Beyin Tümörü: Türleri, Semptomları, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Beyin tümörleri çok ciddi bir durumdur. Erken teşhisi kadar tedavisi de karmaşıktır. İyi huylu ve kötü huylu arasında değişen birçok çeşidi vardır.
Beyin Tümörü: Türleri, Semptomları, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Son Güncelleme: 08 Ocak, 2021

Beyin tümörü, tüm tümörler gibi kontrolden çıkan hücrelerden oluşan bir kitledir. Kötü huylu veya iyi huylu olabildikleri gibi içlerinde birçok farklı tür de vardır. Yazımızın devamında tümörler hakkında bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

Beyin Tümörü Nedir?

Beyin tümörü, hücrelerin üremeleri ve büyümeleri üzerindeki kontrolünü kaybetmiş hücrelerden oluşan bir kitledir. Bir başka ifadeyle, vücudun diğer normal hücrelerinden farklı bir şekilde kontrolsüz bir şekilde büyür ve çoğalırlar.

Bu durum, bir hücrenin normalden çok daha fazla çoğalması ve ölmesi gerekirken ölmeyen hücrelerin mutasyon geçirerek daha fazla kötü huylu tümöre dönüşmesiyle ortaya çıkar. Böylece, mutasyona uğramış bir hücre kütlesi oluştururlar.

Tümörleri iki sınıfa ayırabiliriz. İyi huylu tümörler ve kötü huylu tümörler olmak üzere iki çeşittirler. Biri ile diğeri arasındaki fark, metastaz yapması, yani vücuda yayılma eğiliminde olmasıdır. İyi huylu tümörlerde ise büyüme lokal olurken kötü huylu tümörlerde yayılma şeklinde olur.

Bu duruma ek olarak bahsettiğimiz dokudan kaynaklı yani hücresel olan birincil tümörleri ikincil tümörlerden ayıracağız. İkincil tümörler ise vücudun bir başka bölgesinde ortaya çıkan ve beyne metastaz yapmış olan tümörlerdir.

parlayan beyin
Beyindeki tümörler iyi huylu, kötü huylu, birincil veya ikincil olabilir.

Beyin tümörü çeşitleri

Kötü huylu ve iyi huylu, birincil ve ikincil arasındaki sınıflandırmalara göre beyinde bulabileceğimiz birçok farklı tümör türü vardır. Farklı türler, hastanın yaşına veya cinsiyetine bağlı olarak birinden diğerine göre daha baskın olacaktır. Aynı nedenden ötürü , çoğunlukla çocuklarda görülen tümör türleri olduğu gibi diğerleri ise yetişkinlerde veya yaşlılarda görülen tümörler vardır.

Tüm beyin tümörü türleri arasında en yaygın olanı ikincil tümörlerdir. Bunlar arasında akciğer, meme ve cilt kanserinin metastazları öne çıkmaktadır.

Birincil olanlar arasında, bulundukları hücreye bağlı olarak birkaç çeşidi vardır. Yetişkinlerde en yaygın olanı menenjiyomdur ve bunu glioblastom takip etmektedir. Diğer birincil beyin tümör türleri arasında; akustik nöroma, hipofiz adenomu, medulloblastoma ve kraniofaringiyom bulunur.

Belki bu da ilginizi çekebilir: Beyin Metastazları: Tanım ve Tedavi

Beyin tümörlerinin belirtileri

Beyin tümörünün gösterdiği semptomlar, diğer faktörlerin yanı sıra boyutuna, konumuna ve büyüme hızına bağlı olarak değişiklik gösterir. Beyin, birden fazla işlevin kontrolü için çok önemli bir alan olduğundan, semptomlar duruma göre farklılık gösterebilir. Bazıları şöyle olacak:

  • Yeni başlayan sık görülen baş ağrıları.
  • Mide bulantısı ya da kusma.
  • Vücudun herhangi bir yerinde his veya hareket kaybı.
  • Yürüme veya denge sorunları.
  • Bir veya iki gözde kısmen veya tamamen görme kaybı.
  • Başkalarını anlamakta zorluk veya konuşma güçlüğü.
  • Yeni başlayan epilepsi atakları.
  • Kişilik veya davranışlarda değişiklik.

Bu semptomlar normalde tümörün büyümesi nedeniyle beynin belirli bir bölgesini etkileyeceğinden, genellikle haftalar veya aylar boyunca aşamalı olarak ortaya çıkar.

Beyin tümörünün nedenleri ve tanısı

Günümüzde kanserin kesin nedenleri bilinmemekle beraber bunları bazı risk faktörleriyle ilişkilendirebiliriz. Kalıtsal olabilen, yani genlere kodlanan bazı kanser türlerini tanıyoruz.

Ancak diğerleri kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Örneğin, radyasyona veya tütüne maruz kalma, kanser gelişimine zemin hazırlayabilecek faktörlerden sadece birkaçıdır.

Tanı koymak için, doktor tarafından değerlendirme gerekli olacaktır. Hem CT gibi görüntüleme hem de kan testleri veya kitle biyopsileri gibi farklı testler de gerekli olacaktır. Bu yöntem, tedaviye başlamadan önce tam olarak ne tür bir tümör olduğunun bilinmesine yardımcı olacaktır.

beyin tümörleri
Beyin tümörleri teşhisinde BT veya manyetik rezonans görüntüleme önemlidir.

Beyin Tümörü Tedavisi

Her hastaya en uygun tedavinin hangisi olduğuna tedaviden sorumlu uzman karar verecektir. Bu tedavi şekli kemoterapi veya radyoterapiden tümörü çıkarmak için yapılacak cerrahi müdahaleye kadar gidebilir. Tedavi, tümörün tipine, bulunduğu yere, hastanın özelliklerine ve birlikte ele alınması gereken diğer birçok faktöre bağlı olacaktır.

Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi, bu vakalardan da mustarip olanların tedavisini ve hayatta kalma olasılıklarını iyileştirmek için sağlık alanında şu anda bu konuda çok fazla araştırma yapılmaktadır. Bu nedenle bir tümör ne kadar hızlı tespit edilir ve tümöre ne kadar erken müdahale edilirse, hastanın iyileşme umudu da o kadar artar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sinning M. CLASIFICACIÓN DE LOS TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May;28(3):339–42.
  • Karlsson P, Holmberg E, Lundberg LM, Nordborg C, Wallgren A. Intracranial Tumors after Radium Treatment for Skin Hemangioma during Infancy: A Cohort and Case-Control Study. Radiat Res. 1997 Aug;148(2):161.
  • Contreras LE. EPIDEMIOLOGÍA DE TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May 1;28(3):332–8.
  • Nayak L, Lee EQ, Wen PY. Epidemiology of brain metastases. Curr Oncol Rep. 2012 Feb;14(1):48–54.
  • Hottinger AF, Khakoo Y. Neurooncology of familial cancer syndromes. Vol. 24, Journal of Child Neurology. SAGE Publications Inc.; 2009. p. 1526–35.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.