Boğaz Ağrısı Tedavisi Ilık Su ve Bal ile Nasıl Yapılır?
Boğaz ağrısı en yaygın şikayetlerden biridir ve hepimiz en azından bir kez bunu yaşamışızdır. Neyse ki bu rahatsızlığın tedavisi çok kolaydır. Sadece bu yazıda tavsiye ettiğimiz doğal tedavileri denemeniz yeterli. Ilık su ve bal ile boğaz ağrısı tedavisi nasıl olur, takip eden satırlardan öğrenin!
Boğaz ağrısının sebepleri nelerdir?
Farenjit olarak da bilinen boğaz ağrısı oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Ses kısıklığı, öksürük, yutmada zorluk, yutarken ağrı duyma ve bazı durumlarda da yüksek ateş belirtileri gösterir.
Buna rağmen, çok az boğaz ağrısı vakası antibiyotikle tedavi edilmelidir. Genellikle kendi kendine ya da ağrı kesiciler ve iltihap sökücü ilaçlar yardımıyla geçer.
Boğaz ağrısının nedenleri çok çeşitlidir. Örneğin, çocuklarda streptokok bakterisinin sebep olduğu streptokoksik enfeksiyonu yaygın bir sebeptir. Mononükleozu olan ergenlerin ve yetişkinlerin de bu rahatsızlığa yakalanma riski yüksektir. Soğuk algınlığı veya grip virüsleri de boğaz ağrısının bilinen sebeplerindendir.
Bulunulan ortamlardaki nem yetersizliğinin sebep olduğu alerjiler de boğaz ağrısına neden olabilir. Bunun sebebi de kuru havanın virüslerin, bakterilerin ve maytların ortaya çıkmasını kolaylaştırmasıdır. Bu yüzden solunum hastalıkları genellikle soğuk havada daha çok görülür.
Hava kirliliği ve sigara gibi kötü alışkanlıklar bu duruma sebep olabilir. Pasif içiciler de etkilenirler. Bu yüzden sigara dumanını soludukları zaman bu rahatsızlığa yakalanabilirler.
Bu yazıyı da okumalısınız: Farenjit Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?
Balın boğaz ağrısına faydaları nelerdir?
İster inanın, ister inanmayın, evinizin kilerinde boğaz ağrısı için mükemmel bir tedavi aracına sahipsiniz. Ilık suyla karıştırıldığında ağrınızı dindirebilecek olan baldan söz ediyoruz.
Lezzetli olmasının yanı sıra, balın sağlık açısından pek çok faydaları vardır. İçecekleri tatlandırmak için kullanmanızın yanında, kahvaltı sofranızda size eşlik eder ya da tatlılarda kullanabilirsiniz. Aynı zamanda da denemeniz gereken güçlü, doğal bir ilaçtır.
Bu harika gıdanın içinde antibakteriyel, iltihap sökücü, nemlendirici, iyileştirici ve yatıştırıcı maddeler bulunur. Böylece denilebilir ki, boğaz ağrısı gibi solunum hastalıklarının tedavisi için mükemmel bir ilaçtır.
Boğaz ağrısıyla ortaya çıkan mukoza salgısını ve öksürüğü azaltır. Koruyucu ve nemlendirici özelliğinden dolayı ses kısıklığını veya boğazda yanmayı giderir. Bal bakterilerle mücadele eden ve enfeksiyonun yayılmasını önleyen bir maddedir. Ayrıca, boğaz ağrısına neden olan polen alerjisini de kontrol altına alır.
Bazı ilaçlar ve doğal tedaviler bu rahatsızlığı birkaç gün içinde geçirebilir. Ancak, biz sizlere doğal ve çok lezzetli bir ilaç tavsiye etmek istiyoruz: bal. Ilık suyla karıştırıldığında, ağrının birkaç gün içinde iyileşmesine yardımcı olan bir ilaçtır.
Bu yazıyı da okumalısınız: Boğaz Ağrısı İçin Bu 7 Çareyi Deneyin
Boğaz ağrısı tedavisi için ılık su ve bal
Malzemeler
- 1 fincan su (250 ml)
- 2 çorba kaşığı bal (50 g)
Hazırlanışı
- Bir tencerede bir bardak suyu ısıtın.
- Ardından suda iki çorba kaşığı balı seyreltin ve karışımla gargara yapın.
- Bu tedaviyi her gün sabahları ve akşamları ağrınız geçene kadar tekrarlayabilirsiniz.
Bu tedavi iltihabı azaltır ve ağrınızı dindirir. Eğer tercih ederseniz, karışıma bir miktar limon suyu katabilir ve çay olarak içebilirsiniz. Bu karışım boğaz ağrısını gidermek için harika bir tedavidir.
Boğaz ağrısı riskini azaltmanın mümkün olduğunu unutmayın. Bunu yapabilmek için belli bazı hijyen kurallarına dikkat etmeli ve hayat tarzınızı değiştirmelisiniz. Ellerinizi yıkayın ve ağzınıza götürmekten kaçının. Yüksek sesle bağırmayın veya ses tellerinizi zorlamayın. Virüs, soğuk algınlığı veya grip bulaşmış biriyle yakın olmaktan kaçının. Ve eğer sigara kullanıyorsanız, bu kötü alışkanlığı da bir önce bırakmaya çalışın.
Eğer evde uyguladığınız bu tedavilerle boğaz ağrınız bir haftada iyileşmezse, doktora gitmelisiniz. Daha büyük bir boğaz enfeksiyonu kapmış olabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Worrall, G. (2011). Acute sore throat. Canadian Family Physician.
- Chan, T. V. (2010). The patient with sore throat. Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2010.06.001
- Summers, A. (2005). Sore throats. Accident and Emergency Nursing. https://doi.org/10.1016/j.aaen.2004.10.008
- Mistik, S., Gokahmetoglu, S., Balci, E., & Onuk, F. A. (2015). Sore throat in primary care project: A clinical score to diagnose viral sore throat. Family Practice. https://doi.org/10.1093/fampra/cmv015
- Miguel, M. G., Antunes, M. D., & Faleiro, M. L. (2017). Honey as a Complementary Medicine. Integrative medicine insights, 12, 1178633717702869. https://doi.org/10.1177/1178633717702869