Cilt Bakımı ve Sağlığı Hakkında Bazı Gerçekler

Cilt bakımı ve sağlığı hakkında bazı efsaneler ve mitler etrafta dolaşıyor; ancak bu tür doğru olmayan bilgiler cilt sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda, cildinizi korumak için önemli olan bazı bilgilere sahip olmayabilirsiniz. Okumaya devam edin ve cilt sağlığı hakkında daha fazlasını öğrenin!
Cilt Bakımı ve Sağlığı Hakkında Bazı Gerçekler

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Cilt bakımı ve sağlığı konusu, her zaman hak ettiği önemi göremiyor. Buna ek olarak, vücudumuzun önemli ve en büyük organı olmasına rağmen, nedense çoğu zaman cildimizi ihmal ediyoruz. Aslında çoğu insan cildine sadece estettik açıdan önem gösteriyor.

Ancak cilt güzel görünmenizi sağlamak dışında başka birçok işleve de sahiptir. Aslında vücudunuzu dış etkenlerden korumaktan sorumludur. Aynı zamanda sıcaklık, hava ve bakteri değişimine karşı bir bariyer görevi üstlenir. Cilt, vücudunuzun başka bölgelerinde meydana gelen değişiklikleri yansıtan bir organdır.

Örneğin akciğerde oluşan bazı tümörler ciltte kızarıklığa neden olabilir, bunu biliyor muydunuz? Aslında birçok sistemik hastalığın ilk semptomları ciltte ortaya çıkar. Ayrıca cilt, dokunma hissini deneyimlememizi sağlar; dış görünüşümüzü, cinselliği ve öz saygıyı da etkiler.

Bu yazıda, cilt ve cilt sağlığı hakkında ortalıkta dolaşan mitlerden ve gerçeklerden bahsedeceğiz.

Su, cilt bakımı ve sağlığı için önemli mi?

Su ile ilgili bu yaygın görüş son derece gerçektir. Su içmek, tüm vücudunuzun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gereklidir. Aynı zamanda cildinizin sağlığı için mutlaka su içmeniz gerekir.

Ancak cilt sağlığınız için günde 8 bardak su içmeniz gerektiği bir efsanedir. Evet, günde 6-8 bardak arası su içmeniz gerekir ancak bu ortalama bir orandır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su miktarı çeşitli faktörlere göre değişmektedir. Egzersiz rutininiz, ortamın sıcaklığı veya günlük diyetiniz içmeniz gereken su miktarını değiştirir. Aynı zamanda içtiğiniz su cildinize anında etki etmez.

su içen insan ve cilt bakımı

Su tüketimi cilt sağlığı için gereklidir. Ancak herkesin günde 8 bardak su içmesi gerekiyor demek pek de doğru bir öneri değildir. Bazı insanlar daha çok suya ihtiyaç duyarken bazıları daha az suyla yeterince sağlıklı olabilir. Kişinin su ihtiyacını belirleyen birçok faktör vardır.

Güneş sivilceleri tedavi edebilir mi?

Güneşin sivilcelere iyi geldiği yaygın olarak inanılan bir mittir. Aslında çoğu insan güneş banyosunun sivilcelere iyi geldiğini düşünür ancak bu inanış pek de doğru değildir. 

Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor, akne tedavisi için kullanılan ilaçlar güneş ışığına karşı duyarlıdır. Yani herhangi bir akne ilacı kullanıyorsanız, güneş ışığı cildinizde reaksiyona neden olabilir. Buna ek olarak, eğer herhangi bir koruyucu kullanmadan cildinizi güneşe maruz bırakırsanız, güneş yanığı meydana gelebilir. Bu durum ise sivilcelerinizi daha kötü hale getirir.

Benzer şekilde, eğer sivilce izleriniz varsa güneşe maruz kalmak bu izleri daha da belirgin bir hale getirir. Bu yüzden güneşin en sıcak ve güçlü olduğu zamanlarda dışarı çıkmaktan kaçının ve her zaman koruyucu krem kullanın. 

Cilt sürekli kendini yeniler mi?

Cildin kendini sürekli yenilediği doğrudur. Cilt, kendi kendini yenileyebilen bir döngüye sahiptir. Aslında cilt hücrelerimiz en derin tabakada sürekli olarak kendini yeniler. Yenilenen hücreler epidermise (cildin en üst tabakası) göç eder ve eski hücrelerin yerini alır. 

