Böbrekleri Arındırmak: Fesleğen ve Ada Çayı Karışımı
Sağlıklı kalmak ve kronik veya dejeneratif hastalıkları önlemek için vücudun doğal arınma sürecini desteklemek önemlidir. Neyse ki iyileştirici bitkilerin yardımıyla pek çok rahatsızlığı önlemek veya iyileştirmek için böbreklerinizi, karaciğerinizi ve bağırsaklarınızı arındırabilirsiniz. Bu yazıda fesleğen ve ada çayı karışımı ile böbreklerinizi nasıl arındırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Bu iki hoş kokulu bitki böbreklerin doğal fonksiyonunu kolaylaştırır. Bir yandan sağlığınız için başka faydalar da sağlar.
Böbrekleri arındırmak neden önemlidir?
Yiyeceklerde, havada, hijyen ve temizlik ürünlerinde, içtiğimiz suda ve benzeri maddelerde yer alan kimyasallar nedeniyle organlarımız toksinlerle doludur. Bu toksinler zamanla birikirler ve hastalıkla birlikte rahatsızlığa yol açabilirler.
Böbrekleriniz toksik maddeleri temizlemek ve onları idrar aracılığıyla dışarı atmaktan sorumludurlar. Ancak çok fazla çalışmaları gerekirse yükleme nedeniyle zayıflarlar.
Sağlıklı kalmak ve yüksek kaliteli bir hayatın keyfini çıkarabilmek için vücudunuza böbreklerinizi arındırması için yardımcı olmak önemlidir. Bunu dengeli beslenerek ve idrar söktürücü ve arındırıcı özellikleri olan doğal çözümleri kullanarak başarabilirsiniz.
Bunu da okuyun: Böbrek Taşından Kurtulmak İçin 6 Öneri
Böbrekleri arındırmak için fesleğen ve ada çayı karışımı
Fesleğen
Fesleğen sadece lezzetli soslar, salatalar ve makarnalar yapmak için kullanabileceğiniz kokulu bir bitki değildir. Bunun yanında B1 ve E vitamini açısından zengindir. İçerisinde potasyum ve kalsiyum gibi mineraller vardır. Ayrıca fesleğen, antioksidan ve lif de içerir.
Genel anlamda fesleğen hazmettirici ve sakinleştirici özellikler taşıyan iyileştirici bir bitkidir diyebiliriz. Baharat olarak kullanmak veya infüzyon yapmak için her zaman elinizde bulundurabilirsiniz.
Söz konusu böbrekleriniz olduğunda, fesleğen, potasyum içeriği sayesinde çok etkilidir. Ayrıca idrar miktarını artırarak sıvıların ve toksinlerin yok edilmesini destekler.
Genel anlamda bu bitki, böbreklerin sağlığına iyi gelir ve böbrek taşlarını kırmaya da yardımcı olur. Bu nedenle koliğe yatkın olan kişiler, bu sorunu önlemeye yardımcı olması için fesleğenden yararlanabilirler.
Ada çayı
Ada çayı ismini Latince “iyileştirmek” kelimesinden alan iyileştirici bir bitkidir. Bu açıdan bakıldığında bitkinin adının, sağlık açısından faydalarının bir göstergesi olduğu da söylenebilir!
Öncelikle ada çayı solunum ve sindirim rahatsızlıklarını iyileştirmek için harika bir çözümdür. Ayrıca bu kokulu bitki, idrar söktürücü ve arıtıcı özellikleri nedeniyle böbrekleri arındırmak için de mükemmeldir.
Belli bir süre boyunca ada çayı içerek sıvıların yok edilmesi aracılığıyla detoksifikasyonu destekleyebilirsiniz. Ayrıca şişkinlik, enflamasyon ve ödem ile de savaşır.
Fesleğen ve ada çayı karışımı
Malzemeler
Bu fesleğen ve ada çayı karışımını hazırlamak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
- 10 taze fesleğen yaprağı (15g)
- 5 taze ada çayı yaprağı (8g)
- 1 bardak su (200ml)
- 1 yemek kaşığı bal (25g)
Hazırlanışı
Bu çözümü hazırlarken kullandığınız bitkiler taze olmalıdır. Böylece faydalı özelliklerinin tamamından yararlandığınızdan emin olabileceksiniz.
- Karışımı hazırlamak için tek yapmanız gereken fesleğen ve ada çayı yapraklarını suyla birlikte karıştırmak, blender’dan geçirmek veya ezmek.
- Bitkileri suyla karıştırdıktan sonra tatlandırmak için karışımın içine bal ekleyebilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
- Bu çözümün faydalarından yararlanabilmek ve böbreklerinizdeki toksinleri yok edebilmek için sabah kalktığınızda aç karnına içmelisiniz. Kahvaltıdan en az 30 dakika önce için.
- Karışımı her sabah taze bir şekilde hazırlayın ve yapıldığı anda için.
- Bu içeceği düzenli olarak kullanabilirsiniz ama her zaman bir hafta boyunca aksatmadan içtiğinizden emin olun.
Eğer bilinen bir hastalığınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız bu çözümü kullanmadan önce doktora danışın.
Ek tavsiyeler
Bu arındırıcı çözümden en iyi şekilde yararlanabilmek için aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
- Her gün yemeklerin dışında kalan zamanlarda, özellikle de karışımı içtiğiniz vakitlerde, en az 6-8 bardak su için.
- Tükettiğiniz süt ürünü ve tuz miktarını kısıtlayın.
- Yediğiniz çiğ sebze miktarını artırın ve onları her öğününüze dahil etmeye çalışın.
- Metabolizmanızı hızlandırmak ve ter miktarınızı artırmak için egzersiz yapın. Bu, böbreklerin fonksiyonunu kolaylaştırır.
- Böbreklerinizin etrafındaki bölgeyi (sırtın orta ve alt kısmı arası) sıcak tutun. Çünkü bu organlar soğuğa karşı çok hassastırlar. Gerekirse o bölgeye ısıtıcı yastık veya sıcak su torbası koyun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alomar M, Y. Physiological and histopathological study on the influence of Ocimum basilicum leaves extract on thioacetamide-induced nephrotoxicity in male rats. Saudi Journal of Biological Sciences. Julio 2020. 27 (7). 1843-1849.
- Hernández-Agero T, Carretero Accame Mª T, et al. Salvia. Fotoquímica, farmacologia y terapéutica. Farmacia Profesional. Julio 2002. 16 (7): 59-64.
- National Kidney Foundation. 7 reglas de oro para la prevención de la enfermedad renal.
- Nash, R. J. (2002). Sage: The Genus Salvia. Phytochemistry.
- Neimat Allah S, Haggag M, et al. Effect of aqueous extract of sage and marjoram on chronic kidney patients. Egyptian Journal of Applied Sciences. Noviembre-Dicimebre 2020. 35 (11): 186-201.
- Opalchenova, G., & Obreshkova, D. (2003). Comparative studies on the activity of basil – An essential oil from Ocimum basilicum L. – Against multidrug resistant clinical isolates of the genera Staphylococcus, Enterococcus and Pseudomonas by using different test methods. Journal of Microbiological Methods.
- U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health.
- Walch S. G, Kubulla Th, et al. Determination of the biologically active flavor substances and camphor in foods and medicines containing sage (Salvia officinalis L.). Chemistry Central Journal. Julio 2011. 5:44.