Çalışmak İstemeyen Partnerimi Nasıl Motive Edebilirim?
Çalışmak istemeyen partnerinizi nasıl motive edeceğiniz konusunda endişeleniyor musunuz?
Açıkçası, hem işle ilgili problemler hem de kişisel hayal kırıklıkları bir insanı olumsuz yönde etkileyebilir. Çoğu zaman bu gibi dönemler çiftler açısından da zorlayıcıdır. Bir kişinin çalışmak konusunda istekli olmaması, sadece evlilikle ilgili sorunlara değil, aynı zamanda finansal sorunlara da neden olabilir. İlk bakışta insana böyle bir durumun oluşması imkansız gibi görünse de, aslında değil.
Bir kişinin talihsizlik karşısında tepkisinin ne olduğunu ancak koşullar aşırı derecede kötüleştiğinde gerçekten görürsünüz. Bu nedenle, mevcut durumunuzun en olumlu kısmına odaklanmanız çok önemlidir. Aksi takdirde, söz konusu problem, gün geçtikçe çift olarak sizin için daha da olumsuz bir hal alacaktır.
Ayrıca bakınız: Bir İlişkinin Bozulmasına Neden Olan 5 Şey
Çalışmak istemeyen bir partnerin yanında nasıl davranılır?
1. Sabırlı olun.
Partnerinizin sürekli evde olması ve asla iş aramaması kesinlikle sinir bozucu olabilir. Bununla birlikte, sakin kalmaya çalışın ve tartışmaktan kaçının. Bu durum muhtemelen partnerinizin ilk tercihi değildir ya da hali hazırda benlik saygısına zarar veriyor olabilir.
Partnerinize enerjisini yeniden kazanması için biraz zaman vermeniz gerekir. Bununla birlikte, vereceği tepkiler karşısında ilgili kalmayı unutmayın. Partnerinizin gergin veya kötü bir ruh hali içinde olması tamamen normaldir. Hatta, partneriniz aileye maddi açıdan katkıda bulunamadığı için size yük olduğunu düşünebilir. Stresine katkıda bulunmamaya çalışın.
2. Gerçek nedeni belirleyin.
Size zor gelse de, bu sorunu çözmenin tek yolu onunla konuşmaktır. Ardından, partnerinizin çalışmak istememesinin arkasında yatan asıl nedeni birlikte keşfetmeniz gerekir.
Bazen, iş arayışını çevreleyen zorluklar (yaş, deneyim, yetenekler vb.) insanın umutsuzluğa kapılmasına neden olabilir. Alternatif bir senaryoda ise birey ne yapmak istediğini bilmiyordur ve bunun yerine hiçbir şey yapmamaya karar vermiştir.
Eşinizin evde rahat olması ve yakın zamanda iş ortamına girip üretken olmayı planlamıyor olması da muhtemeldir. Önemli olan, partnerinizin bu sorunu çözmesine yardımcı olabilmek için neden çalışmak istemediğini belirlemektir.
Ayrıca bakınız: Tekrar Bir İlişkiye Başlama Korkusu
3. Ev işlerini yeniden atayın.
Partneriniz çalışmak istemese bile, hiçbir şey yapmamak da çözüm değil. Partnerinizin daha üretken ve daha alakadar hissetmesi için ev işlerini yeniden atayarak ona daha fazla görev verebilirsiniz.
Ancak bu yeniden paylaşımın ortak bir karar olması önemlidir. Ev işleri, partnerinizin zihnini meşgul etmesine yardımcı olur ve ona, zamanı farklı bir şekilde değerlendirmesini öğretir. Bu durum sizin için faydalı olacaktır, çünkü eskiden ev işlerine ayırdığınız zamanı artık biriken diğer işlerinizi yetiştirmek için kullanabilirsiniz.
Muhtemelen, bir süre sonra, partneriniz çalışmaya geri dönmek isteyecek ve tekrar iş aramaya başlayacaktır. Bununla birlikte, bazen insanların motive olmaları için yeni sosyal etkileşimlere ve insanlara ihtiyacı vardır.
4. Partnerinizi teşvik edin.
Bir kişiyi teşvik etmenin en iyi yolu, onu överek veya ona sevginizi göstererek, kendi yetenekleri hakkında benlik saygısını güçlendirmektir. Bunun yanı sıra, karşı tarafı zorlamadan ona iş arayışı konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Bu dönem, hiçbir şeyin kolay olmadığını, ancak imkansız da olmadığını partnerinize göstermek için iyi bir fırsattır. Vereceğiniz en iyi tavsiye, küçük başlangıçlar ve küçük hedefler belirleme konusunda endişelenmemesini söylemek olacaktır. Örneğin, yarı zamanlı bir iş, geçici bir iş ya da farklı bir alanda bir iş olması fark etmez, bunların hepsi harika hedeflerdir. İlk bakışta ideal bir başlangıç gibi görünmese de, bu bir başlangıçtır ve partnerinizi motive etmeye yardımcı olacaktır.
5. Durumun aileniz üzerindeki etkisi hakkında konuşun.
Yavaş yavaş, bu durumun ailenizi bir bütün olarak nasıl etkilediği hakkında konuşmanız önemlidir.
Hakkında konuşmanız gereken önemli bir nokta; partneriniz ne kadar süreliğine işsiz kalacağına inanıyor ve sizin bu konudaki beklentileriniz nelerdir. Bir diğer konu ise, borç almaktan kaçınmak ve olası mali sıkıntıların önüne geçebilmek için aile bütçesine sınır koymak olmalıdır.
Bu zorlu konuşmaları yaparken hatırlamanız gereken en önemli şey, olumlu bir perspektife sahip olmak, diplomatik olmak ve bu çözümleri geçici ve geri dönüşümlü olarak ortaya sunmaktır.
Peki ya partnerim hala çalışmak istemiyorsa?
Çalışmaya ilgi duymayan bazı insanlar vardır. Bazı insanlar finansal açıdan başka birine bağlı olduklarında kendilerini daha rahat ve mutlu hissederler. Endişelerinin küçük olduğu rutinlerini takip ederler, tıpkı çocuklarda olduğu gibi.
Durum buysa, bir profesyonele danışmak en iyi seçenektir. Bir süre sonra, iş bulma konusunda herhangi bir girişim ya da iyileşme hala yaşanmamışsa, en iyi seçenek eşinizi terk etme olasılığıdır. Başarılı bir ilişki, her iki bireyin de bir takım olarak çalışmasını ve birlikte olgunlaşmasını, gelişmesini ve başarılı olmasını gerektirir. Büyümek istemeyen bir hayat arkadaşı, hayatınızı ve başarınızı ancak olumsuz yönde etkileyecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Artazcoz, L., Benach, J., Borrell, C., & Cortès, I. (2004). Unemployment and Mental Health: Understanding the Interactions among Gender, Family Roles, and Social Class. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.94.1.82
- Gough, M., & Killewald, A. (2011). Unemployment in families: The case of housework. Journal of Marriage and Family. https://doi.org/10.1111/j.1741-3737.2011.00867.x
- Brand, J. (2015). The Far-Reaching Impact of Job Loss and Unemployment. SSRN. https://doi.org/10.1146/annurev-soc-071913-043237