Cilt hücreleri kendilerini 28 günde yenileyebilir. Ancak bu yenilenme döngüsü yaşlandıkça yavaşlar. Bu döngü aynı zamanda güneşe maruz kalmak, stres, uykusuzluk ve az beslenme gibi faktörlerden de etkilenir.

gülen kadın cildini işaret ederek kameraya bakıyor
Cilt kendini yenileyebilen bir organdır. Ancak bu yenilenme döngüsü yaştan ve kötü alışkanlıklardan etkilenir.

Cilt bakımı ve sağlığı: Ölü hücrelerden arındırmak selüliti de azaltır mı?

Birçok kadın kalçalarını ölü hücrelerden arındırdığında selülitlerinin de azalacağını düşünür. Selülite neden olan şey, derinin alt tabakasında biriken yağlardır. Maalesef bu da yanlış bir inanıştır. Aslında ölü hücrelerden arınarak, cildin yüzeyindeki tabakayı uyarırsınız. Bu nedenle de ölü hücrelerden cildinizi arındırarak selüliti önleyemezsiniz. 

Bunun yerine yapabileceğiniz en doğru şey, beslenme şeklinizi değiştirmek ve düzenli spor yapmaktır. Eğer selülitlerinizden kurtulmak istiyorsanız doktorunuza veya kişisel antrenörünüze danışabilirsiniz.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: 7 Organik Cilt Bakımı Ürünü

Stres cilt sağlığını etkiler mi?

Evet, stres cilt sağlığınızı etkiler. Klinik ve Deneysel Dermatoloji dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, sürekli olarak strese maruz kalmak hem genel sağlığınızı hem de cilt sağlığınızı etkiler. Bu bahsettiğimiz çalışmaya göre, stres kaynaklı oluşan veya gelişen birçok dermatolojik rahatsızlık var. 

Örneğin sedef hastalığı kronik bir cilt hastalığıdır ve ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına neden olur. Sedef hastalığı ağrı ve acıya da neden olur; bu cilt problemi stres yüzünden daha da kötüleşir.

Benzer şekilde saçkıran da stresten etkilenir. Saçkıran otoimmun bir hastalıktır ve bağışıklık sisteminde meydana gelen problemler belli bölgelerin saçsız kalmasına neden olur. Bu hastalık stresle ve anksiyete ile doğrudan ilişkilidir.

düşünen kadın başını tutuyor
Stresli durumlara sürekli maruz kalmak cilt sağlığını etkiler. Aslında stresin birçok cilt problemiyle doğrudan ilişkisi vardır.

Cilt sağlığı ve bakımı ile ilgili bazı tavsiyeler

Bu yazıda bahsettiğimiz şeyler, cilt sağlığı ve bakımı ile ilgili bildiğiniz her şeyin aslında o kadar da doğru olmadığını gösteriyor. Eğer cilt problemleriniz canınızı sıkıyorsa veya cildinizle ilgili merak ettiğiniz başka şeyler varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Tüm bunlara ek olarak, cilt sağlığınızı korumanızı sağlayacak bazı basit yöntemler bulunuyor. İhtiyacınız olan suyu vücudunuza sağlayın ve mutlaka yeteri kadar dinlenin. Bu basit iki önlem, aslında genel sağlığınız ve vücut fonksiyonlarınızın düzgün işlemesi için gereklidir. Aynı zamanda bilmeniz gereken bir şey daha var, 12-16 saat güneşe maruz kalmak cildinize ve genel sağlığınıza ciddi anlamda zarar verir. İdeal olan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için her zaman koruyucu kremler kullanmanızdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hunter, H. J. A., Momen, S. E., & Kleyn, C. E. (2015). The impact of psychosocial stress on healthy skin. Clinical and Experimental Dermatology, 40(5), 540–546.
  • ¿Cómo hidratar la piel? – Parc de Salut Mar. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.parcdesalutmar.cat/es/dermatologia/consells-practics/hidratar-pell/
  • Haluza D, Simic S, Moshammer H. Sun Exposure Prevalence and Associated Skin Health Habits: Results from the Austrian Population-Based UVSkinRisk Survey. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(1):141. Published 2016 Jan 19.
  • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011, July). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology.
  • Rousset, L., & Halioua, B. (2018, October 1). Stress and psoriasis. International Journal of Dermatology. Blackwell Publishing Ltd.
  • Gupta, M. A., Gupta, A. K., & Watteel, G. N. (1997). Stress and alopecia areata: A psychodermatologic study. Acta Dermato-Venereologica77(4), 296–298.
  • Hosoi, J. (2006, August). Stress and the skin. International Journal of Cosmetic Science.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.