Bilgisayarlı Tomografi: Amacı Nedir?

Bilgisayarlı tomografi (BT), hızlı, basit ve ağrısız bir tanısal görüntüleme testidir. Buna kimin ihtiyacı vardır? Avantajları nelerdir? Bu makale size bu konuda daha fazla bilgi verecektir.
Bilgisayarlı Tomografi: Amacı Nedir?

Son Güncelleme: 04 Temmuz, 2021

Bilgisayarlı tomografi, birçok hastalığın tanısında kullanılan bir radyolojik görüntüleme testidir. Bu makale, bu tür analizler hakkında bazı ilginç gerçekler içermektedir.

Bilgisayarlı tomografi nedir?

Bilgisayarlı aksiyal tomografi tanısal bir görüntüleme testidir. Geleneksel bir X-ray’de olduğu gibi tek bir ışın yerine farklı yönlerden birçok ışın yayan bir X-ışını cihazıdır.

Ayrıca, bu ışınlar birçok farklı görüntü oluşturur ve bir bilgisayar bunları alır ve işler. Daha sonra, vakaya bağlı olarak, vücudun  incelenen  bölümünün veya tüm vücudun iç kısmının düzlemleri ile bir rekonstrüksiyon oluştururlar.

Bilgisayar, görüntüleri, vücudun iç kısmının 3 boyutlu görüntüsünü yeniden üretebilecek şekilde bile yapılandırabilir. Bu nedenle, BT taraması ile elde edilebilecek görüntüler, geleneksel bir X-ray makinesi ile elde edilenlerden çok daha ayrıntılıdır.

tomografiye giren kadın
BT taraması, birçok hastalığın tespitini kolaylaştırabilen bir tanı testidir.

BT taraması ne gösterir?

Bu görüntüleme testi ile elde edilen farklı iç dokuların görüntüleri, radyasyonun farklı dokular tarafından farklı şekillerde emilimine dayanmaktadır. Böylece kemikler, tendonlar, yumuşak dokular, beynin sinir dokusu gibi farklı dokular farklı renklerde görünür.

Örneğin, akciğer gibi hava bulunan alanlar daha siyah görünürken kemikler daha beyaz görünür. Ayrıca, kalp veya karaciğer gibi orta yoğunlukta olan alanlar gridir.

Bu konu ilginizi çekebilir: Travmatik Beyin Yaralanması Nedir?

BT taramasının amacı nedir?

Bu hızlı test, acil durumlarda birçok dahili parçanın durumunu değerlendirmek için kullanılır. Bunlardan bazıları trafik kazası sonrası, felç veya darbe şüphesi olan durumlardır.

Aynı zamanda farklı tipteki tümörlerin tanı ve değerlendirilmesinde ana testlerden biridir. En yaygın olanlardan bazıları akciğer, yumurtalık veya karaciğer tümörleridir.

Ayrıca, testin performansında farklı kontrastlar, belirli parçaların daha ayrıntılı görüntülerini oluşturmaya yardımcı olabilir.

Nasıl yapılır?

BT taraması hızlı, basit ve ağrısız bir testtir. Buna hazırlık olarak doktor, teste giren hastadan olası alerjileri ve sahip olabileceği protezler gibi konularda bilgi alacaktır. Hastanın metal nesneleri, işitme cihazlarını ve testi engelleyebilecek diğer nesneleri çıkarması gerekecektir.

Ardından, hastadan istenen görüntünün elde edilmesini kolaylaştıracak belirli bir şekilde durması istenecektir. Hasta, onu bu pozisyonda X-ray makinesine sokup çıkaracak bir kanepeye uzanacaktır.

Test genellikle 30 dakikadan az sürer ve bazı modern ekipmanlarla ve çocuklarda daha hızlı olabilir.

tomografi sonuçlarına bakan doktor
BT taraması, 30 dakikadan fazla sürmemesi gereken basit, ağrısız bir testtir.

BT taraması güvenli midir?

BT taramasının en riskli kısmı radyasyona maruz kalmaktır. Ancak hastaların maruz kaldığı radyasyon miktarı güvenlidir. Her şeyde olduğu gibi, radyasyon sebebiyle bir tür tümör geliştirme olasılığı her zaman az da olsa vardır.

Testten elde edilen fayda her zaman kanser geliştirme riskinden çok daha fazladır. Ancak bu hamile kadınlar için geçerli değildir. Aslında, doktor bir BT taraması önerdiği anda hamile olduğunuzu belirtmeniz gerekmektedir.

Genel olarak, bu test hamile kadınlar için önerilmez ve yalnızca faydaları risklerden ağır basarsa yapılır.

Kısacası

Artık BT taramasının, birden fazla hastalığın teşhisinde veya acil durumlarda birçok önemli bilgi sağlayabilen hızlı, basit ve ağrısız bir test olduğunu biliyorsunuz.

Son olarak, kullanımının giderek yaygınlaşmakta ve sonuçları yorumlama tekniğinin zaman geçtikçe daha rafine hale gelmekte olduğunu da bilmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.