Cildinizi Sıkılaştırmak İçin Altı Öneri
Cildin sertliğini kaybetmesi öz saygıyı etkileyebilir. Ciltteki gevşeme, kilo vermenin, hamileliğin, besin yetersizliğinin veya yaşlanmanın bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, ciltteki sarkmaların pek çoğu sürekli güneş ışınlarına maruz kalmayla ve sağlıksız alışkanlıklarla ilişkilidir.
Pek çok sebepten ortaya çıkabilecek olmasına rağmen, vakaların çoğunda cildi eski haline döndürmek zordur. Neyse ki, bazı sağlıklı alışkanlıkları benimseyerek cildinizi doğal olarak sıkılaştırabilirsiniz.
Cildinizi Doğal Yollardan Nasıl Sıkılaştırırsınız?
Günümüzde, cilt sarkmalarını engelleyen ve cildin sıkılığını artıran pek çok ürün ve teknik vardır. Bununla birlikte, geleneksel kozmetik ürünlerini kullanmak istemeyen kişiler için de doğal yöntemler mevcuttur.
1. Doğal Sıkılaştırıcı Kremler Kullanın
Cildinizi sıkılaştırmak için kullanabileceğiniz pek çok doğal ve geleneksel ürün vardır. Ticari sıkılaştırıcı kremler başarılı sonuçlardan kazanç sağlasa da, bazı doğal formüller de aynı etkilere sahiptir. Bu formüllerin cildi sıkılaştırıcı özellikleri hemen fark edilmese de, düzenli olarak kullanıldığında cildinizin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olurlar.
Cildinizi sıkılaştırmak için yardımcı olan bu kremleri hazırlamak için, karite yağı, portakal yağı ve E vitamini gibi ucuz malzemeler kullanabilirsiniz. Bu ürünler cildinizi nemlendirip sıkılaştırarak, cildinize ihtiyacı olan besin maddelerini sağlar.
2. Takviye Alın
Hiçbir takviye cildinizi bir gecede sıkılaştırmayacaktır. Bununla birlikte, bazıları düzenli kullanıldığında olumlu etkiler sağlar. Örneğin, 2015 yılında yapılan bir araştırma, kollajen takviyesinin yaşlanmanın cilde olumsuz etkilerini en aza indirdiğini ortaya çıkarmıştır.
Bunun yanı sıra, kollajen sentezinde önemli bir rol oynadığından C vitamini takviyesi almak da oldukça önemlidir.
3. Egzersiz Yapın
Egzersiz yapmanın pek çok faydasından biri de cildinize iyi gelmesidir.
Egzersiz, yağların birikmesiyle mücadele etmeye yardımcı olur ve kas oluşumunu artırır.Bunlar da cildin sertliğini korumasına yardımcı olur ve erken yaşta kırışıklıkların görülmesini engeller.
Kardiyovasküler ve kilo verme amaçlı egzersizleri bir araya getiren bir egzersiz rutinine uymalısınız. Bu sayede yağ yakmanın yanı sıra kaslarınızı da şekillendirebilirsiniz. Vakit bulamamak bir bahane değildir. Günde sadece 20 dakikanın yeterli olduğunu unutmayın!
4. Sıkılaştırmak İçin Cildinize Masaj Yapın
Düzenli olarak cildinize masaj yapmak, cildinizi doğal yollardan sıkılaştırmaya yardımcı olur çünkü masaj kan akışını hızlandırır ve dokularınızı ideal durumda tutmaya yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre, masaj aleti kullanarak yapılan masajlar yaşlanma karşıtı kremlerin etkisini önemli ölçüde artırabilir.
Tabii ki, esansiyel yağlar, tonikler ve losyonlar kullanarak da cildinize masaj yapabilirsiniz. Burada en önemli nokta, sonuçları bir gecede elde edemeyeceğinizin bilincinde olmak ve uygulamalara düzenli olarak devam etmektir.
5. Daha Fazla Su İçin
Yeterli miktarda sıvı almak, kırışıklık oluşumunu önler ve cildi korur. Günlük su tüketimi cildin esnekliğini geri kazandırmasa da, cildin sarkmasını engellemek için önemli bir alışkanlıktır. Bu yüzden, cildinizi sıkılaştırmak için gün içerisinde yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.
Tüketmeniz gereken su miktarı yaşınıza, kilonuza ve alışkanlıklarınıza bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, genellikle uzmanlar günde 2 litre yani 6-8 bardak su tüketimini önermektedir. Suyun faydasını artırmak için, suyu aç karna ve birkaç damla limon suyuyla karıştırarak içebilirsiniz.
6. Dengeli Beslenin
“Ne yerseniz osunuz” sözünü daha önce duymuşsunuzdur. Bu söz oldukça doğrudur. Pek çok kişi buna dikkat etmese de, dengeli beslenme cildin sıkılığını korumak ve yaşlanmayı önlemek için oldukça önemlidir.
Yeterli miktarda vitamin, mineral, protein ve antioksidan almak, oksidatif stresin olumsuz etkilerini azaltabilir. Bu nedenle, aşağıdaki besinleri bol bol tükettiğinizden emin olun:
- Taze sebze ve meyveler
- Balık ve yağsız et
- Kuru yemişler
- Su ve bitki çayları
- Tam tahıllı gıdalar ve bakliyat (aşırıya kaçmadan tüketilmeli)
Cildiniz sarkıyor mu? Yüzünüzde erken ortaya çıkan kırışıklıklardan şikayetçi misiniz? Eğer öyleyse, bu yazımızdaki tavsiyeleri deneyin. Düzenli olarak uyguladığınızda farkı görmeye başlayacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Keen, M., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. https://doi.org/10.4103/2229-5178.185494
- Telang, P. (2013). Vitamin C in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110593
- Traber, M. G., & Stevens, J. F. (2011). Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.05.017
- Fuchs, R. (2015). Physical Activity and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14115-7
- Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Eevidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12174
- Caberlotto, E., Ruiz, L., Miller, Z., Poletti, M., & Tadlock, L. (2017). Effects of a skin-massaging device on the exvivo expression of human dermis proteins and in-vivo facial wrinkles. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0172624
- Murzaku, E. C., Bronsnick, T., & Rao, B. K. (2014). Diet in dermatology. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2014.06.016
- Malachi Oluwaseyi Israel, Effects of Topical and Dietary Use of Shea Butter on Animals, American Journal of Life Sciences. Vol. 2, No. 5, 2014, pp. 303-307. doi: 10.11648/j.ajls.20140205.18
- Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x