Boyun Ağrısından Kurtulmak İçin Yapabileceğiniz 4 Basit Egzersiz

Duruş bozukluğu, stres veya yanlış bir hareket yapmak boyun ağrısına sebep olabilir. Ancak bu egzersizler sizi gerçekten de hemen rahatlatabilir. 
Boyun Ağrısından Kurtulmak İçin Yapabileceğiniz 4 Basit Egzersiz
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Boyun ağrısı oldukça yaygındır ve çok rahatsızlık verir. Yoğunluğu değişkenlik gösterir. Bazen dayanılmayacak kadar kötü bir hale gelebilir. Genelde zamanla kötüye giden keskin bir ağrı hissi verir. Sonunda uykuya dalmanızı zorlaştıracak kadar ağrımaya başlar. Neyse ki boyun ağrısından kurtulmak mümkün.

Bu ağrıyı azaltmak istiyorsanız, size bazı tavsiyelerimiz var. Bu egzersizler o kadar kolay ki evde kendi başınızayken de uygulayabileceksiniz.

Hazır mısınız?

Boyun ağrısının nedenleri ve boyun ağrısından kurtulmak için öneriler

boyun ağrısından kurtulmak isteyen kadın

Eğer boynunuz ağrıyorsa ve neden ağrıdığını merak ediyorsanız sorununuzun hangisi olduğunu anlamak için bu sebeplere bir göz atın. Böylece daha kısa zamanda bu sorundan kurtulma ihtimaliniz artacaktır.

  • Duruş bozukluğu. Duruş bozukluğunuzun, yanlış yükseklikte ve uzaklıkta yer alan bir bilgisayar ekranına sahip olmanız dahil pek çok sebebi olabilir.
  • Stres. İster işinizden, ister kişisel sorunlarınızdan veya bambaşka bir şeyden kaynaklanan stres bazen boyun ağrısına neden olabilir.
  • Ters bir hareket yapmak. Ani bir hareket yaptıysanız veya belli bir egzersizi yanlış uyguladıysanız bu durum boynunuzun ağrımasına sebep olabilir. Bu ağrı, siz bilgisayar başında yanlış bir şekilde oturdukça artıp kalıcı bir hal alabilir.

Boyun ağrısından kurtulmak için egzersizler

1. Boynu çevirmek

boyun ağrısından kurtulmak

Bu egzersizi yapmak için gün içinde elinize geçen boş zaman fırsatlarından yararlanın. Bu egzersizi yaparken bir sandalyede oturuyor olmanız, sırtınız düz ve destekli olması en iyisidir. Kollarınızı rahat bırakın ve bacaklarınızın üstüne koyun.

  • Çenenizi omuzlarınızdan birine doğru uzatın, başınızı önce bir tarafa sonra da diğer tarafa döndürün.
  • Bu egzersiz, her bir taraf için en az 5’er kez olacak şekilde tekrarlayın.

2.  Yana eğme

Yana eğme hareketi sırtınızı daha çok destekler.

  • Bu egzersizi yapmak için bir sandalyeye oturun ve kulağınızı omzunuza değdirmeye çalışın.
  • Destek vermesi için elinizi başınızın üzerine koyun ancak zorlamayın, nazik davranın.
  • Aynı şeyleri diğer tarafta da tekrarlayın.

3. Öne ve arkaya doğru gerinme

boynunu arkaya doğru atan kadın

Boynunuzu öne ve arkaya doğru hareket ettirmek boynunuzdaki gerginliğin kaybolmasına yardımcı olacaktır.

  • Bu egzersizi doğru yapmak için, kafanızı geriye doğru atın ve tavana bakın.
  • Sonra başlangıç pozisyonunuza dönün ve başınızı bu defa ters tarafa, yere bakacak şekilde aşağı doğru çevirin.
  • Bu egzersizin işe yaraması için nefes alıp vererek çenenizi gevşetmeli, sırtınızı yuvarlaklaştırmamalısınız.

4. Omuzları rahatlatma

Omuzlarınızla, ikisini de her iki tarafa doğru oynatarak dairesel hareketler yapın. Sırtınız yuvarlaklaşmasın, düz dursun. Bu egzersizi 10 kez tekrar edebilirsiniz.

Bu egzersiz omuzlarınızdaki gerginliği azaltır ve böylece boynunuzdaki ağrıyı rahatlatır.

Boyun ağrısından kurtulmak için diğer önemli tavsiyeler

sırtına masaj yapılan kadın

Boynunuzdaki ve etrafındaki kasların esnemesine yardımcı olacak bu egzersizlerin dışında, kaslardaki gerginliği azaltıp kasları rahatlatacak başka pek çok yöntem vardır. Örneğin, yoga iyi bir seçenektir.

Bir başka alternatif masaj yaptırmak olabilir. Hepimizi profesyonel masaj hizmetinden yararlanamayabiliriz ama kendinize masaj yaparsanız bu başkasının yaptığı masajdan daha etkili de olabilir. Eğer fizyoterapiste görünme şansınız varsa mutlaka değerlendirin. Eğer böyle bir şansınız yoksa kendiniz masaj yapmayı deneyin. Gerginliğin olduğu yeri tespit edin ve nazik bir şekilde masaj yapın.

Bölgeye sıcak kompres uygulayın veya bir saç kurutucudan faydalanmayı deneyin.

Eğer mümkünse sırtınızda ağır bir şey taşımaktan kaçının. Eğer ağır bir şey taşımanız gerekiyorsa ağırlığı sırtınıza değil bacaklarınıza vermeyi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.