Bebeğiniz İçin Sağlıklı Yemekler Yapmanın On Yolu

Bebeğiniz için sağlıklı yemekler pişirmek hayal ettiğinizden çok daha kolay. Bu yazımızda, en iyi ipuçlarını ve tarif kutunuza ekleyebileceğiniz bazı fikirleri bulabilirsiniz.
Bebeğiniz İçin Sağlıklı Yemekler Yapmanın On Yolu

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Eğer bebeğiniz için ek gıdalar kullanmaya başladıysanız, o zaman bu yazımıza bayılacaksınız. Bu yazımızda, az efor sarfederek bebeğiniz için sağlıklı yemekler yapmayı öğreneceksiniz.

Bu seçeneklere bir göz atmak ister misiniz?

Öncelikle, yaptığınız yemeklerin mutlaka çocuk doktorunuz tarafından onaylanmış olması gerektiğini unutmayın.

Şunu da bilmeniz gerekir ki, bu ilk yemek yedikleri anlar bir çocuğun tat duyusunu geliştirdiği anlardır. Bu sebepten dolayı, çocuğunuzu geniş bir tat profili ile tanıştırmanız önemlidir.

Elbette, bu tarifleri çocuğunuzun çoktan denediği yiyecekleri içerecek şekilde adapte de edebilirsiniz. Hatırlayın ki, mümkün olabilecek gıda alerjilerini belirleyebilmek için yeni yiyecekleri tek tek eklemeniz her zaman önerilir.

Bebeğiniz İçin Sağlıklı Yemekler Yapmak

Yemek yiyen bir bebek.

Bu liste, sadece bir örnek. Çocuğunuzun beslenme düzenine yeni yiyecekler tanıtırken çocuk doktorunuzun belirttiği önerileri takip edin.

Evde bebeğiniz için sağlıklı bu yemekleri yapmaya başlamadan önce, çocuğunuzun beslenme düzenine tam olarak hangi yaşına uygun yiyecekleri ekleyebileceğinizi bilmek önemlidir.

Hadi bazı genel önerilere bir göz atalım:

  • 6 aya kadar: Sadece anne sütüBebeğinizi biberonla besliyor olsanız bile 4 ila 6 ay arasında yavaş yavaş, ve az miktarlarda bebek maması eklemelisiniz.
  • 6 ila 12 ay arası: Meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller, yumurta, et, tavuk, balık ve zeytinyağı.
  • 12 ila 24 ay arası: Yumuşak peynirler, yoğurt ve süt.
  • 3 yaş ve üstü: Çerezler, elma, çiğ havuç, ve boğulma tehlikesi yaratabilecek herhangi bir yiyecek.

Bebeğiniz İçin Sağlıklı Yemekler Pişirmek İçin İpuçları

Bir sürü sebze ve meyvenin fotoğrafı.

Alışveriş Yaparken

  • Taze meyve ve sebzeler alın. Bu yiyecekleri en fazla 3 gün içerisinde kullanmaya çalışın ki besin değerlerini kaybetmesinler.
  • Yağsız etleri tercih edin. Bebeğiniz için sağlıklı yemekler hazırlamanın iyi bir yolu ekstra yağ alımını engellemek için yağsız etler satın almaktır. Eğer gerekliyse, pişirmeden önce yağları kesin. Çocuğunuz için en iyi seçenek ve porsiyonları öğrenmek için çocuk doktorunuza danışın.
  • Bunların yerine, Baby Led Weaning (bebek tarafından belirlenen sütten kesilme) pürelerini tercih ediyorsanız, yumuşak etleri küçük parçalar halinde kullanmayı unutmayın. Kullanmayı düşündüğünüz şeylerle ilgili çocuk doktorunuzla konuşmayı unutmayın, ki böylece size tavsiye verebilsinler.

Yemek Pişirirken

Ellerini yıkayan biri.
Yemek pişirirken hijyene dikkat etmek çok önemlidir.
  • Meyve ve sebzeleri yıkamayı, çalıştığınız yüzeyleri temizlemeyi ve her yiyecekte temiz çatal bıçak kullanmayı unutmayın. Yiyeceklerde çapraz bulaşmayı engellemek önemlidir.
  • Yemek pişirirken tuz kullanımınızı minimal tutmayı unutmayın. Çocuğunuzun böbreklerine hasar vermekten kaçınmak için kullandığınız tuz miktarı minimum olmalı. Bir yaşına kadar bebeğinizin tuz tüketimi günde 1 gramı aşmamalı. Bebekler, 3 yaşından başlayarak günde 2 grama kadar tuz tüketebilir.
  • Diğer yağların yerine zeytinyağı kullanmayı tercih edin. Zeytinyağında mono doymamış yağ asitleri, doymamış yağ asitleri ve sağlıklı bir vitamin olan E vitamini vardır. Ayrıca, tamamlayıcı beslenmenin başlangıcında arıtılmamış zeytinyağını küçük dozlarda tüketmek her zaman önerilir.
  • Zeytinyağını haşlama, pişirme ve kızartmalar için kullanabilirsiniz (ancak hala yağ miktarını minimumda tutmalısınız).

