha özgürce keşfetmeye başlar.

Bu belki size tanıdık gelir: “Bebeğim kafasını çarptı, hem de çok sert ve ağlaması durmuyor.” Kafaya alınan bir darbe, şartlara ve çocuğun semptomlarına bağlı olarak ciddi olabilir.

Evinizin tehlikeli bölgelerini bilmeniz önemlidir. Böylelikle çocuğunuzun düşerek kendini yaralamasını engelleyebilirsiniz.

Bebeğim kafasını çarptı: ona nasıl yardımcı olurum?

Çocuğunuzun kendini yaralamaya ne kadar açık olduğunu öğrendikten sonra ne tip bir aksiyon alacağınızı bilmeniz de önemlidir. Çoğu kaza kafada, çarpılan yerde gerçekleşen çürükler, yaralar ve ağrılar gibi yüzeysel yaralanmalara neden olur sadece.

bebeğim kafasını çarparsa

İzlenecek adımlar oldukça kolaydır:

  • Öncelikle bebeğinizi sessiz ve sakin bir yerde tutun.
  • Kafasını kaldırın ve çarptığı bölgeye havluya sarılı buz uygulayın.
  • Sonrasında ise kusma olasılığını düşürmek için az miktar su verin.

Önemli olan şey sakin kalmak ve bebeğinizi sakinleştirmektir. Bu, durumu daha iyi kontrol altına almanızı sağlayacaktır. Darbenin tipi ve yoğunluğuna göre bazı ek yöntemler de uygulayabilirsiniz.

Kesikler için yapılacak şeyler

Eğer bir kesik varsa yarayı temiz suyla yıkamalısınız. Eğer kazada bir eşya kırıldıysa kesiğin içinde hiçbir parça olmadığından emin olun.

kafasını yaralayan bebek

Kanamayı durdurmak için oksijenli su koyduğunuz bir gazlı bez kullanın. Bölgeye hafifce dokundurun. Eğer derin bir kesikse dikiş gerekebilir, bu durumda bir tıp merkezine gimeniz gerekecektir.

Çürükler için yapılacak şeyler

Eğer çocuğunuzda çürük ortaya çıkarsa süreç daha kolaydır fakat bir o kadar ilgi ve dikkat gerektirir.

Bölgeye buz uygularken çürüğün boyutu azalmalıdır ve şişkinlik inmelidir. Eğer çürüğün boyutu ve şişkinlik artarsa doktora gitmeniz en iyisidir. Bu, daha büyük sorunları engellemenize yardımcı olacaktır.

Dikkat etmeniz gereken semptomlar

Kafaya alınan darbeler hem çocuklar hem de yetişkinler için en ciddi yaralanmalar arasındadır. Kafanız beyninizi koruduğu için kaza sonrasındaki saatlerde bebeğinizi gözlemlemeniz önemlidir.

Dikkat etmeniz gereken semptomlardan biri de uyuşukluktur. Çoğu insan çocuğunuzu, kafasını vurduktan sonra uyutmamanız gerektiğini düşünmektedir.

Fakat uyanık tutmayın. Eğer uyku vakti geldiyse dinlenmesine müsaade edin. Uyandığında normal davranıp davranmadığına bakın.

bebek ve doktor

Mide bulantısı, bulanık görüş ve oryantasyon bozukluğu dikkat edilmesi gereken diğer semptomlardır. Bu durumlar dikkatle gözlemlenmeli ve sıklıklarını da takip etmelisiniz.

Uzuvlarında herhangi bir uyuşukluk hissedip hissetmediğini veya baş ağrısı yaşayıp yaşamadığını kontrol edin. Bu, bir çeşit serebrovasküler yaralanmanın sonucu olabilir.

Eğer bu semptomlardan herhangi biri ortaya çıkarsa doktora gidin. Doktor çocuğun bilinç seviyesini ve genel durumunu değerlendirmelidir. Bunu dikkatlice gözlemleyerek, beyin zedelenmesi olasılığını değerlendirmek için röntgen veya ekogram gibi hangi testlerin gerekli olduğuna karar verecektir.

Sonuç

Eğer çocuğunuzun genel durumu kötüleşirse bir tıp merkezine gitmeniz gerektiğini belirtmemiz gerekir. Bu, kaza anında olsa da, kazadan 48 saat sonra olsa da hayatidir.

Çocuğunuzun bu tip bir kaza yaşamasını engellemek istiyorsanız oyun alanını ve fazla vakit geçirdiği alanları incelemelisiniz. Unutmayın ki o bir çocuk, etrafının ve çevredeki olası tehlikelerin farkında değildir.

Eğer birisi “Bebeğim kafasını çarptı,” derse, karşınızdaki endişeli anneye nasıl yardım edeceğinizi de biliyorsunuz artık.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.