Burun Kanamasının 9 Temel Nedeni
Burun kanaması genellikle ciddi bir sağlık probleminin göstergesi değildir. Fakat yine de hafife alınmaması gerekir. Burun kanamasının yoğun ve sık tekrar eden bir durum olması sorun teşkil edebilir.
Burun kanaması herkesin en azından hayatında bir kere başından geçmiş olan bir durumdur. Hatta herkes aşağı yukarı evde kanamayı durdurmak için neler yapması gerektiğini bilir! Her halükarda burnunuzun neden kanadığını bilmeniz gerekir. Genelde bu kanamaların başınıza iş açmayacağının da bilincinde olmalısınız.
Burun kanamasının yalnızca sık sık tekrar etmesi durumunda tıbbi destek almanız gerekir.
Burun Kanaması: Yaygın Bir Problem
Tahminen toplumun en azından %60’ının hayatının bir noktasında burun kanaması problemi yaşadığını söyleyebiliriz. Burun boşluğunda çok fazla damar bulunur ve bunların çoğu yüzeye yakındır. Kanamaların %95’i burun deliğinin yakınında meydana gelir ve bunlara “anterior epistaksis” adı verilir.
Burun deliğinin derinliklerinde gerçekleşen kanamaya ise “posterior epistaksis” adı verilir. Posterior epistaksis durumunda genelde daha fazla kan kaybı yaşanır ve bundan dolayı kontrol altına alması daha zordur. Bu tip kanamalar acil tıbbi müdahale gerektirir.
10 yaşın altında ve 45 yaşın üstündeki bireylerde burun kanamasının gerçekleşme sıklığı daha fazladır. Tabii yalnızca bu yaşlarla sınırlı kalınmamakla birlikte, her yaşta meydana gelebilen bir durumdur. Sizler için aşağıda burun kanamasının temel nedenlerini sıraladık.
1. Kuruluk
Burun kanamasının en yaygın nedenlerinden biri burun deliğinin yeterince nemli olmamasıdır. Bölgenin yeterince nemli olmaması kuruluğa neden olur ve bunun sonucunda da kanama gerçekleşir. Kişi burnundan nefes almadığında ve burun deliği yeterince temiz olmadığında, burun kurur. Bunun yanı sıra kuruluk virüs ya da alerji kaynaklı da olabilir. Her türlü durumda, kurumadan kaynaklı burun kanamasının çok ciddi bir durum olmadığını belirtmeliyiz.
2. Yabancı Maddeler Burun Kanamasına Neden Olabilir
Çocuklar, ebeveynleri ya da bakıcıları fark etmeden burunlarına farklı cisimler (ya da parmaklarını!) sokabilirler. Bundan dolayı da kanama meydana gelebilir. Birkaç gün sonrasında cerahat şeklinde akıntı olabilir, kötü bir koku gelebilir ve nefes almada zorluk yaşanabilir. Böyle durumlarda, müdahalenin bir doktor tarafından yapılması gerekir.
3. Alerjik Rinit
Alerjik rinit her zaman kanamaya neden olmaz fakat genellikle bu da semptomları arasında yer alır. Bu tarz bir kanama genelde beklenmedik bir anda ve çoğunlukla gece vakti gerçekleşir. Bu konuda fazla endişelenmenize lüzum yok fakat alerjinizi nasıl kontrol altına alabileceğiniz ile ilgili bir doktora danışmanız faydalı olabilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Sık Burun Kanamasının Nedenleri
4. Yaralanmalar da Burun Kanamasının Nedenlerindendir
Burun kanamasına en çok neden olan durumlardan biri de yaralanmalardır. Çarpma, burnu karıştırma ya da çok şiddetli biçimde sümkürme kanamaya yol açabilir. Bu tarz burun kanamalarını durdurmak için evde alınan önlemler yeterli olacaktır.
Fakat burun ya da kafatasının daha ciddi bir şekilde hasar görmesinden kaynaklı kanama durumlarında acil müdahale gerekir.
5. Kuru Ortamda Bulunmak Burun Kanamasının Tetikleyici Nedenlerinden Biridir
Isıtma ya da soğutma sistemleri ortamdaki havanın kurumasına neden olabilir. Bu da burundaki mukozayı kurutur ve küçük lezyonlardan kaynaklı burun kanaması gerçekleşir. Evde uygulayabileceğiniz çözümlerle buna müdahale edebilirsiniz.
6. Belirli Maddeler
Kan sulandırıcı ve antiplatelet maddeler de burun kanamasını artırır. Benzer şekilde, dekonjestanlar da kanamaya yol açabilir.
7. Von Willebrand Hastalığı
Bu hastalık, hemofili hastalığına benzer, pıhtılaşma sorunlarına neden olan genetik bir hastalıktır. Bundan dolayı da, sıklıkla tekrar eden burun kanamaları bu hastalığın belirtilerinden biridir. Eğer böyle bir rahatsızlığınız varsa en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gerekir.
Bunu da okuyun: Burnunuz Kanadığında Ne Yapmalısınız?
8. Burun Kanamasına Yol Açan Diğer Hastalıklar
Burnunuzun sıklıkla kanamasına neden olan başka hastalıklar da vardır. Lösemi, habis tümör ve karaciğer hastalıkları bunlardan bazılarıdır. Burnunuz çok sık ve yoğun bir biçimde kanıyorsa, bunu doktorunuza bildirmeniz gerekir.
9. Burun Kanamasının Yaşanabileceği Diğer Durumlar
Bazen iyi huylu tümörler burna kan taşıyan damarlara baskı yapar ve bu da kanamaya neden olur. Bununla birlikte, atmosfer basıncındaki ya da yükseklikteki değişimler de burun kanamasına yol açabilir. Uçak yolculuklarında ya da dağa doğru çıkılan seyahatlerde bu oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Kısacası, burun kanaması genellikle dert edilmesi gereken bir durum değildir. Fakat özellikle sık sık başınıza geliyorsa, doktorunuza danışmanız gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de Cirugía, 19(1), 54-59.
- Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(1-02):12–22. doi:10.3238/arztebl.2018.0012
- Fatakia A, Winters R, Amedee RG. Epistaxis: a common problem. Ochsner J. 2010;10(3):176–178.
- Tabassom A, Cho JJ. Epistaxis (Nose Bleed) [Updated 2019 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/