Diğer Fikirler

  • Et veya sebze suları kullanın. Sebze suları, pirinç veya kinoa gibi diğer tahılları pişirirken harika olabilir. Bu sular tahıllara farklı, iştah açıcı bir lezzet katabilir.
  • Pürelere süt ekleyin. Eğer çocuğunuz için bir püre yapmaya çalışıyorsanız, pürenin fazla yoğun olduğunu fark edebilirsiniz. Bundan dolayı, pürelere su veya süt ekleyebilirsiniz. Çocuğunuzun normalde içtiği sütü ekleyebilir, hatta anne sütü bile kullanabilirsiniz.
  • Kullanmadığınız yiyecekleri dondurun. Daha sonra elinizde yemek olabilmesi için kullanmadığınız yemekleri küçük porsiyonlarda dondurmak iyi bir fikirdir.

Bebeğiniz İçin Sağlıklı Yemekler Yapmanın 10 Yolu

Yediği şeyi üstüne başına bulaştırmış bir bebek.
Çocuk doktorunuzun size verdiği listeye bakın ve hayal gücünüzü serbest bırakın!

Bebeğiniz İçin Yemekler

  • Pirinç, tavuk ve sebzeler: İstediğiniz sebzeleri seçin ve küçük tavuk parçaları ile birlikte pişene kadar haşlayın. Sebzeleri ve tavuğu süzüp kenara alın. Süzdüğünüz suyun içerisinde pirinci pişirin. Her şey hazırlandığında yiyecekleri bir robotta püre haline getirebilir, bir çatalla ezebilir ya da o şekilde servis edebilirsiniz.
  • Krema kabak: Büyük bir patatesi, büyük bir kabağı ve bir soğanı pişene kadar haşlayın (tüm sebzelerin soyulmuş ve kesilmiş olması gerekmektedir). İstediğiniz kıvama ulaşana kadar bir patates ezicisi veya çatal ile ezin.
  • Yeşil mercimek ve sebze: Yeşil mercimekleri soyulmuş ve doğranmış bir havuç, doğranmış yarım soğan ve soyulup çekirdekleri çıkartılmış iki domatesle beraber haşlayın. Yemek hazır olduğunda ezerek veya olduğu gibi çocuğunuza verebilirsiniz.
  • Domates soslu kısa noodle’lar: Kısa noodle’lara daha çok besin değeri ekleyebilmek adına soğan, domates ve havuçla bir sos yapın.
  • Sebzeli omlet: Eğer çocuğunuzun beslenmesine yumurtayı halihazırda eklediyseniz, kesilip haşlanmış sebzelerle omlet yapabilirsiniz. Bu kolay ve lezzetli olacaktır!
  • Balık ve sebze püresi: Küçük bir kabak, bir patates, biraz pırasa ve yarım soğanı 80 gram kılçıksız az yağlı balıkla beraber haşlayın. Her şey piştiğinde mutfak robotundan geçirin.
  • Köfte ve sebzeler: Köfteleri, bebeğiniz için sağlıklı yemekleri hep hazırda tutmak için dondurabilirsiniz. Bir havuç, biraz pırasa, 40 gram taze fasulye ve 40 gram yağsız eti haşlayın. Ekstra suyunu süzün, kıyma makinesinde çekin ve köfteye dönüştürün. Köfteleri kızartmak yerine fırında pişirin.

Bu yazımıza da bir göz atın: Bebeklere Meyve Püresi Yedirmenin Faydaları

Bebeğiniz İçin Tatlılar

  • Püre haline getirilmiş elma, armut ve muz: Soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış ve küp küp kesilmiş bir elma ve bir armudu pişirin. Yumuşadıklarında muz ile mutfak robotundan geçirin. Eğer pürenin daha hafif olmasını istiyorsanız bebeğinizin normalde içtiği sütten de ekleyin. Şeker kullanmayın.
  • Muz ve portakal: Bu tatlı aşırı kolay. Muzu bir çatal yardımı ile ezin ve yarım portakalın suyu ile karıştırın. Tüketime hazır!
  • Meyveli yoğurt: Çocuğunuza yoğurtla birlikte ezilmiş meyve, veya küçük meyve parçaları verin. Buna bayılacak!

Dikkat Edilmesi Gereken Genel Şeyler

Bebeğiniz için sağlıklı yemekler yapmak o kadar karmaşık bir şey değil. Yapmanız gereken; sağlıklı malzemeler seçmek, taze meyve ve sebzeler, az yağlı etler ve tam tahıllar kullanmak, ve bunları ekstra yağ, tuz veya şeker eklemeden pişirmek.

Çocuğunuzun midesinin küçük olduğunu unutmayın, bundan dolayı onları yemeye zorlamamalısınız. Yedikleri miktar size küçük görünebilir, ancak çocuğunuz için gereğinden çok daha fazla olma riski vardır. Doktorlar bebeklerin kendi kendilerine yemelerine izin vermeyi önerir, böylece bebek gerçekten ihtiyacı olduğu kadar yiyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.