Bilmeniz Gereken 6 Kalp Hırıltısı Semptomu
Bu makalemizde, kalp hırıltılarına dair merakınızı dindirecek bilgiler sunacağız. Siz de 6 kalp hırıltısı semptomunu öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin!
Kalp hırıltısı sorunu yaşayan birçok insan vardır. Bu durum çoğu zaman zararsız olsa bile, varlığından haberdar olmamız gereklidir.
Genelde düzensiz kan akışından dolayı oluşur ve bu, kan kalp damarlarından ve kapakçıklarından çıkarken garip bir hırıltı çıkarır.
Kalp hırıltıları; yaşanma sıklığına, büyüklüğüne ve zararsız olması durumuna göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir.
Bazıları kalpte daha ciddi bir problemi gizliyor olabilir, bu sebepten dolayı kalp hırıltısını fark etmek ve yaşanan semptomları ciddiye almak son derece önemlidir.
Sizi bilmeniz gereken 6 kalp hırıltısı semptomunu keşfetmeye davet ediyoruz, kalemi kağıdı hazır edin!
Kalp Hırıltısının Kökeni Nedir?
Kalp kapakçığındaki bir problem
Örneğin, kalp hırıltısı kalınlaşmış bir kapakçık yüzünden ortaya çıkıyor olabilir. Eğer bu durum doğuştan beri varsa, uzun vadede tedavi gerektirebilir.
Bazen Ateroskleroz (damar tıkanıklığı) gibi hastalıklar da kalp hırıltısına sebebiyet veriyor olabilir, bu yüzden düzenli kardiyolog kontrolünde olmak ve sağlığımıza dikkat etmek çok önemlidir.
Anemi (Kansızlık)
Aneminin de kalp hırıltısına sebep olabileceğini biliyor muydunuz?
Evet doğru duydunuz!
Kırmızı kan hücreleri azsa kandaki oksijen seviyesi daha düşük olur, bu da kalbimizin kan pompalamasını daha hızlı gerçekleştirmesine sebebiyet verir, bu da kalp hırıltısını meydana getirir. Bu yüzden vücudunuzdaki demir seviyesini kontrol altında tutmalısınız.
Kalp odaları arasındaki problemler
Özellikle iki kulakçık arasındaki ilişki dolayısıyla veya kalp karıncıkları arasındaki problem yüzünden olur. Bu problemler genellikle doğuştan gelen problemlerdir.
Aterosklosis (Damar tıkanıklığı)
Bu hastalık atardamarlarımızı ve kalp karıncıklarını etkilediği için çok dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.
Hasar genellikle daralma yüzünden meydana gelir; bu da kan dolaşımında anormal bir ritme ve atardamarlarda bir tıslama (kalp hırıltısı) meydana gelmesine sebep olur.
Ayrıca bakınız: Damar Tıkanıklığını Önlemek için 12 Doğal Çare
Diğer alakalı durumlar
Bazen grip, nezle veya tiroid bezimizdeki bir problem de kalp hırıltısına sebebiyet verebilir. Bu durumları da kesinlikle göz önünde bulundurmalıyız.
6 Kalp Hırıltısı Semptomu
Genellikle kalp hırıltısının sebeplerini açıklamak istediğimizde yorgunluk ve halsizliği kullanırız.
Ayrıca, kadınlarda kalp problemleri genellikle kendini çok da belli etmeden ortaya çıkar.
Stres, endişe ve günlük yorgunluk, tükenmişlik gibi “normal” olarak nitelendirdiğimiz fakat aslında pek de normal olmayan durumlar, kalp hırıltısını oluşturabilirler.
Vücudunuzu dinlemeniz çok önemlidir, size ne dediğini dikkate alıp ona uygun cevap vermelisiniz, ve sağlığınızla ilgili herhangi bir durumu veya semptomu göz ardı etmemelisiniz.
Aşağıdaki 6 kalp hırıltısı işaretini dikkate alın:
1. Yorgunluk
Kendinizi birazcık yorduğunuzda, kalp atış hızınızın hemen arttığını fark edersiniz.
Bir yokuşu tırmanırken veya merdiven çıkarken, metroya yetişmek için koştururken veya sabah hazırlanmak için acele ederken kalp ritminizin arttığını ve yorulduğunuzu anında hissedersiniz. Bu kalp hırıltısının en karakteristik belirtisidir.
2. Nefes almada zorluk
Eğer nefes almakta problem yaşıyorsanız, bu da kalp hırıltısına sahip olduğunuzun göstergesi olabilir. Örneğin, bir süre yürüdüğünüzde nefesiniz kesildiği için durmanız gerektiğini hissediyor olabilirsiniz.
3. Göğüste ağrı,acı veya sızı
Kendinizi birazcık yorduğunuzda, göğsünüzde sanki sıcak bir tabağı bu bölgeye koyuyorlar gibi bir ağrı, acı ve sızı hissediyorsanız, bu da bu rahatsızlığın göstergesi olabilir.
4. Dudakta ve parmaklarda mavilik
Bazı ciddi durumlarda, merdivenleri çıktıktan veya bir süre yürüdükten sonra, dudaklarınızın ve parmak uçlarınızın mavimsi bir renk aldığını görürsünüz.
Bu aynı zamanda kandaki oksijenin büyük oranda eksik olduğunu gösterir ve siyanoz olarak bilinir. Bu durumda kesinlikle bir doktora görünmenizi öneriyoruz.
5. Vücutta sıvı birikimi
Şişkinlik ve vücudunuzda sürekli bir sıvı birikimi olması da kalp hırıltısının başka bir işaretidir.
6. Boyun damarlarında şişkinlik
Hafif bir egzersiz yaptıktan sonra boyun damarlarınız gözle görülebilecek hale gelecek kadar şişiyorsa bu da kalp hırıltısının bir semptomudur.
En küçük semptomda bile kesinlikle uyanık davranmalısınız!
Eğer çocuğunuz yaşına uygun büyüme göstermiyorsa ve genellikle çok yorgun olduğunu söylüyorsa, çocuk doktorunuza kesinlikle danışıp bu konu hakkında bilgi vermelisiniz.
Kalp Hırıltısını Önleyebilir miyiz?
Kalp hırıltısının biraz doğuştan olduğunu aklınızda tutun, bu sebepten dolayı en uygun olacak uygulama, doktorunuzdan aldığınız önerileri, tedavileri ve tavsiyeleri uygulamak olacaktır.
İyi bir yaşam stiline sahip olmak ve sağlıklı alışkanlıklar edinmek kalp rahatsızlıklarından bizi uzak tutacaktır.
Size verdiğimiz 6 kalp hırıltısı semptomu durumunda, aşağıdaki önerileri uygulamaktan çekinmeyin:
- Kolesterol seviyenizi kontrol altında tutun. Bu şekilde atardamarların ve diğer damarların sertleşmesini önleyebilirsiniz ve vücudunuzda sağlıklı bir kan akışı olmasını sağlarsınız.
- Vücudunuzdaki demir seviyesini yeterli düzeyde tutun ve kansızlığı engelleyin. Demir ve C vitamini bakımından zengin gıdaları sakın göz ardı etmeyin çünkü bunlar kansızlıkla savaşmanıza yardımcı olacaktır.
- Dengeli ve çeşitli besin değerlerinin olduğu bir beslenme düzeni edinin, yağ tüketimini ve işlenmiş endüstriyel gıdaları, arıtılmış unu ve tuzu uzaklaştırın.
- Kalp sağlığına çok iyi gelen bitki çayları vardır, bunları içmeye çalışın. Örneğin, atkuyruğu, melisa otu, kediotu kökü, alıç, rozmarin, sedefotu ve yeşil çay. Bunları çok seveceğinizden eminiz!
Ayrıca bakınız: Yeşil Çayın 10 Bilinmeyen Yararı
- Her gün bir miktar sizi aşırı yormayacak şekilde spor yapın. Eğer çok ciddi bir kalp hastalığınız yoksa, kalbinizin atışını düzene sokmak için spor yapmayı asla ihmal etmeyin. Sadece 20 dakikalık bir yürüyüş veya yüzme kesinlikle işinizi görecektir.
- Son olarak ve en önemlisi de, düzenli olarak kardiyoloğunuza kontrole gidin ve herhangi bir probleminiz olup olmadığına baktırın. Sağlığınız için buna değer!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sutton, T. M. L. (2017). Heart Murmur. Qualitative Inquiry. https://doi.org/10.1177/1077800416673666
- Samways, D. W. (1929). Heart sounds. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.3551.174
- Salleh, S.-H., Tan, T.-S., Sh-Hussain, H., Ibrahim, A. K. A., Ismail, K., Noor, A. M., & Oemar, H. (2012). Heart Murmur Diagnostic System (HMDS). In Imaging and Signal Processing in Health Care and Technology / 772: Human-Computer Interaction / 773: Communication, Internet and Information Technology (pp. 106–111). https://doi.org/10.2316/P.2012.771-006